FOTO: A3

Printr-o lege apărută marți, a fost stabilit cadrul legal necesar pentru ca deținătorii de permise de conducere să aibă acces permanent la istoricul sancţiunilor rutiere. Mai exact, din aprilie, șoferii vor putea verifica online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Pe de altă parte, în decembrie 2022 a trecut de Senat un proiect ce conține aceeași măsură, dar la care, cel mai probabil, se va renunța.

Legea 385/2022, apărută marți în Monitorul oficial, stabilește că șoferii își vor putea verifica istoricul sancțiunilor rutier și online. Mai exact, titularul unui permis de conducere va avea dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în una dintre următoarele modalități:

  • de pe site-ul IGPR;
  • de la orice structură de poliție rutieră.

Măsura se va aplica în termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial, respectiv din 3 aprilie 2023, astfel încât IGPR să aibă timp să dezvolte pe site-ul propriu o pagină specială privind istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice.

Măsura, conținută și de un proiect aflat în Parlament

Această măsură mai este propusă și printr-un proiect legislativ ce a trecut de votul senatorilor, dar care, pentru că propune, practic, același lucru, va fi, cel mai probabil, respins la votul decisiv al deputaților.

Potrivit acestuia, Poliţia Română va asigura accesul online al șoferilor la istoricul sancţiunilor rutiere, pe baza unui cont creat de aceștia în aplicaţia informatică pe care o folosesc acum autoritățile pentru evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie.

În mod evident, șoferii nu vor putea modifica datele din aplicație, ci doar le vor putea vedea și vor putea genera și descărca un certificat în format electronic.

Certificatul privind istoricul sancţiunilor rutiere se va genera la momentul solicitării de către titularul permisului de conducere, după cum scrie în viitoarea lege.

Și în prezent se poate solicita istoricul sancțiunilor rutiere primite de șoferi, doar că actuala procedură implică completarea unei cereri în acest sens (ce se poate trimise prin e-mail sau depune direct la sediul unității de poliție) și ridicarea de la ghișeu a documentului ce atestă istoricul.

Istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice poate fi solicitat de șoferi începând din 2021, până atunci, șoferii putând solicita Poliției rutiere doar numărul de puncte de penalizare pe care îl aveau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here