Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu (ADI ISO Mediu) Brașov a atribuit, în 10 aprilie 2023, contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare pentru activitatea de eliminare prin depozitare a deșeurilor către SC Fin-Eco SA. Contractul, în baza căruia primăriile membre ale ADI ISO Mediu Brașov vor putea depune deșeurile la depozitul ecologic regional de la Săcele, are o valabilitate de 5 ani. Valoarea maximă totală a contractului pentru perioada amintită este de 189.962.000 lei, fără TVA, prețul pe tona de deșeuri depozitate la depozit fiind de 199,96 lei (fără TVA), sumă căreia i se adaugă taxa pentru economice circulară, în cuantum de 80 de lei pe tonă, ce este virată către bugetul de stat. Plățile către operator se vor face în baza cantităților depuse la depozit, ceea ce înseamnă că sumele achitate către operator pot scădea prin colectarea selectivă a deșeurilor. Procedura de atribuire a contractului, respectiv negocierea fără publicarea unui anunț, a fost derulată de asociație în baza mandatelor speciale obținute de la primăriile membre.

  • Această procedură a fost derulată cu respectarea legislației în vigoare, luând în calcul faptul că în județul Brașov nu există alt depozit de deșeuri autorizat și nu puteam organiza o licitație. Odată cu atribuirea contractului a fost rezolvată, pentru următorii 5 ani, problema depozitării deșeurilor menajere din localitățile membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu”, a explicat președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO Mediu Brașov, Liviu Butnariu.

Președintele ADI ISO Mediu a subliniat faptul că „în baza acestui contract vom putea să monitorizăm activitatea operatorului, inclusiv în ceea ce privește cantitățile de deșeuri, modul în care se face depozitarea sau respectarea normelor de protecție a mediului. În cei cinci ani vom face astfel încât relația cu operatorul depozitului ecologic regional de deșeuri sa fie una corectă și echitabilă”.
Pentru primăriile membre ale ADI ISO Mediu Brașov, semnarea contractului pentru depozitarea deșeurilor este un pas înainte, având în vedere că înainte de anul 2021, în relația cu Fin-Eco, administrațiile locale nu aveau niciun cuvânt de spus, ci erau puse în situația de a accepta orice condiție impusă de operator. Reamintim că în baza mandatelor speciale acordate de unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţiei, ADI ISO Mediu Brașov a început demersurile pentru încheierea unui contract multianual de delegare a gestiunii activităţii de administrare a depozitului ecologic Braşov cu SC Fin-Eco SA încă din luna august a anului 2022. Beneficiare ale acestui contract sunt toate primăriile din județul Brașov, mai puțin cea a municipiului Făgăraș, care a semnat separat un contract cu operatorul depozitului de deșeuri de la Săcele.

1 COMENTARIU

  1. A…..DA …… AM UITAT SA PRECIZAM CA PRIMARU-L DIN FAGARAS A SEMNAT AN DEBARAUA A.D.I. –CU PRETUL DE 199.99 LEI PE TONA CA EI AVEAU VOIE DOAR 149.99/ LEI PE TONA DEOARECE AZI E PRETUL DE 99.99 /LEI PE TONA … BLA BLA.. GHIOCEL de fagaras/5ani-

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here