Gabriel Țuțu nu mai conduce Romarm, după scandalul măștilor neconforme. titrează  G4Media. Măsura a fost luată de Consiliul de Administrație în contextul modificării măsurii controlului judiciar care îi interzice să mai dețină această funcție. Procurorii îl acuză pe fostul șef Romarm că ar fi încasat 50.000 de lei reprezentând un comision de 1,439% din profitul de 750.000 de euro realizat de familia Pițurcă din afacerea măștilor către MApN. Banii ar fi fost livraţi în contul lui Ţuţu de către mama lui Andrei Alexandru Hudea, un prieten al lui Ţuţu, plasat ca intermediar în afacere. Hudea ar fi încheiat un contract de consultanţă cu firma lui Piţurcă şi ar fi primit un procent de 13,26 % sută din profitul realizat: peste 95.000 de euro. Fiul antrenorului Victor Pițurcă, Alexandru, și fostul șef al companiei Romarm, Gabriel Ţuţu, sunt cercetați sub control judiciar în dosarul achiziţiilor de măşti neconforme în pandemie. Victor Pițurcă și șeful Romarm, Gabriel Țuțu au fost  reținuți de DNA la sfârșitul lunii ianuarie 2023  în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele MAPN.

Romarm despre Țuțu: ,,Nivel ridicat de integritate“

Pe pagina Romarm, Gabriel Țuțu era descris  ca fiind ,,un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației”, dar și cu un ,,nivel ridicat de integritate”. Conform site-ului, Țuțu a lucrat 10 ani în SRI și 5 ani în securitate comercială, ,,timp în care au fost menținute colaborări prolifice cu mai multe agenții guvernamentale, diplomatice și de informații”. Conform CV-ului său, Țuțu a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea ”Danubius” din Galați, apoi masterul la Academia Națională de Informații și ulterior a urmat studii postuniversitare la Institutul Diplomatic Român și Colegiul Național de Apărare. În perioada 2003-2011 a fost ofițer de informații în cadrul SRI, iar ulterior a lucrat în Ministerul Comunicațiilor, a fost auditor independent la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, consilier CEO la Loteria Română, director adjunct la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, iar în cele din urmă a devenit șeful Romarm, compania de stat românească producătoare de armament.

 La fabrica din Făgăraș, tot un angajat SRI este șef

Fabrica de Pulberi din Făgăraș patronată de Romarm este condusă tot de un fost angajat al SRI. Dorin Bârghișan a detronat-o pe Monica Vlad cu mâna întinsă a membrilor consiliilor de administrație de la Romarm și Fabrica de Pulberi, coordonați de ministrul PSD, Florin Spătaru, cel care l-a menținut în funcție și pe Țuțu. Și CV-ul lui Bârghișan precum  cel al șui Țuțu,  arată abilitățile acestuia. Bârghișan se descrie cu abilități ,,în domeniul securității în industrie, economie, infrastructură și dezvoltare regională“. A fost perioada în care industria locală a fost pusă pe butuci, referindu-ne la intreprinderile din zona Făgărașului, Nitramonia, Roclip, UPRUC, Viromet, UPS, etc. Conform CV-ului, Bârghișan a intrat în structurile SRI în anul 1997,  iar din 2006 până în 2020 a condus unitatea SRI de la Făgăraș.  În 2006 obținuse un certificat  de absolvire  în managementul securității naționale la ,,Academia Națională de Inormații“. La Universitatea Transilvania Brașov a obținut diploma de inginer mecanic în 1994, iar în 2003 diploma de doctor în ,,inginerie industrială“. Cursurile liceale le-a urmat la Făgăraș, la Liceul industrial.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here