La Monumentului Rezistenței Anticomuniste din Făgăraș s-a organizat joi, 9 martie 2023, comemorarea foștilor deținuți politic.  9 Martie a fost legiferată ca zi a foştilor deţinuţi politici din România, iar acelaşi act normativ obligă autorităţile locale să organizeze manifestări dedicate românilor care au luptat împotriva regimului comunist, jertfindu-se pentru păstrarea demnităţii  neamului românesc şi a credinţei creştine.  Este ziua în care se prăznuiesc cei 40 de mucenici de la Sevastopol a căror jertfă  a fost pentru credinţa în Hristos.   Dacă pentru organizator, Primăria Făgăraș, a fost un eveniment ca oricare altul, derulându-l pe repede înainte, pentru supraviețuitorii gulagului comunist, 1948-1964, și urmașii acestora a fost un omagiu sincer adus jertfei celor dragi. Acei eroi care au fost uciși în închisori și lagăre de exterminare ale regimului comunist, cei care au pierit în creierii Munților Făgăraș în luptele directe cu securitatea, cei care au fost executați la Jilava, Brașov sau pe aiurea de plutoane bine alese de un Nikolski, Drăghici, Walter Roman, Crăciun sau alți torționari instruiți de Moscova. Un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire, o slujbă înălţătoare, unind parcă pe cei ce sunt cu cei care au plecat spre veşnicie, aşa cum spun și versurile  troparului  ,,Veşnica pomenire”.

 Au așteptat comemorarea

La ora stabilită pentru începerea evenimentului, ora 12.30,  în faţa monumentului aşteptau supravieţuitorii  persecuţiilor fostei securităţi. Foştii deţinuţi politic din toată Ţara Făgăraşului, atât câţi mai sunt, așteptau   pomenirea celor care le-au fost în anii de prigoană camarazi, taţi, fraţi, mame, bunici şi copii. Își derulau, poate, în gând,  filmul suferinţelor din infricoşătoarea închisoare Gherla sau Jilava sau Aiud sau din lagărele de muncă sau din beciul Securității Făgăraș.  Eugenia Petrişor, sora eroului Ion Gavrilă Ogoranu, şeful luptătorilor din Munţii Făgăraşului, s-a rugat pentru întreaga sa familie, soţul, părinţii, sora Ileana, fratele ei Ion, unchi, mătuşi, neamul cel mai prigonit de securişti.

  • ,,Atât cât voi mai putea voi participa la parastas, asta mi-a mai rămas de la ei.  De la 9 ani am cunoscut suferinţa, am fost crescută de Securitate în bătăi, lipsuri, frică, durere” a spus Eugenia Petrişor.

Nu s-a citit numele luptătorilor

Evenimentul a început cu Imnul Național, după care preoții ortodocși au oficiat slujba de pomenire. Protopopul de Țara Făgărașului, pr. Iulian Boac, a vorbit audienței despre lupta anticomunistă și despre crezul luptătorilor făgărășeni, amintind despre importanța  cunoașterii istoriei. Cei prezenți   așteptau  și alte alocuțiuni prezentate de  reprezentanții foștilor deținuți politic în primul rând, dar și din partea altor participanți, dar organizatorii n-au permis  astfel de intervenții. S-au întrebat participanții de ce n-au fost  prezentate  numele eroilor comemorați.  Un simplu răspuns: s-au opus organizatorii. Cei prezenți, cu ochii înlăcrimați, s-au închinat însă  în fața monumentului gândindu-se la cei dragi, care au pierit pentru crezul lor de necontestat, ,,libertate, neam și țară“.

,,Ne vom întoarce într-o zi“

Îi amintim pe  partizanii din Munții Făgărașului: Ion Gavrilă Ogoranu (Moșu), Ghiță Hașu, Andrei Hașu (Baciu), Ion Ilioiu, , Laurean Hașu (Leu), Remus Sofonea (Brâncoveanu), Ioan Chiujdea (Profesorul), Toma Pirău (Porâmbu), Silviu Socol, Virgil Radeș, Victor Metea, Nicolae Mazilu,  Ioan Mogoș, , Ioan Novac (Nelu), Gheorghe Șovăială,  Jean Pop (Fileru), Gelu Novac, Petru Novac, dar și pe sprijinitorii lor din satele făgărășene: Olimpiu Borzea, Mihai Maga, Ionele Gheorghe, Gheorghe Duminecă, Stanciu Stroia, Ioan Buta, Serafim Buta, Partenie Cosma, Ioan Roșca, Octavian Balaban, Ioan Glăjar, Octavian Popaiov, Mihai Novac, Ioan Petrișor, Ioan Grecu, Nicolae Grecu, Dumitru Moldovan, Vasile Moldovan, Victor Geamăn, Ioan Leluțiu, Victor Surdu, Octavian Cârje, Gheorghe Borzea, Victor Șandru,  Ioan Dușa, Ioniță Greavu, Lenuța Faina, Ana Gavrilă, Ileana Gavrilă, Eugenia Petrișor, Elisabeta Malene, Victoria Nicapopii, Victoria Trâmbițaș, Areta Hașu, Maria Cornea   și lista continuă cu alte mii de nume.  Versurile poetului național Radu Gyr, fost deținut politic, au răsunat prin vocile copiilor din grupul ,,Hai la chitară“ coordonat de pr. Marius Demeter.

,,Ne vom întoarce într-o zi,

Ne vom întoarce neaparat.

Vor fi apusuri aurii,

 Cum au mai fost când am plecat“.

 S-au depus coroane de flori

 

A urmat momentul depunerii de coroane. Au depus coroane de flori: AFDPR Făgăraș, Frăţia Ortodoxă  Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Făgăraș, Școala Militară de Instrucție din Făgăraș, Primăria Făgăraș, Poliția Locală Făgăraș,  partidele politice: PNL, PSD, USR, PER, fundațiile culturale ASTRA, Negru Vodă, asociația ,,Doamna Brâncoveanu“,  Liceul Teologic C-tin Brâncoveanu și CT ,,Aurel Vijoli.  La finalul ceremoniei au fost împărțite   participanților  pungi cu mucenici, colivă, fructe, dulciuri. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here