În apropierea parcului din fața liceului Șaguna din Brașov, situat față în față cu spitalul de neurologie și în vecinătatea clădirii Inspectoratului Școlar de pe strada Brâncoveanu, se află o clădire imensă și abandonată de 9 ani. În grădina din fața acesteia, vegetația sălbatică a crescut și a accentuat aspectul de abandon. Cornișa clădirii stă să cadă, iar arborii Tuia sunt pe cale să depășească clădirea în lupta pentru supremație cu ceilalți copaci din zonă. Dacă întrebi un trecător ce se află în acea clădire, acesta ridică din umeri și trece mai departe. Aceasta este clădirea fostului spital de Oncologie, unde până în 2009 se tratau pacienții cu cancer din întreg județul. În 2009, fără nicio hotărâre a Consiliului Județean care să desființeze secția de oncologie, clădirea a fost evacuată și abandonată de către Consiliul Director al Spitalului. Motivul? Radioactivitatea echipamentelor medicale care ar fi pus în pericol sănătatea angajaților. Deși aparatura de cobaltoterapie era, conform unor specialiști, una dintre cele mai performante din țară, fiind una dintre cele mai noi, clădirea a rămas abandonată. În același an, la Brașov, a fost deschisă prima clinică privată de oncologie, unde s-au transferat numeroși medici și personal medical care au lucrat ani de zile în clădirea de pe strada Brâncoveanu. Pe vremea fostului președinte Aristotel Căncescu, s-a luat în considerare varianta de a folosi clădirea și terenul de peste 3700 de metri pătrați ca garanție pentru un credit destinat construirii unui nou spital județean la Hărman.
În ciuda faptului că exista o hotărâre de guvern prin care clădirile spitalelor județene trebuiau transferate din proprietatea Ministerului Sănătății în cea a Consiliului Județean, acest lucru nu s-a întâmplat în cazul spitalului de pe Brâncoveanu. Motivul pentru care acest transfer nu a fost posibil a fost faptul că în extrasele din Cartea Funciară apare ca proprietar al clădirii Casa de Sănătate a Ministerului Muncii, care este părintele Casei Naționale de Sănătate de astăzi, și nu Consiliul Județean, cum ar fi fost de așteptat. Cartea Funciară a refuzat înregistrarea noului proprietar deoarece cel vechi nu era Ministerul Sănătății. Recent conducerea Consilului județean a reluat demersurile pentru intrarea în proprietate a clădirii intenționând sa relocheze aici pacienții fostei secții de psihiatrie de pe strada Eminescu, aflați temporar la spitalul de Neurologie.


Un coșmar de 14 ani

De atunci, pacienții cu cancer fără mijloace financiare au fost tratați într-o secție a Spitalului Marzescu, un loc, de care conducerea consiliului județean pare să fi uitat și unde pacienții „merg la spital pentru a fi tratați, dar se tem că nu vor pleca. Aceasta este senzația pe care mii de pacienți care au trecut prin secția de oncologie a Spitalului Județean Brașov au avut-o cel puțin o dată. Clădirea în care funcționează acest pavilion pare că a trecut printr-un război. Mucegaiul și umezeala sunt peste tot, pereții se desprind, iar murdăria este peste tot. Și totuși, pacienții cu cancer sunt spitalizați aici”, titrează reporterii Digi 24. Sunt imagini care nu au nevoie de alte comentarii. Deși ar trebui să fie un loc de vindecare, imediat ce intri, simți o senzație de groază. Consumați deja de o boală care te distruge mai întâi mental, apoi fizic, acești oameni sunt forțați să îndure condiții greu de imaginat pentru 2023. Spitalul este o groapă de gunoi. Pereții se desprind, podelele sunt vechi, iar ușile sunt din lemn. Astfel de condiții nu ar trebui să mai existe într-un spital.

  • Sunt mulți pacienți care vin și când ajung spun: «Nu pot rămâne aici, deoarece sunt deja deprimați și supărați». Pacienții care sunt mai bine financiar se duc la sistemul privat din start. Cei care nu au bani vin aici. Suntem aici de 11 ani, am fost mutați dintr-o clădire monument istoric și am venit aici. Am încercat să o facem frumoasă, să ne placă. Nu putem schimba clădirea, scările”, a spus un medic.

„Un infern al sistemului de sănătate din România”

Și doar când credeai că ai văzut ce este mai rău într-un spital, ești lovit de imaginea vestiarului departamentului de oncologie. Condițiile depășesc orice imaginație. Situat într-un subsol, locul este folosit de pacienții care își schimbă hainele aici după ce sunt internați. Accesul la garderoba din subsol se face prin intermediul unui lift. Un subsol al ororilor în care cobori cu un lift al groazei.

  • Un infern al sistemului de sănătate din România, desigur, când pacienții intră în această secție, după ce este distrusă din cauza bolii, văd și acest clădiri, asemănătoare cu o morgă sau o capelă, care arată mult mai bine decât această secție”, spune Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România. Recent, într-o dezbatere publică, desfășurată la sediul Consiliului Județean, el a catalogat acest spital ca fiind ,,un veritabil Auschwitz pentru pacienți“.
    Personalul spitalului încearcă să compenseze lipsa de condiții cu bunăvoință și empatie, dar nu este suficient. Departamentul de oncologie din Brașov este exact așa cum arată … al nimănui. Spitalul Județean  spune că este a spitalului de Pneumoftiziologie și invers. Așa că nimeni nu investește. În acte, secția aparține de Spitalul de Pneumoftiziologie, dar este folosită de cel județean.
  • Este o clădire foarte veche și este o clădire în care Spitalul Clinic Județean Brașov este tolerat. Nu este în proprietatea noastră, nu este în proprietatea Consiliului Județean, nu putem atrage fonduri europene pentru că noi nu suntem proprietarii, nici măcar pentru reabilitare termică. Noi am investit foarte mulți bani în igienizare”, a declarat, pentru aceeași sursă, Florin Orțan, director medical al Spitalului Județean Brașov.

Secția de oncologie din Brașov ar urma să fie mutată într-o clădire nouă până la finalul anului. (Monitorul Expres)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here