Consumul de droguri sau de alte substanțe psihoactive este cel mai mare pericol la care sunt expuși tinerii. Mai grav este că tot mai mulți elevi încep să consume droguri de la o vârstă fragedă. Cel mai tânăr consumator din județul Brașov este un copil de 11 ani.  Cannabisul este în topul preferințelor adolescenților. Statisticile Agenției Naționale Antidrog ne arată că aproape 9% dintre tinerii de 16 ani au consumat cannabis ce puțin o dată în viață, iar 1 din 10 elevi a încercat, măcar o dată, o substanță interzisă, potrivit DIICOT citat de Radio România Brașov FM.

Marcel a fost dependent de droguri aproape 3 ani. Ce spune tânărul. 

  • ,,Pe măsură ce înaintezi într-o adicție, într-un consum, într-o dependență, corpul se obișnuiește cu acea substanță, respectiv cu acea stare. La un moment dat ajungi să fie ceva foarte uzual. Și să simți nevoia de mai mult, de a descoperi mai mult, de a descoperi efecte noi, stări noi. Mi-am schimbat substanțele pe care le consumam. De la simpla țigară, până la cele care se prizează pe nas, pe cale orală, pastile. Dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-am oprit la injectabile. Nu am ajuns până acolo. Deși este un pas foarte mic”.

Așa cum susține Marcel, tinerii încep să consume droguri de la 13 ani.

  •  ,,La fiecare tânăr începe de la 15-16 ani, la mine a fost la 17 ani. Însă majoritatea prietenilor au început și mai devreme. Pe la 13-14 ani. Și asta doar din neatenția părinților. Să nu-i spunem neatenție, să-i spunem prea multă libertate” spune Marcel.

Cel mai tânăr consumator care a avut nevoie de consiliere și tratament la Centrul Regional Antidrog Brașov este un copil de doar 11 ani, dintr-o comună de lângă Brașov. Anda Samson, coordonatorul acestui centru, ne spune de ce încep copiii să consume droguri.

  • ,,Mulți tineri care vin să ne solicite ajutorul, de multe ori însoțiți de părinți, ne relatează că dacă nu ar fi fost la încurajarea prietenului, a prietenei, a grupului de prieteni, poate nu s-ar fi întâmplat niciodată. Trebuie să avem în vedere teribilismul vârstei. Tendința lor de a ieși din tipar. De a fi altfel decât ceilalți. Când vorbim de un grup, vorbim de o ierarhie. Și atunci trebuie să fac și eu ce face celălalt” spune Anda Samson..

Statisticile Agenției Naționale Antidrog ne arată că 56% dintre toți consumatorii de droguri care au avut nevoie de tratament în 2022 au fost consumatorii de cannabis, iar fenomenul este în creștere, reprezentând 70% din cazurile noi de cereri de tratament. În ultimii 3 ani, consumul de droguri în școli a crescut cu peste 20%, iar vârsta medie pentru un consumator scade și ea de la an la an și a ajuns, anul trecut, la 14 ani și jumătate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here