Membrii  CA de la Romarm au fost convocați de urgență luni, 20 februarie 2023, pentru a-l repune în cărți pentru conducerea Fabricii de Pulberi din Făgăraș pe fostul șef SRI din municipiu, Dorin Bârghișan, acum pensionar. Au fost prezenți 4 din cei 5 membri ai CA, iar 3 dintre ei au votat în favoarea lui Bârghișan. Asta după ce joi, 16 februarie, toți cei 5 membri din consiliu au exprimat  prin vot ,,out Bârghișan“. Astfel se face voia ministrului Economiei, Florin Spătaru, PSD, cel care, așa cum susțin angajații de la fabrica din Făgăraș, a impus această decizie. Lesne se poate vedea că prin  această nouă recomandare, PSD decide și în industria de apărare, încălcând prevederile Legii  232/22 noiembrie 2016 care  reglementează organizarea și funcționarea industriei naționale de apărare.

Bărghișan, un ,,Hopa Mitică“ pentru Fabrica de Pulberi

Angajații societății se declară uimiți de noua decizie, mai ales că Bârghișan este străin de acest domeniu de activitate.  Este a treia recomandare a CA Romarm pentru funcția de director de la Fabrica de Pulberi Făgăraș. Prima recomandare a CA cu 5 din 5 voturi a fost pentru ing. Monica Vlad, la 25 ianuarie 2023, când i-a expirat mandatul de 4 luni. Când a  intervenit însă PSD care l-a ,,băgat“ în cărți pe Bârghișan, SRI, au început protestele angajaților.  ,,Este un abuz al conducerii Romarm de a numi un director politic la Făgăraș“ au susținut angajații care au protestat din nou săptămâna trecută. Ca urmare a protestului, decizia membrilor CA, în unanimitate, (5 voturi din 5) a fost de a exclude dosarul fostului șef al SRI Făgăraș, Dorin Bârghișan, din ,,competiția“ numirii ca director la Fabrica de Pulberi.  S-a șters însă cu buretele   decizia CA de la  Romarm din 16 februarie a.c., iar luni, după discuțiile de weekend ale pesediștilor,  apare din nou Bârgișan pentru șefia fabricii din Făgăraș.

Legea nr. 232/22 noiembrie 2016   care  reglementează organizarea și funcționarea industriei naționale de apărare stipulează  la Art. 12:

  • ,,Asigurarea unui management performant la operatorii economici din industria națională de apărare cu capital integral și/sau majoritar de stat se realizează cu directori/membri ai directoratului cu vechime în muncă de 10 ani, din care 5 ani în domeniul specific activității operatorului economic respectiv“.

Membrii CA de la Romarm au încălcat cu bună știință legislația întrucât Bârghișan nu are experință în domeniul industriei de apărare. La polul opus se află  ing. Monica Vlad care lucrează în domeniu de peste 30 de ani.

Și directorul numit la Romarm vine tot din SRI

Situația creată la Fabrica de Pulberi se datorează politicului, spun salariații, care vrea  să-și numească un reprezentant și la fabrica de la Făgăraș. Așa cum s-a întâmplat la Romarm, unde a fost numit director general un fost șef SRI, Gabriel Țuțu. Acesta este cercetat în prezent pentru fapte de corupție, fiind implicat în achiziții de materiale sanitare în pandemie, acțiune care a prejudiciat substanțial bugetul companiei Romarm. Așa cum susțin angajații de la Fabrica de Pulberi, ministrul Economiei Florin Spătaru, PSD,  impune o conducere politică și la Făgăraș, la unitatea Romarm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here