Închiderea circulației rutiere în centrul Făgărașului  a creat haos și nemulțumiri în rândul făgărășenilor.  Cei mai revoltați sunt locuitorii de pe strada Ion Codru Drăgușanu, care au venit   în fața CL Făgăraș întrunit în ședință  joi, 19 ianuarie a.c. începând cu ora 18.00, pentru a-și prezenta nemulțumirile cauzate de decizia conducerii urbei. Ce nu știau oamenii era faptul că decizia de a se bloca centrul și a transforma strada lor într-o ,,mare parcare“ a fost luată de Primăria Făgăraș în dimineața de 6 decembrie 2022, invocând HCL nr. 285 adoptată la data de 31 august 2022 cu votul a 9 consilieri locali (Ovidiu Popa- independent, Biza Radu, Colibaș  Mădălin-  Partida Romilor, Aldea Iuliana,  Clonț Valentin-  ProRomânia, Butunoiu Nicolae  Știrbu Cosmin- PSD, Șuteu Marilena,  Stengel Norbert-  FDGR). Explicația de atunci a primarului era  ,,Să obișnuim cetățenii“.

Petițiea locatarilor ascunsă de ochii consilierilor locali

Oamenii au depus o petiție la Primărie încă din data de 21 decembrie 2022 și pentru că n-au primit niciun răspuns au venit în fața aleșilor locali. Numai că au fost surprinși consilierii locali să afle că petiția locatarilor ce le fusese   adresată nu le-a fost transmisă  de către primar și subordonații lui. Pus în fața faptului împlinit, primarul a dat din colț în colț, încercând, ca de obicei, să scăpe de explicații invocând proiectele mărețe de mobilitate urbană.

Prof. Mariana Șandru: ,,Când ați luat această decizie trebuia să ne consultați

Delegația locuitorilor de pe strada IC Drăgușanu  a fost formată din doi preoți de la Biserica de pe  această stradă, prof. Mariana Șandru și încă două locatare. Președintele de ședință Lucian Cupu le-a dat cuvântul pentru a-și expune doleanțele.

  • ,,Am depus o petiție în data de 21 decembrie 2022 adresată primarului și CL Făgăraș în care am explicat situația în care am ajuns noi, locatarii de pe strada IC Drăgușanu după închiderea circulației în centru. Ați făcut strada cu sens unic, iar mașinile parchează pe ambele părți, iar noi suntem obligați să mergem pe carosabil. În zona cinematografului este periculos să circulăm noi ca pietoni, dar și pentru mașinile parcate  întrucât cade tencuiala. Nu pot intra pe stradă mașinile mari, Salco, mașini cu materiale de construcții, pompieri, pe de o parte din cauza mașinilor parcate, dar și din cauza curbei de 90 grade de la intrarea pe stradă. Suntem obligați să folosim strada Pălărierilor unde este sens unic. Când ați luat această decizie trebuia să ne consultați. Strada noastră este o stradă istorică, noi locatarii suntem uniți și înțelegători, dar nu trebuie să fim tratați astfel. Ca soluție, ar fi trebuit să faceți Ocolitoarea și apoi să veniți cu restricții. Vrem să rămână deschisă circulația în centru, de aceea am venit aici, să discutăm, nu de pe poziții de forță. Pe strada noastră n-au fost niciodată accidente, dar în această situație vor fi. Ne vorbiți de proiecte, dar consider că aceste proiecte trebuie făcute pentru noi, făgărășenii, nu să ne cauzeze probleme. Vă mărturisesc că am fost într-un oraș din Italia care are o cetate de 3 ori mai mare decât a noastră, dar traficul nu era blocat. Vă mai spun că la noi la școală, CN Radu Negru, s-a reabilitat laboratorul de chimie, iar meseriașii au pus prizele în masa de lucru, pe care o spală femeia de serviciu. N-am lăsat-o să spele mesele până nu se remediază problema. Și pentru că nu s-a remediat, atunci am pus copiii să spargă prizele, pentru a evita accidente. Este un exemplu bun și pentru strada noastră pentru a evita evenimentele neplăcute“ a spus prof. Mariana Șandru, locatar pe strada IC Drăgușanu.

Pr. Marcel Greavu:,,Trebuie să deschideți circulația ca înainte“

  • ,,Ar trebui să mergeți dimineața în centru și să vedeți ce blocaj se face până la intrarea pe bulevard. Zilnic sunt astfel de blocaje. Un calvar pentru făgărășeni.  Și strada noastră este blocată. Toate mașinile care se parcau în centru acum se parchează pe strada noastră și pe o parte și pe alta, nu se ține cont nici de porți, de accesul pe proprietăți, de nimic. Trebuia să fim consultați când ați luat această decizie. Trebuie să deschideți circulația ca înainte. Dacă nu găsim aici înțelegere, o soluție, vom apela la IJP Brașov să rezolve circulația la noi pe stradă“ a spus preotul Gheorghe Marcel Greavu.

Proiect pentru redeschiderea circulației în centru

Lucian Cupu, președintele de ședință, a înmânat locatarilor de pe strada IC Drăgușanu proiectul de hotărâre inițiat de 9 consilieri locali care prevede redeschiderea circulației în centru și care rezolvă nemulțumirile locatarilor.

  • ,,Decizia de a închide centrul Făgărașului și de a face  sens unic de IC Drăgușanu a fost luată de 9 consilieri locali, susținătorii primarului. Ne dorim ca primarul să pună pe ordinea de zi cât mai curând proiectul nostru și să rezolvăm aceste nemulțumiri“ a spus Lucian Cupu.
  • Consilierul Johannes Klein: ,,Mă bucur că ați venit aici și ați spus problemele pe față. Să continuați să vă susțineți cauza. Petiția de care vorbiți nu a ajuns la noi, nu ne-a fost dată de primar. Spune primarul că au fost sărbători și de aceea n-a stat de vorbă cu dumneavoastră, dar pe noi ne-a chemat la ședințe și la 1 decembrie și după aceea“.
  • Consilierul local Emanuel Dobria: ,,Este un dezastru în centru, trafic blocat, un chin pentru făgărășeni. În comisii s-a discutat, dar primarul n-a vrut să înțeleagă și să deschidă circulația în centru. Petiția dumneavoastră nu am avut-o la ședințe“.
  • Primarul: ,,Nu voi introduce proiectul dumneavoastră pe ordinea de zi pentru redeschiderea circulației în centru. Vă folosiți de cetățenii nemulțumiți“ le-a replicat primarul consilierilor invocând blocarea proiectului de mobilitate care trebuie finalizat în acest an. Cu o astfel de poziție, primarul nu ține cont de voina  cetățenilor, așa cum spun consilierii locali.
  • Consilierul local Johannes Klein: ,,Nu se blochează niciun proiect. Când avem parcări asigurate puteți închide circulația. Aici este vorba despre dezorganizare, ar trebui o etapizare  corectă a lucrărilor de la acest proiect“.

Consilierii locali care vor să redeschidă circulația în centrul Făgărașului, inițiatori ai proiectului HCL:

  • Dobrea Ionela Adina-PNL
  • Ludu Aurel Cristian-PSD
  • Leabu Corina Iuliana- PNL
  • Dobria Florin Emanuel- PNL
  • Paicu Cristina –USR
  • Polmolea Crina- PSD
  • Cupu Lucian- PNL
  • Klein Iohannes- FDGR
  • Gavrilă Dan- PNL

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here