FOTO: G4Media

Peste 520 de persoane au murit în Turcia și Siria, după ce unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit Turcia în peste 100 de ani, cu magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, a provocat mai multe cutremure mai mici în întreaga regiune, potrivit oficialilor turci, citați de CNN. Potrivit G4Media, cutremurul a fost resimțit inclusiv în Sirian și în Liban, conform specialiștilor.

Vezi AICI update-uri ale situației din Turcia după puternicul cutremur din această dimineață

Ora 9:54 Autorităţile italiene au anunţat luni că au ridicat o alertă de tsunami care viza zona de coastă din sudul ţării, emisă după un puternic seism produs în cursul nopţii în centrul Turciei şi nord-vestul Siriei, care a ucis şi rănit sute de persoane, transmite Reuters.

Departamentul de Protecţie Civilă din Italia a emis un comunicat în care a recomandat populaţiei să se îndepărteze de zonele de coastă, însă ulterior a redus nivelul de alertă şi a transmis pe Twitter că alerta de tsunami a fost ridicată.

Traficul feroviar din regiunile sudice Sicilia, Calabria şi Apulia a fost sistat temporar ca măsură de precauţie, însă a fost reluat în cursul dimineţii, a precizat agenţia într-un comunicat.

Ora 09:27 Bilanțul cutremurului din Turcia a crescut la 284 de morți

Cel puțin 284 de persoane au murit în Turcia în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni sud-estul țării, a declarat vicepreședintele Fuat Oktay, în cel mai recent bilanț, potrivit agenției AFP.

Oktay a precizat că peste 2.300 de persoane au fost rănite în urma unuia dintre cele mai mari cutremure din Turcia din cel puțin un secol, adăugând că activitățile de căutare și salvare continuă în mai multe orașe mari.

Ora 09:25 Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, anunță Guvernul într-un comunicat remis presei.

Ora 09:21 Un grup de studenți români Erasmus a solicitat ajutor consular în Turcia/ Cei nouă studenți și profesorul coordonator erau cazați la un hotel din Kahraman Maraş.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.

Ora 09:01 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a declarat că țara sa se pregătește să ofere ajutor de urgență Turciei, transmite CNN.

Ora 08:57 Până în acest moment nu au fost semnalați cetățeni români printre victimele cutremurului din Turcia, potrivit unor surse MAE.

Ora 08:39 Aproape 1.000 de voluntari sunt trimiși din Istanbul în regiunile afectate de cutremur din Turcia, pentru căutarea și salvarea victimelor, potrivit guvernatorului din Istanbul, citat de The Guardian.

Ora 08:37 Cel puțin 18 replici cu magnitudinea peste 4 au fost înregistrate după cutremurul din Turcia, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS). USGS a precizat că a înregistrat șapte cutremure cu magnitudinea de peste 5. Cea mai puternică replică de până acum a fost înregistrată la doar 11 minute după primul cutremur și a avut o magnitudine de 6,7, a precizat USGS. Experții spun că este probabil ca replicile puternice să continue în orele și chiar în zilele următoare după un cutremur atât de puternic precum cel pe care l-a suferit Turcia luni dimineață, conform CNN.

Ora 08:31 Cutremurul din Turcia a fost resimțit și în Israel. Persoane din Ierusalim și Tel Aviv au declarat că au simțit trepidațiile, luni dimineața devreme, iar poliția israeliană a declarat că a primit peste 3.000 de astfel de raportări, conform CNN.

Ora 08:29 Nou bilanț al morților din Siria: Cel puțin 237 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului, a anunțat Ministerul Sănătății, citat de AFP.

„Șase sute treizeci și nouă de persoane au fost rănite și 237 au fost ucise în provinciile Alep, Latakia, Hama și Tartus”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Ora 08:10 Cel puțin 111 persoane au murit în Siria – Alep, Hama și Lattakia – și 516 au fost rănite, potrivit Ministerului sirian al Sănătății. „Situația este foarte tragică, zeci de clădiri s-au prăbușit în orașul Salqin”, a declarat un membru al organizației de salvare Căștile Albe într-un clip video pe Twitter, referindu-se la un oraș aflat la aproximativ 5 km de granița cu Turcia, transmite The Guardian.

Ora 07:56 Agenția de presă de stat turcă transmite că seismul a avut o magnitudine de 7,4 și s-a produs la o adâncime de 7 kilometri.

Ora 07:50 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a transmis „cele mai bune gânduri” celor afectați de cutremur, transmite CNN.

  • „Transmit cele mai bune urări tuturor cetățenilor noștri care au fost afectați de cutremurul care a avut loc în Kahramanmaraș și care a fost resimțit în multe părți ale țării noastre. Toate unitățile noastre relevante sunt în alertă sub coordonarea AFAD”, a scris Erdogan pe Twitter.

Ora 07:43 Kerem Kinik, președintele Semilunii Roșii din Turcia, a declarat că organizația trimite provizii suplimentare de sânge în sudul Turciei după cutremurul mortal care a avut loc luni dimineață, transmite CNN.

  • „Trimitem sânge și produse sanguine suplimentare în regiunea Deprem. Avem stocuri naționale de sânge pentru prima etapă de expediere în băncile noastre regionale de sânge. Cu toate acestea, îi invităm pe cetățenii noștri să doneze sânge pe tot teritoriul Turciei în timpul zilei pentru nevoi suplimentare care ar putea apărea în viitor”, a scris Kinik pe Twitter.

Semiluna Roșie face parte din mișcarea internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Ora 07:41 Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-ar fi întâlnit cu guvernatorii din Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye și Șanlıurfa pentru a discuta situația de după cutremur, potrivit rapoartelor presei de stat, citată de The Guardian.

Ora 07:40 Locuitorii își părăsesc casele în teroare, relatează The Guardian. Pe străzile din orașele din sud-estul Turciei și din Siria, oamenii au fugit din casele lor pentru a se adăposti în mașini, temându-se de replicile cutremurelor și de noi clădiri prăbușite. Echipele de salvare și locuitorii continuă să caute cu frenezie supraviețuitori sub dărâmăturile clădirilor zdrobite în mai multe orașe de pe ambele părți ale frontierei.

Ora 07:31 Aproape 1.000 de voluntari pentru căutarea și salvarea răniților au fost trimiși din cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul, în sudul țării, în urma puternicului cutremur cu magnitudinea de 7,8 care a avut loc luni dimineață, transmite CNN.

Ora 07:27 Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat USAID și altor parteneri guvernamentali federali să evalueze opțiunile de răspuns în zonele cele mai afectate de cutremurul din Turcia și Siria, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, potrivit unui comunicat. Sullivan a mai scris pe Twitter:

  • ”SUA sunt profund îngrijorate de cutremurul distructiv de astăzi din Turcia și Siria. Am fost în contact cu oficialii turci pentru a transmite că suntem gata să oferim orice fel de asistență necesară. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația în coordonare cu Turcia”.

Ora 07:22 În Siria vecină, cel puțin 42 de persoane au murit și alte aproximativ 200 au fost rănite, a anunțat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății, transmite CNN. 

Ora 07:19 Autoritățile din Italia au avertizat asupra unui potențial risc de tsunami pe coasta țării, transmite The Guardian. Oficialii au cerut cetățenilor din zonele de coastă să se mute în zone mai înalte și să aștepte mai multe informații din partea autorităților locale.

  • ”Pe baza datelor procesate de Centrul de Alertă pentru Tsunami (CAT) al Ingv, Departamentul de Protecție Civilă a emis o alertă pentru posibile valuri tsunami care ar putea ajunge pe coasta italiană în urma cutremurului cu magnitudinea 7,9 cu epicentrul între Turcia și Siria la ora 02.17. Se recomandă să se îndepărteze de zonele de coastă, să se ajungă în zonele apropiate mai înalte și să se urmeze indicațiile”, autorităților locale transmit autoritățile din Italia.

UPDATE Ora 07:13 Cutremurul puternic și mortal care a lovit luni dimineață sudul Turciei ar putea fi resimțit până la 300 de kilometri distanță, potrivit unui meteorolog CNN.

Brandon Miller, meteorologul CNN, a declarat că zguduirile cutremurului au putut fi resimțite până în Liban, la sute de kilometri distanță.

„Până în Liban, a fost în jur de 4 până la 4,5 este echivalentul magnitudinii cutremurului pe care l-au simțit”, a spus el. „În nordul Siriei, în Alep, au simțit zguduiri echivalente cu un cutremur cu magnitudinea între 6 și 6,5”.
Oficialii turci spun că cel puțin 76 de persoane au fost ucise. În Siria, cel puțin 42 de persoane au murit și alte 200 au fost rănite în urma prăbușirii unor clădiri, a anunțat agenția de știri de stat siriană SANA.

„Un cutremur de această magnitudine și în această parte a lumii, zguduirile continuă mult timp. Pe măsură ce te apropii de acel epicentru, trepidațiile sunt mai mari”, a adăugat Miller.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here