Maestrul japonez Shuseki Shihan Manabu Murakami, instructor șef al S.K.I.F (Shotokan Karate-Do International) s-a aflat, în perioada 3-5 martie 2023, în orașul Victoria unde a coordonat un stagiu de pregătire de Karate. Maestrul a venit de mai multe ori în Țara Făgărașului unde a susținut stagii de pregătire la cel mai înalt nivel, fiind foarte legat de practicanții din zonă. I-au plăcut foarte mult oamenii primitori, istoria și locurile pitorești din această parte a țării. Maestrul Murakami a stat de vorbă cu reporterul ziarului Monitorul de Făgăraș căruia i-a împărtășit impresiile tehnice, dar a răspuns și la întrebări legate de esența Karate-ului. Shuseki Shihan Manabu Murakami este unul dintre cei mai titrați instructori de Karate pe plan mondial. Manabu Murakami s-a născut pe data de 1 octombrie 1966 la Kyushu, insulă din sudul Japoniei. A început să practice Karate la vârsta de 9 ani cu instructorul JKA Sensei Maruo. După ce Soke Hirokazu Kanazawa fondează organizația SKIF i se alătură imediat. La vârsta de 18 ani își începe studiile la Universitatea Takusoku din Tokyo, unde a studiat și maestrul Kanazawa, iar după absolvire urmează cursul de instructori SKIF care se derula pe o durată de doi ani și a rămas în această organizație până în prezent.

Palmares:

  •   Locul 1 Team Kumite/Team Kata la Campionatul Mondial SKIF de la Utsunomyia, Japonia din anul 1988
  •   Locul 1 individual kumite la Campionatul Mondial SKIF  din Mexic, desfășurat la Mexico City din anul 1991
  •   Locul 1 la kumite pe echipe și kumite individual în cadrul Campionatului Mondial SKIF din 1994, desfășurat la Yokohama, Japonia
  •   Locul 1 cu echipa de kumite în cadrul Campionatului Mondial SKIF desfășurat la Bali, în Indonezia, din anul 2000
  •   Locul 1 Team Kumite în cadrul Campionatuui Mondial desfășurat la Durban, Africa de Sud, în anul 2003

 

Reporter: A trecut ceva vreme de când nu ați mai fost în Țara Făgărașului. Cum ne-ați regăsit pe noi, practicanții de Karate?

Manabu Murakami: ,,Standardul este Ok, mai ales pentru copii care au demonstrat că, majoritatea dintre ei, au atitudinea potrivită pentru a crește. Kiai-ul (N.R- strigătul de luptă) acestora ca prim element de dezvoltare a fost deosebit”

R: Nu a trecut multă vreme de când maestrul Hirokazu Kanazawa (N.R- unul dintre pionierii raspândirii Karate-ului japonez pe plan internațional, mai ales în Europa) a plecat dintre noi. Care este moștenirea lui în S.K.I.F dar și în lumea Karate-ului?

M.M: ,,Moștenirea lui Soke (N.R- titulatură de maestru fondator) este dată de numărul instructorilor pe care i-a format în timp. În opinia mea, Soke Kanazawa reprezintă întruchiparea Karate-ului, prin atitudinea și dorința de a transmite cunoștințele domniei sale”

R: Sunteți foarte strict în privința etichetei și a disciplinei în timpul antrenamentelor și în afară. Se poate practica Karate fără aceste aspecte?

M.M: ,,Dacă privești Karate-ul ca fiind parte din Budo (N.R- Budo reprezintă chintesența, sufletul artelor marțiale japoneze, având în spate o bogată tradiție de etichete, reguli și coduri morale fără de care un sistem de luptă nu poate fi numit artă marțială) atunci ai descoperit esența. Budo este educație prin exercițiu fizic, iar latura sportivă este exercițiu prin educație. Par similare, dar sunt complet diferite. Așa că scopul este de a ținti spre Budo”

R: Insistați foarte mult asupra pozițiilor și a tehnicilor de bază, mai ales în rândul practicanților avansați. Ne puteți spune ce înseamnă baza în studiul Karate-ului? Un practicant trebuie să dea importanță bazei întreaga viață?

M.M: ,,În Karate avem Kihon (N.R- tehnică de bază), kata (N.R-luptă imaginară cu mai mulți adversari), kumite (N.R-luptă liberă) și spunem că Kihon reprezintă exercițiile de bază, dar într-o traducere mai exactă înseamnă un punct de plecare sau punct de origine, deci din acel punct poate pleca orice drum. De aceea bazele sunt atât de importante”

R: Mulți practicanți de Karate, după ce încheie viața sportivă o termină și cu Karate-ul. Este aici vorba de o mentalitate greșită?

M.M.: ,,Nu trebuie să considerăm că este o atitudine greșită, fiecare suntem unici în felul nostru și avem opțiunea de a alege. Eu sper ca, indiferent care este drumul pe care îl urmează, să găsească sprijin și fundament în antrenamentele și competițiile de Karate practicate înainte”

R: Un practicant ajuns la vârsta de 50 de ani, și care vrea să continue studiul Karate-ului pentru întreaga viață ce trebuie să facă și căror elemente să le dea importanță? Suntem toți conștienți de faptul că nu mai avem viteza și mobilitatea pe care o aveam la 20 de ani…

M.M.: ,,Vârsta de 50 de ani reprezintă doar un jalon pe care îl atingem, sau un moment al ,,despăduririi” în viață. Normal că nu putem compara forța musculară, aspectele atletice sau calitățile motrice între cele două vârste însă, odată ce depășim acest număr trebuie să găsim mai mult sprijin în latura interioară, intrinsecă a noastră, să studiem mai mult și să ne folosim de gravitație, spirit, respirație, linia centrală, mai mult control asupra corpului”

R: Pe vremuri oamenii au practicat Karate pentru a rămâne în viață. În societatea de astăzi acest lucru nu se mai impune. Pentru ce mai practicăm karate?

M.M: ,,Bujutsu (N.R- lupta în sine bazată pe toate elementele, inclusiv punctele vitale ale adversarului) și Budo sunt diferite. Bujutsu este legat de tehnică, cât de eficient poți să ,,omori” pe cineva. Budo este opusul acesteia, cum să trăiești. O altă paralelă este aceea că Bujutsu se aplică într-o luptă reală, pe când Budo reflectă abilitatea de a pune în practică ce putem să oferim societății prin învățămintele din timpul antrenemantelor (respect, onestitate, curaj, loialitate)”

R: În ce s-ar transforma o artă marțială dacă am scoate eticheta și disciplina?

M.M: ,,Am răspuns la întrebarea premergătoare acesteia”

R: În final, vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte pentru cititorii ziarului nostru cu privire la beneficiile practicării acestei discipline.

M.M: ,,Cred că viața oamenilor devine mai bună în multe aspecte prin practicarea Karate-ului. Putem compara cu ascensiunea unui munte înalt. Cu cât avansezi mai mult în ,,altitudine și atitudine” regăsești ceea ce aerul ,,proaspăt și rarefiat” îți oferă, diverse perspective, experiențe și priveliști”

(Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here