Festivalul de cântece religioase ,,Buna Vestire”  se va organiza  în acest an la Viștea de Sus cu prilejul acestui praznic religios, 25 martie.  Primarul comunei Viștea, Florin Ioani, spune că ,,tradiția continuă“, doar în pandemie acest eveniment nu s-a putut organiza.

  • ,,Vineri ne întâlnim organizatorii și stabilim modul în care se va desfășura acest festival. Așteptăm cât mai multe coruri să participe“ a declarat primarul Ioani.

Acest festival a fost înfiinţat în anul 2006 de către Gheorghe Tabără, primar pe atunci al comunei Viştea ca o sărbătoare a parohiei ortodoxe şi a bisericii satului Viştea de Sus care are hramul ,,Buna Vestire”.

  • ,,Am început în 2006 pe vremea când eram primarul comunei Viștea. Mergeam des la biserica din Viștea de Jos și vedeam cât de conștiincioase sunt femeile din cor,  nu lipseau de la biserică în zilele de sărbătoare. Cântau  frumos, dar nimeni nu le mulțumea pentru efortul lor. Așa mi-a venit ideea festivalului, să facem ceva pentru aceste femei să se remarce.  Trei zile am discutat acest subiect cu preorul Albăceanu și în final cu insistențele preotesei Maria a  luat naștere acest festival de cântări religioase. De la prima ediție oamenii s-au organizat și au făcut muncă voluntară.  Cele mai multe coruri au participat  în perioada 2007 – 2009 când am impus și un regulament. Sunt mândru că la Viștea de Sus, într-un sat mic, se organizează o manifestare spirituală înainte de sfintele sărbători de Paști” a spus fostul primar Gheorghe Tabără, inițiatorul festivalului.

În anul 2008 fesivalul de cântece religioase ,,Buna Vestire” a fost  înscris la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Prima ediţie a festivalului a avut loc în 25 martie 2006, chiar de praznicul ,,Bunei Vestiri”. Evenimentul a avut loc la Viştea de Sus şi a fost deschis de IPS Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. 12 coruri s-au înscris în concurs, iar un juriu numit de organizatori a departajat formaţiile. Premiul I a fost obţinut de corul Bisericii Sf. Parascheva din Victoria şi de corul din Viştea de Sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here