De când primarul Făgărașului a fost înlocuit de la conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ,,ISO Mediu“ Brașov, edilul nu scapă nicio ocazie de a-și manifesta frustrările și atacă această entitate din care fac parte toate primăriile din județul Brașov. Se războiește cu ADI ISO Mediu Brașov în instanță, blochează proiectele privind gestionarea deșeurilor, izolează Făgărașul din punct de vedere al gestionării deșeurilor, dar se avântă și în tot felul de  afirmații, de cele mai multe ori neadevărate. S-a întâmplat în ultima ședință a CL Făgăraș când s-au dezbătut taxele și tarifele de salubritate. Primarul a atacat ADI ISO Mediu Brașov în loc să răspundă întrebărilor legate de depozitarea deșeurilor colectate de pe raza municipiului  și de contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubritate.

,,Manipulați din nou!“

În plenul CL Făgăraș de joi, 23 februarie a.c., i s-a solicitat primarului să spună dacă prețul obținut de el pentru depozitarea deșeurilor la FIN-ECO este mai mare sau mai mic decât cel pe care-l obține Asociația ,,ISO Mediu“.

  • ,,Prețul obținut de d-voastră este mai mare sau mai mic decât cel negociat de ADI ISO Mediu, asociația la care toate primăriile din județ sunt membre?“ a întrebat consilierul local Lucian Cupu. Primarul a evitat să răspundă punctual.
  • ,,Asociația deleagă activitatea doar acelor UAT-uri care nu au delegarea directă făcută către un operator de salubritate. Făgărașul are delegarea făcută. Asociația face delegarea de depozitare cu acest operator, singurul din județ, cu același preț. Licitația făcută de Făgăraș este înaintea asociației, iar asociația o ia ca și model pentru că ei nu știu să facă. Am făcut-o la jumătate de preț față de ofertele pe care le aveam“ a spus senin în plen primarul de la Făgăraș.
  • Răspunsul consilierului local Lucian Cupu a fost pe măsură: ,,Manipulați din nou!

ADI ,,ISO Mediu“ cere un tarif de 140 lei/tonă pentru depozitarea deșeurilor

Depozitarea deșeurilor colectate de pe raza municipiului Făgăraș  la singurul operator din județ, Fin-Eco, va costa 11.253.692,15 lei, însemnând 199,96 lei/tona de deșeuri, fără TVA. Este contractul încheiat de Primăria Făgăraș la 16 februarie 2023  de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare pentru activitatea de eliminare, prin depozitare (nr. 5342/13.02.2023, conform platformei SICAP).   Conform anunțului de pe platforma e-licitatie.ro, ar fi fost agreat  pentru ,,cel mai bun preț“.  În privința acestui tarif este contrazis de celelalte primării din județ, membre în ADI ISO Mediu Brașov, care au aprobat în AGA  un preț de 140,97 lei/tonă.

  • ,,ADI ISO Mediu reunește voința tuturor primarilor din  județul Brașov, iar politica de mediu pe care ne-am asumat-o este una în numele cetățeanului.   ADI ISO Mediu Brașov urmăreşte ca utilizatorii (persoane fizice, asociaţii de proprietari, agenţi economici, instituţii publice) să beneficieze de tarife în pragul de suportabilitate.  În luna martie 2022  a fost realizată o creștere a tarifului de depunere a deșeurilor la Depozitul Ecologic de Deșeuri, de la 86,58 lei pe tonă, fără TVA, la 140,97 lei pe tonă (exclusiv TVA), aprobată de Adunarea Generală a ADI ISO Mediu Brașov. Acest tarif a fost stabilit  tocmai pentru a amortiza toate investițiile aferente amenajării Celulei nr. 4 “ declara  Miria Adrian, director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO Mediu Brașov.

Deci Făgărașul plătește depozitarea deșeurilor cu 60 lei/tonă mai mult decât a aprobat  ADI ISO Mediu, în condițiile în care FIN- ECO a cerut 214 lei/tonă.    Tariful de 140,97 lei/tonă fără TVA și contribuția pentru economia circulară la valoarea de 80 lei/tonă fără TVA au fost stabilite de AGA de la ADI ,,ISO Mediu“ Brașov   în baza datelor cuprinse în Memoriul tehnico-economic  justificativ al SC FIN-ECO SA, care au fost analizate ulterior de o Comisie de verificare din cadrul Asociației. Din această comisie au făcut parte: Liviu Călin Butnariu- președintele asociației,  Marian Arhire, Florin Ioani, Sebastian Rusu, Alexandru Opriș, Severius Florin Beșchea, Mihai Câmpean, Adrian Mirea, Gheorghe Antohe. Fisa de fundamentare a tarifului a fost verificată de comisia de cenzori a asociatiei Tariful a fost aprobat prin Hotărârea AGA nr 1 din 02.03.2022.

  • ,,Declarația primarului de la Făgăraș este neadevărată. Asociația ,,ISO Mediu“ are aprobată documentația pentru delegarea serviciului de salubritate pentru depozitare încă din 29 august 2022, cu mult înaintea Făgărașului. Nu aveam nevoie să preluăm documentațiile lor, dar am fi avut nevoie de arhiva care se afla la punctul de lucru de la Fagaras și care în momentul desființării sediului nu a mai fost de găsit. Făgărașul are avizul ANAP pentru acest contract? La începutul lunii martie asociația va semna contractul de delegare cu SC FIN- ECO SRL“ a completat directorul asociației Miria Adrian.

În proces cu ADI ,,ISO Mediu“

Cunoscut prin poziţia vehementă faţă de înfiinţarea la Făgăraş sau în zona Făgăraşului a vreunui depozit regional de deşeuri, care este cuprins în sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul judeţului Braşov (vezi şedinţele publice organizate la Calbor sau proiectele HCL Făgăraş pe această temă), primarul de la Făgăraş, în numele Municipiului Făgăraş, a contestat în instață decizia asociației de a  desfiinţa punctul de lucru de la Făgăraş al Asociaţiei pe care-l înfiinţase el în 2018 şi la care angajase personal.  La data de 6 iulie 2022, judecătorul a respins cererea de chemare în judecată a Primăriei Făgăraş considerând-o neîntemeiată.

  • Solutia pe scurt: ,,Respinge excepţia lipsei de interes invocată de pârâtă, ca neîntemeiată. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Mnicipiul Făgăraş, reprezentat legal prin primar în contradictoriu cu pârâta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ,,ISo Mediu“ în domeniul salubrizării localităţilor din judeţul Braşov, reprezentată legal prin preşedinte Butnariu Liviu-Călin, ca neîntemeiată. Obligă reclamantul să plătească pârâtei suma de 11.900 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, cerere care se depune la instanţa a cărei hotărâre se atacă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 06.07.2022. Document: Hotarâre  5732/2022  06.07“.

Primarul a depus recurs, pentru care a cerut consilierilor locali printr-un proiect de hotărâre să aprobe angajarea unui avocat (Burcuţa Paraschiva), onorariul fiind în sumă de 3000 de lei.

Alt președinte la ADI ,,ISO Mediu“ din 2021

Membrii   Asociaţiei Intercomunitare ,,ISO Mediu“ Brașov,  întruniţi în adunarea generală la 20 aprilie 2021  în sala de spectacole a Casei de cultură Făgăraş, au votat noua conducere a asociaţiei, respectiv preşedintele  şi componenţa consiliului director. A fost momentul în care primarul Făgărașului nu a mai primit un nou mandat  la cârma acestei asociații. În urma votului a fost ales în funcţia de preşedinte Butnariu Liviu Călin, primarul Râşnovului, cu 32 de voturi, primarul Făgărașului  fiind dorit doar de 18 votanți. Bugetul asociației conduse de primarul Făgărașului, a fost, în 2020,  de 976.848 lei, însemnând cotizațiile primăriilor, 1 leu/persoană pentru orașe și municipii și 0,5 lei/persoană pentru comune. Cheltuielile parafate de primarul Făgărașului ca președinte al asociației s-au cifrat la 570.708 lei din care 430.604 lei (75,45%) au însemnat salariile pentru cei 4 angajaţi.   Merită menționat că unul dintre cei 4 angajați, Beleaua Monica, avea concomitent raporturi de muncă plătite la 8 ore/zi atât pentru asociație  cât și pentru Primăria Făgăraș în perioada 2019-2022, cu un venit net de 16.000 lei. De asemenea a figurat cu 2 ore/zi și la Salco Serv, în perioada în care societatea era condusă de Suciachi. Un alt angajat al Asociației a fost H. Palade timp de 6 luni, după care a fost transferat la Salco Serv.   În mandatul trecut, asociația nu s-a evidențiat cu niciun proiect menit să rezolve problema deșeurilor din județ.  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here