Cinci comune din zona Făgărașului sunt la un pas de a implementa proiectul Organizației de Management al Destinației (OMD). Comunele Părău, Comăna, Șercaia, Mândra și Hârseni s-au ocupat de înființarea asociaței încă din ianuarie 2023. Primarii acestor comune vor să atragă fonduri pentru dezvoltarea turismului în zonă.

  •  ,,Am înființat acest OMD pentru a beneficia de fondurile alocate pentru dezvoltarea turismului și a culturii. Sunt în joc la nivel național peste 450 milioane de euro pentru aceste domenii. Ne-am asociat pentru a putea îndeplini condițiile impuse de legislație. Fără fonduri externe bugetelor locale nu reușim să dezvoltăm comunele noastre, iar orice posibilitate ce se ivește trebuie să o valorificăm. Prin OMD se poate investi în cultură, biserici, turism. Se pare că acest program de finanțare va intra pe rol anul viitor. Dacă nu reușim să primim avizul ministerului noi, ca OMD-uri, sumele vor ajunge la Județe de unde vor fi direcționate. Vom vedea ce decizii vor urma“ a declarat Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.
  • ,,Este un program de finanțare pe turism, iar noi, cele cinci comune, am înființat OMD-ul pentru a reuși să atragem fonduri. Va funcționa ca un GAL, la care vor putea depune proiecte și agenții economici din comune. Fiecare comună am participat cu câte 25.000 de lei capital la înființarea acestui OMD“ a spus Viorel Grusea, primarul comunei Comâna.

Doar 4 OMD-uri au primit avize până în prezent

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a emis la 16 februarie a.c., avizul pentru înființarea  primei Organizații de Management al Destinației (OMD) din România, dezvoltată la nivel județean. Este vorba despre „Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș”. În luna decembrie a anului trecut, au fost emise avize pentru  „Organizația de Management al Destinației Suceava – Orașul Cetății de Scaun”,  „Organizația de Management al Destinației Țara Dornelor” și „Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța”. Reforma OMD-urilor este cuprinsă și în Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 11: Turism și cultură. Guvernul va înfiinţa astfel  8 Organizaţii de Management al Destinaţiei (în concordanţă cu jalonul 328), incluzând toate entităţile relevante care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele turismului şi culturii într-o anumită zonă. Cele 8 OMD regionale sunt Banat – Crişana, Bucovina, Dobrogea, Maramureş, Muntenia, Moldova, Oltenia și Transilvania.

Ce activități pot derula OMD-urile

Organizația de Management al Destinației (OMD) se  constituie, în condițiile legii, ca asociație cu personalitate juridică de drept privat, în baza avizului emis de autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului, respectiv MAT. Conform procedurii, avizul va fi solicitat anterior depunerii cererii de înscriere în Registrul asociațiilor și fundațiilor, de către persoana sau, după caz, persoanele împuternicite. Pentru îndeplinirea obiectivelor, OMD-urile vor derula activități care fac referire la coordonarea procesului de realizare și implementare a brand-ului destinației, precum și a strategiei de dezvoltare și marketing turistic, la integrarea și coroborarea datelor statistice, realizarea de cercetări de piață și studii, participarea la formarea resurselor umane din turism, atragerea de fonduri naționale și europene, dar și la încheierea de parteneriate cu alte destinații apropiate geografic sau tipuri de produse turistice, în vederea creșterii competitivității regionale.

Lege veche, dar modificată cu interes

Legea OMD-urilor este în vigoare însă de cinci ani, iar prima astfel de organizație s-a înființat cu acte-n regulă, în 2019, la Mangalia, având avizul ministerului de resort. Cu toate acestea, USR-PLUS, prin fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a introdus în PNRR necesitatea legiferării, pentru care era nevoie și de consultanță. Legea a mai fost modificată, de două ori, în ultimii ani, dar există, e în vigoare și e perfect funcțională. Doar miniștrii care se ocupă de Turism află ultimii, după ce sunt informați greșit că legea nu există, chiar de către cei care vor să o modifice, pentru a prelua banii de promovare și investiții. Actualul ministru al Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadriu, continuă pe aceeași linie la fel ca toți cei de după Mircea Titus Dobre (care a făcut legea OMD-urilor). Scopul este de fiecare dată același: să se introducă o modificare legislativă care să permită preluarea unei părți importante din bugetul pentru promovare și investiții într-un OMD național sau șase-opt  OMD-uri regionale. Acum se încearcă introducerea altei asociații, înființate de aceiași specialiști, dar care încă nu și-a rezolvat problema de legalitate și mai are de trecut niște termene la tribunal. Alianța Pentru Turism (APT) ar urma să fie viitorul pilon de bază în consultarea dintre Ministerul Antreprenoriatului și Turismului cu societatea civilă. Atât CDR, cât și APT au fost înființate de Dragoș Anastasiu, care a devenit cunoscut după înființarea companiei de transport Eurolines în România, titrează jurnalul.ro.   Miza este o sumă fabuloasă, nu doar din fonduri europene, nu doar prin implementarea PNRR, ci și prin gestionarea fondurilor pentru promovare turistică, dar și a celor pentru investiții, la nivel național. Războiul pe OMD-uri s-a dus pentru a avea cât mai puține astfel de organizații la nivel național, iar aceiași reprezentanți ai pieței au susținut de la început necesitatea constituirii unui OMD național care să gestioneze tot, chiar dacă   reprezentanții   industriei ospitalității au susținut crearea unor organizații locale, pe care să le poată administra cei direct implicați în activitățile unei localități, ale unui județ sau ale unei zone restrânse.

Ce spune acum Ordonanța

Organizaţia de Management al Destinaţiei (OMD) entitate cu personalitate juridică, care funcţionează prin asocierea reprezentanților autorității publice locale din componența destinației, cu reprezentanți ai organizațiilor/federațiilor patronale din turism, sau după caz, cu reprezentanți ai mediului privat din turism, care asigură realizarea politicii de marketing și gestionarea coordonată a componentelor destinației în scopul dezvoltării și valorificării potențialului turistic al destinației. Pot adera în calitate de membru asociat și reprezentanți ai altor entități relevante (cum ar fi asociații de promovare, asociații profesionale, administratori ai ariilor protejate, mediu academic și de formare profesională în turism și alții asemenea).

Se înființează funcția de atașat în turism

Ordonanța prevede că, pentru asigurarea reprezentării României peste hotare, se înființează funcţia de ataşat de turism. Posturile pot fi ocupate, prin concurs sau examen, de angajaţi ai Ministerului Turismului, ai instituţiilor subordonate acestuia şi de personalul detaşat în minister. Criteriile de selecţie şi modalitatea de organizare a concursului se aprobă prin ordin comun al ministrului turismului şi al ministrului afacerilor externe. Stabilirea ţărilor şi a perioadei în care se efectuează misiunile de reprezentare se face prin ordin al ministrului turismului, cu avizul Ministerului Afacerilor Extern. Atașații vor fi plătiți din bugetul Ministerului Turismului. Salariile vor fi aceleași ca pentru consilierii diplomatici.

„Sifonarea” a milioane de euro prin OMD-uri

,, Legea OMD-urilor va permite „sifonarea” a milioane de euro sub pretextul promovării României. OMD-urile vor avea bugete public-private: o parte din bani vine de la stat, cealaltă parte din mediul privat, de la hoteluri, pensiuni, agenții de turism și altele. Cheltuirea sumelor disponibile se va supune la vot. În forma actuală a legii, statul și-a alocat o mare putere în cadrul unei OMD, pentru că această organizație nu poate exista fără ca în structura sa să fie autoritățile publice locale. Astfel, dacă aceste autorități nu sunt de acord cu planul de acțiuni, bugetul, direcțiile strategice adoptate, ele se pot retrage, OMD-ul încheindu-și astfel activitatea. Vorbim de un potențial mult mai mare, care poate ajunge și la peste 60 de milioane de euro, în numai trei ani. Vorbim de un buget co-finanțat de stat, de banii strânși din taxele hoteliere plătite de turiști și de contribuțiile companiilor private membre ale OMD-urilor. În primă fază, statul va aloca 10 milioane de euro disponibili prin PNRR pentru operaționalizarea OMD-urilor”, a declarat deputata USR, Denisa Neagu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here