,,Taxa specială de salubritate de 19 lei/persoană/lună, inițiată de primarul Făgărașului Gheorghe Sucaciu, în 2022, a fost anulată de Instanța de Judecată.  Taxa a fost votată în 22 martie 2022, de majoritatea consilierilor locali care susțineau la acea vreme inițiativele edilului. Prin Hotărârea pronunțată în 31 ianuarie 2023, Tribunalul Brașov a constatat nelegalitatea Hotărârii nr. 88/2022 a Consiliului local al Municipiului Făgăraş şi, pe cale de consecinţă, a anulat această hotărâre. Desigur, primăria are dreptul la recurs. Din nefericire constatăm încă o dată haosul pe care îl provoacă deciziile ambigue ale Administrației Sucaciu.

Hotărâre aplicată retroactiv

La inițiativa primarului,  în 2022, Consiliul a adoptat un proiect de majorare a taxei de salubritate, la 19 lei/persoană/lună. Administrația Sucaciu a aplicat hotărârea retroactiv, ceea ce determinat nelegalitatea actului. Un număr minoritar de consilierii locali din diferite partide politice au avertizat atunci executivul din Făgăraș să revină urgent la inițiativă și să îndrepte situația. Instituția Prefectului Județului Brașov a solicitat la rândul ei, oficial, reanalizarea HCL, încă din primăvara anului trecut. Primarul, însă,  în loc să țină seama de sfaturile specialiștilor și ale Instituției Prefectului, a ignorat subiectul. Directia Economică și Serv Venituri Bugetare aflate în subordinea ordonatorului principal de credite au încasat în continuare taxa deși nu mai exista bază legală. Pentru respectarea legii, Prefectura Brașov a acționat în instanță și a invocat anularea hotărârii. Ceea ce Instanța de Judecată a și constatat la data de 31 ianuarie 2023.

8 directori în 7 ani la Salco

Constatăm încă o data că deciziile haotice ale Administrației Sucaciu pun în pericol bunul mers al Făgărașului. Doar în cazul domeniului SALUBRITATE, în cei 7 ani ai Administrației Sucaciu, la SC SALCO SERV, societatea de salubritate din Făgăraș, au fost schimbați nu mai puțin de 8 directori și a fost modificată de 5 ori taxa de salubritate, în plus sau în minus, prin note de fundamentare ambigue. Reamintim că în 2016, un cetățean din Făgăraș plătea 7,5 lei pentru salubritate. După venirea la putere a lui Gheorghe Sucaciu, tariful a ajuns la 13 lei. În preajma campaniei din 2020 a fost stabilită la 9 lei. După alegerile din 2020, a crescut la 16 lei, iar în martie 2022, a fost adoptată taxa ilegală de 19 lei. Astăzi, primarul vine din nou cu o propunere neserioasă de ajustare.

Taxă încasată abuziv

Semnalăm gravitatea deciziei Administrației Sucaciu de a încasa ABUZIV, în 2022, taxa de 19 lei, de la cetățenii Făgărașului, deși  Hotărârea Consiliului Local fusese SUSPENDATĂ, prin acțiunea în contencios inițiată de către Instituția Prefectului, la acea vreme. Astăzi, după hotărârea Tribunalului Brașov, Administrația Sucaciu trebuie să dea socoteală în fața cetățenilor Făgărașului și a legii.

 Sinteză:

  1. HCL 88 s a adoptat în 22 martie 2022.
  2. Prefectura a atacat în instanță HCL 88.
  3. Din acel moment, se SUSPENDĂ HCL pana la judecarea pe fond.
  4. Primarul, ca ordonator principal de credite TREBUIA SĂ OPREASCĂ încasarea taxei de către compartimentele subordonate (Dir Ec și Serv Impozite si Taxe) și să inițieze un alt proict HCL care să dispună doar pt viitor, pt a intra în legalitate.
  5. Prefectura i-a cerut în scris reanalizarea HCL 88, pentru a intra în legalitate.
  6. Primarul a ales să încaseze în continuare taxa deși NU AVEA HCL în vigoare.
  7. În 31 ian 2023, instanța a ANULAT HCL88. Ca urmare, între ianuarie 2022 și ianuarie 2023, Serviciul de Impozite din subordinea directă a Primarului a încasat o taxă specială FĂRĂ să aibă bază legală. (Echipa PNL Făgăraș)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here