Taxa de salubritate încasată de Primăria Făgăraș în 2022 în cuantul de 19 lei/persoană/lună este ilegală. O arată Tribunalul Brașov prin soluția emisă la 31 ianuarie 2023 când constată ,,nelegalitatea Hotărârii nr. 88/2022“. Este vorba despre Dosarul nr. 2107/62/2022 în care Prefectul Județului Brașov a dat în judecată Consiliul Local Făgăraș, în proces  intrând Salco Serv SA ca intervenient.

  •  ,,Solutia pe scurt: Admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul PREFECTUL JUDEŢULUI BRAŞOV, cu sediul în jud. Braşov, Municipiul Braşov, B-dul Eroilor nr. 3-5, în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI FĂGĂRAŞ, cu sediul în jud. Braşov, Municipiul Făgăraş, Piaţa Republicii nr. 3, şi în consecinţă: Constată nelegalitatea Hotărârii nr. 88/2022 a Consiliului local al Municipiului Făgăraş şi pe cale de consecinţă anulează această hotărâre. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Braşov. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, la data de 31.01.2023.
    Document: Hotarâre  70/2023  31.01.2023

Reamintim că HCL 88/2022 a fost inițiată de primarul Făgărașului și votată de o majoritate a Legislativului coagulată la acea vreme în jurul lui, deși consilierul local Lucian Cupu a adus justificări în privința ilegalității respectivului act normativ  local. Au votat taxa de 19 lei/persoană/lună, majorată de la 16 lei/persoană/lună, cât a fost cu un an în urmă,  următorii consilieri locali:

  • Popa Ovidiu-independent
  •  Clonț Valentin-Pro România
  • Butunoiu Nicoale- PSD
  • Șuteu Magdalena- FDGR
  • Stengel Norbert-FDGR
  • Biza Radu- Partida Romilor
  • Știrbu Valentin- PSD
  • Cențiu Magdalena- PNL
  • Colibași Mihai- Partida Romilor
  • Aledea Iuliana- Pro Româna

Dacă sentința va rămâne definitivă, cetățenii Făgărașului care au plătit taxa de salubrittae în 2022, de 19 lei/persoană/lună,  trebuie să primească banii achitați. Un simplu calcul ar arăta astfel: dacă toți abonații Salco au plătit taxa la Primăria Făgăraș în 2022, administrația publică locală ar fi obligată să restituie cetățenilor peste 5 milioane de lei, ținând cont de  numărul de persoane, 26.000,  folosit de Primăria Făgăraș în Nota de fundamentare prezentată la stabilirea taxei de salubritate la 19 lei.

  • ,,Vom recurge la toate formele legale   în cazul acestei ilegalități astfel ca vinovații de crearea acestui haos în Făgăraș să răspundă“ au susținut consilierii locali care s-au opus adoptării HCL 88/2022.

 

Povestea taxei de salubritate de 19 lei

Consilierul local PNL, Lucian Cupu, a explicat,  în plenul CL Făgăraș din 16 martie 2022, că proiectul de hotărâre privind taxa de salubritate este ilegal, dar cu toate acestea majoritatea formată în jurul primarului n-a ținut cont de legalitate ci doar de voința edilului. Nici juriștii primăriei prezenți la respectivul plen n-au avertizat legislativul în privința nelegalității  proiectului, doar  pentru a nu-l ,,supăra“ pe edil.  Consilierul local PNL, Lucian Cupu,  s-a adresat Prefectului printr-o adresă înregistrată la data de 28 martie la Prefectura Brașov în privința legalității HCL 88/2022.

  • ,,Articolele 8 și 9 din HCL 88/2022 le consider a fi nelegale pentru că stabilesc un cuantum al taxei speciale de salubritate aferente lunilor ianuarie și februarie 2022. Menționez faptul că primarul municipiului a supus aprobării Consiliului Local taxa specială de salubritate foarte târziu, în data de 16 martie 2022, deși a știut că aceasta este o taxă specială, era responsabilitatea lui să stabilească cuantumul, aceasta constituindu-se venit la bugetul local. De aceea consider că această taxă nu se poate impune a fi plătită retroactiv“ a prezentat în adresă consilierul local.

Taxa de salubritate de 19 lei încasată ilegal

Nici nu s-a așteptat decizia Prefectului în privința legalității HCL 88 că Primăria Făgăraș a trimis cetățenilor deciziile de impunere privind valorile taxelor locale ce trebuie plătite pentru anul 2022.  Figura în respectivele decizii, așa cum explica Lucian Cupu în sesizarea către Prefect, plata taxei de salubritate pentru întreg anul 2022 la valoarea de 19 lei/persoană/lună, inclusiv pentru lunile ianuarie și februarie, deși valoarea de 19 lei a fost stabilită abia la 16 martie 2022.

  • ,,Actul normativ adoptat nu se poate aplica retroactiv. Cu alte cuvinte, făgărășenii care au plătit 19 lei /pesoană pentru ianuarie și februraie trebuie să primească banii înapoi.  Un bun jurist n-ar fi acceptat să semneze de legalitate propunerea primarului de a cere făgărășenilor, prin deciziile de impunere trimise,  să plătească taxa de salubritate de 19 lei pentru lunile premergătoare adoptării HCL 88, respectiv ianuarie și februarie“ explica Lucian Cupu în sesizarea către Prefect.

Prefectul Județului: ,,HCL 88 este nelegală“

Prefectul Județului Brașov, Mihai Văsii, a răspuns adresei remise instituției de către consilierul local, Lucian Cupu, care solicita verificarea legalității HCL 88/2022 privind stabilirea cuantumului taxei speciale de salubritate pentru persoanele fizice și modificarea unor tarife practicare de SC Salco Serv SA pentru persoane jurdice începând cu luna martie 2022.

  • ,,Am constatat că HCL nr. 88/16.03.2022 a fost adoptată cu încălcarea principiului neretroactivității actului administrativ,  respectiv articolele 8 și 9, care prevăd că pentru luna ianuarie și februarie 2022 nivelul taxei speciale de salubritate pentru persoanele fizice, se stabilește în cuantum, de 19 lei/persoană/lună“ se arată în răspunsul prefectului nr. 4869/5.04.2022.

Invocând prevederile legale, Prefectul a propus  UAT Făgăraș să ,,reanalizeze HCL 88/2022, actul administrativ fiind adoptat cu nerespectarea prevederilor legale“.

  •   ,,Actele administrative cu caracter normativ devin obligatorii de la data aducerii lor la cunoștință publică  (art. 198 din OUG 57/2019). În cazul în care deciziile de impunere transmise cetățenilor, având ca obiect aceste taxe speciale adoptate prin HCL  88/2022, sunt aplicate cu 1 ianuarie și nu cu luna martie, se pot considera nelegale“ explică prefectul de Brașov.

Prefectul Județului Brașov, Cătălin Mihai Văsii, revine prin adresa înregistrată sub nr. 5699 din data de 20 mai 2022 și  cere din nou Municipalității să reanalizeze HCL 88/2022  pe care o consideră ilegală

  •   ,,Vă rugăm să ne comunicați în regim de urgență stadiul reanalizării actului administrativ cu rugămintea de a analiza și aspectele semnalate și de semnatarul petiției și, în cazul în care acestea se confirmă, să luați măsurile ce se impun, în limita competențelor legale, pentru remedierea situației. Vă rugăm ca rezultatul acțiunilor dvs să fie adus la cunoștință în scris, cu referire la numărul de înregistrare indicat, atât Instituției Prefectului Județului Brașov, cât și petentului“ scrie Prefectul Cătălin Văsii în adresa remisă Primăriei Făgăraș, CL Făgăraș și Secretarului general al Municipiului.

Prefectul s-a adresat apoi instanței.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here