Acționarii Salco Serv SA sunt invitați astăzi, 23 ianuarie 2023, începând cu ora 18.00, în AGA pentru a se întâlni cu reprezentanții firmei germane care  vor să-și prezinte oferta în vederea asocierii cu Salco Serv SA. Acționarii firmei de salubritate sunt consilierii locali.  Reamintim că pe masa CA   de la Salco Serv SA a ajuns în luna decembrie oferta de asociere în participațiune din partea unei firmei germane, după ce respectiva companie și-a deschis  un  sediul în Făgăraș, strada Ciocanului nr. 1, unde funcționează Clubul Elite patronat de Grapă Sebastian. Așa cum susțin unii consilieri locali, investitorul ar fi cumpărat proprietatea lui Sebastan Grapă din cartierul Combinat,  fosta cantină a Nitramoniei.

Oferta firmei

SC First Bidell Romanien Capital SRL, că despre ea este vorba,  scrie în oferta remisă Municipalității  că își propune ,, o îmbunătățire a activității de colectare a deșeurilor de pe raza municipiului. Prin asociere fiecare entitate își va păstra patrimoniul și identitatea, comună fiind doar activitatea economică“. În același document se stipulează ,,ca efect direct pentru cetățenii municipiului Făgăraș estimăm o scădere a prețului pe care aceștia îl plătesc pentru colectarea deșeurilor“.    Oferta pare generoasă în privința dotărilor pe care le-ar pune la dispoziție pentru activitatea de salubrizare.

Au ascuns dosarele

  • ,,Pentru fiecare consilier local, acționar la Salco Serv SA,  investitorul a pregătit un dosar de prezentare cu informații despre  companie și oferta sa, pe care l-a depus la Primărie încă de joi, 19 ianuarie a.c.“ a declarat reprezentantul companiei germane.
  • ,,Nu am primit niciun dosar de la firma respectivă. Din nou primăria nu ne pune la dispoziție materialele care sunt adresate CL Făgăraș. La fel cum s-a întâmplat cu petiția locatarilor de pe strada IC Drăgușanu în privința haosului instalat  prin închiderea circulației în centrul municipiului“ a  susținut o parte a consilierilor locali.

O altă asociere…cu cântec?

O cerere  similară, tot a unei firme reprezentată de un cetățean  german,  s-a concretizat în Făgăraș prin 2014   în cazul Ecoterm SA, iar rezultatul a fost dezastruos.  Investitorul fusese adus pe cai mari la Făgăraş să preia activitatea de termie.  Era vorba despre  SC Gaz Energy Ecotherm SA și de Eduard Muller. Societatea  a construit o centrală de cogenerare la marginea Făgăraşului, o investiţie de loc mică şi care poate produce 12,5 Mwt. Făgărăşenii îşi mai aduc aminte de Eduard Muller, cel care spunea că  va salva sistemul de termie al municipiului de la faliment. Era prin anul 2014 când se promitea că Gcaloria se va vinde făgărăşenilor cu cel mult 150-160 lei, dar după ce a intrat legal în patrimoniul urbei a vândut Gcaloria la preţul pieţei nicidecum cel promis, peste 300 lei/Gcal. Nu a respectat nici promisiunea privind eliminarea ,,taxei pe țeavă“, cea care adusese mulți făgărășeni în fața instanței.  ,,Iubirea” dintre investitor şi Ecoterm a ajuns însă la o răscruce când centrala de cogenerare a fost executată silit şi sistată producţia. Aşa s-a aflat că investitorul Muller a folosit finanţarea unui IFN fără să plătească ratele. Informaţiile au ajuns pe masa aleşilor locali chiar de la AGER Leasing IFN SA din Giurgiu, care plătise investiţia, dar care luase, la rându-i, banii dintr-un credit bancar. Astăzi centrala de cogenerare este închisă, iar Gaz Energy Echoterm SA a dispărut din Făgăraș. Activitatea de termie este organizată în prezent de un serviciu public local subvenționat de la bugetul local.  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here