Manipularea, o metodă dragă primarului din Făgăraș, n-a ținut în fața unui grup de făgărășence prezente în plenul CL Făgăraș desfășurat vineri, 7 aprilie a.c., la Casa de Cultură. Sunt reprezentantele proprietarilor de pe strada Trandafirilor, acolo unde primarul i-a deposedat pe oameni de terenurile pe care le folosesc de peste cinci decenii. Femeile și-au apărat dreptul la proprietate și l-au pus la colț pe edilul care, pare-se, are alte interese față de cele ale cetățenilor pe care ar trebui să-i reprezinte. O doamnă Filip sau Păculea  au demonstrat  că dreptatea și voința cetățenilor trebuie respectate. Au mai demonstrat ceva, că primarul ales trebuie să fie în slujba cetățeanului și nu invers. Făgărășencele prezente în plen au dat tuturor aleșilor locali o lecție de demnitate civică, dar  și de opoziție în fața derapajelor edilului și ale funcționarilor din primărie plătiți din banii publici. Nu se știe dacă primarul și angajații din primărie prezenți, șefi de birou, juriști, secretar, au înțeles lecția, cert este însă că scaunul edilului a rămas gol chiar din timpul săpunelii pe care a primit-o de la femei. N-ar fi fost de mirare dacă una dintre ele, hotărîtă cum era, s-ar fi instalat confortabil în scaunul de primar pentru a mai da o lecție celor prezenți.

Era totuși în desfășurare plenul CL Făgăraș, forul legislativ local, care trebuie să fie dominat de o anumită conduită și demnitate. Dar edilul ales i-a obișnuit pe făgărășeni cu ședințe duse în derizoriu prin jigniri, rânjete paranoice și multă manipulare. Iar când există vreun interes personal, de grup, de imagine, aceste ședințe sunt convocate la Casa de cultură, cu un public format, în majoritate, din aghiotanți și subordonați ai edilului. De data aceasta parcă l-au părăsit cam toți, în sală fiind doar o mână de oameni.

Când s-a ajuns la proiectele de hotărâre privind strada Trandafirilor prin care primarul vrea să vândă grădinile folosite de oameni, locatarele de pe această stradă au arătat ce înseamnă „women power“.

  • ,,Este munca noastră de o viață, nu vine cineva de niciunde să ne execute. Legea este de partea noastră“ a fost poziția femeilor.

Ședința s-a transformat în audiențe cu primarul, acesta neavând nicio portiță să scape fără să asculte și să tacă.

  • ,,Am venit aici să vă anunțăm că am angajat un avocat care să ne intabuleze terenurile gratuit. Nu vrem nimic altceva, noi nu cumpărăm  terenurile așa cum vreți să ni le vindeți. Ați făcut presiuni asupra oamenilor să cumpere și unii au cedat. Majoritatea nu am cedat, iar legea este de partea noastră“ au spus femeile prezente.

Deși discuțiile nu s-au încheiat, primarul și-a luat tălpășița într-o lipsă totală de respect față de cei care au ridicat problemele grave  aduse de Primăria Făgăraș cetățenilor din Trandafirilor.

La votul cerut de primar consilierilor locali prin proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi au ieșit la iveală lacunele din materialele ce trebuie să însoțească  proiectele de hotărâre, cele întocmite de funcționarii din aparatul de specialitate al primarului. Acele documente despre care angajații primăriei susțineau și în ședința  trecută că sunt corecte. Dar nu era așa. Au fost respinse toate proiectele de hotărâre inițiate de primar pentru strada Trandafirilor care nu erau susținute de cererile proprietarilor privind cumpărarea terenurilor. Și n-au fost puține.

  • ,,Cât de bine își fac treaba funcționarii plătiți din banii făgărășenilor cu salarii cu câte 3-4 zerouri?“ au spus consilierii locali, completând că reponsabilitatea votului este a lor și nu a celor care nu-și fac treaba.

N-a lipsit de pe ordinea de zi Ocolitoarea, proiect care a deschis ședința de plen. Consilierul local Cristian Ludu, care s-a documentat în teren, a demonstrat că proiectul de hotărâre nu este însoțit de documentele  care să-l facă credibil. N-au fost atașate proiectului respectivele documente (avize, studii, etc), edilul cerându-le consilierilor să caute pe site-urile instituțiilor publice unde ar exista. Era un alt mod al primarului prin care voia să arate că aceiași consilieri locali se opun, nu vor ocolitoare, nu vor dezvoltarea urbei, etc. Dar la nici o oră de la incidentul din plen, primarul a postat documentele cerute de consilieri pe rețele de socializare, deși a susținut că solicitarea consilierilor a fost depusă abia în ziua ședinței și n-ar fi fost timp să le găsească.

  • ,,De ce nu s-au depus  în mapa de ședință a consilierilor locali? Pe rețelele de socializare a fost timp“ au spus consilierii locali.

Mașina de vot a primarului (cei 9 consilieri locali) s-a mărit cu încă doi consilieri de la USR, care votează proiectele controversate doar pentru a-i face pe plac edilului. Chiar și proiecte de hotărâre din Trandafirilor, nesusținute de cereri ale proprietarilor, au fost votate de către consilierii locali USR, aceiași consilieri care, până mai ieri, criticau cu înverșunare proiectele primarului. Cristina Paicu (USR) a afirmat că  s-a întâlnit personal cu proprietarii din Trandafirilor, care i-au explicat ilegalitatea săvârșită de Primărie în cazul lor. Dar, votul în plen a fost dat numai pentru a-l mulțumi pe primar. Opoziția din CL Făgăraș a reușit să blocheze proiectele, votând în favoarea cetățenilor.  (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here