FOTO: impact.ro

Peste 21.000 de morți în Turcia și Siria în urma cutremurelor devastatoare de la începutul săptămânii, raportează autoritățile vineri. Șansele de a găsi victime în viață scad dramatic la cinci zile de la seism, mai ales din cauza temperaturilor foarte scăzute, susțin specialiștii.

Deoarece numărul morților în Turcia și Siria a depășit 21.000, cutremurul a marcat o piatră de hotar sumbru, fiind în top 10 al celor mai mortale cutremure din ultimii 20 de ani.

O serie de factori au contribuit la a face acest cutremur atât de letal, unul dintre ele fiind momentul zilei în care a avut loc. Cutremurul care a lovit dimineața devreme, când majoritatea oamenilor se aflau în paturile lor, iar acum sunt prinși sub dărâmăturile caselor.

În plus, condițiile precare ale anotimpului de iarnă au făcut ca ajungerea în zonele afectate să fie mai dificilă, iar eforturile de salvare și recuperare de pe ambele părți ale graniței au devenit semnificativ mai dificile odată ce echipele au sosit.

Agenția turcă pentru managementul dezastrelor, AHAD, a declarat că a înregistrat aproape 650 de replici de când au avut loc cele două cutremure de luni, ceea ce a îngreunat cu mult eforturile de salvare ale echipajelor de urgență ce caută printre dărâmături și clădirile serios slăbite de seism, potrivit The Guardian.

În Siria, devastarea provocată de cutremur se adaugă la o criză umanitară deja existentă ca urmare a unui război civil care durează de mai bine de zece ani. Milioane de oameni care trăiesc în nord-vestul Siriei, o mare parte a teritoriului fiind controlat de rebelii antiguvernamentali, sufereau deja de efectele sărăciei extreme și de o epidemie de holeră atunci când a avut loc cutremurul, scrie CNN.

Un convoi de ajutoare ONU a trecut joi din Turcia în nord-vestul Siriei, pentru prima dată de la cutremur. Cele șase camioane care transportau articole pentru adăposturi și articole nealimentare (NFI) au trecut prin punctul de trecere a frontierei Bab Al Hawa, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare, scrie CNN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here