Cazul Nadăș demonstrează cel mai bine corupția din instituțiile statului român. Satul a fost retrocedat unor inși care au știut unde și când să acționeze, uzând de lăcomia unor notari, experți topo, judecători sau funcționari publici. Toți au adus în actualitate poveștile cu grofi, folosindu-se de averile lor, deși, după 1948, situația acestora a fost elucidată  juridic. În atare condiții,  Nadășul a fost retrocedat ilegal în 2006. Prin sentința civilă  657/2006, pronunțată de Judecătoria Ineu  la numai două termene de judecată, în Dosarul 457/2006, s-a retrocedat  soților Colțeu Viorica și Colțeu Mihai Alexandru suprafața de 8747 ha, ce reprezintă, conform hărților cadastrale, întreaga suprafață  a Satului Nădăș, sat component al Comunei Tauț din Județul Arad.  Numai că acești inșii care au râvnit la averea  Nadășului s-au lovit de sătenii care își iubesc și își apără locurile moștenite din străbuni. De 17 ani nădășenii bat la ușile instanțelor de judecată pentru a anula sentința de retrocedare a satului către familia Colțeu, cea care susține că ar fi dobândit, prin 2002, averea grofilor Grosz Iosif Grosz Helena, de la o oarecare Ecaterinei Mairovitz pe care au îngrijit-o. Totul s-a bazat pe un certificat  de moștenitor parafat ilegal de notarul Vlai Adrian din Arad. De 7 ani însă nădășenii vin  la instanțele din Brașov unde dosarul ,,Nadăș“ bate pasul pe loc, ba la Judecătorie, ba la Tribunal și inapoi la Judecătorie. La 20 aprilie, ora 13.00, a fost  un nou termen la Judecătoria Brașov.   Procesul care s-a judecat  la Judecătoria Brașov   este în stadiul de judecată pe fond. S-a ajuns în această situație după 17 ani de procese la diverse instanțe din România, după ce o judecătorie a emis o decizie prin care a recunoscut dreptul de retrocedare al unei unei familii care a pretins că are acest drept după ce a pretins că ar fi îngrijit urmașii unui grof. Nădășenii au fost la sute de înfățișări până acum, dar sfârșitul acestui lanț de procese este încă departe. Mai ales că că există pe rol și o cauză penală pentru instigarea la abuz în serviciu și de abuz în serviciu. La termenul de joi, judecătorul a anunțat că va prezenta  o soluție în următoarele zile.

  •  ,,Noi sperăm să fie respinsă solicitarea familiei Colțeu. Ne vrem satul înapoi din toate punctele de vedere, iar dreptatea nu poate fi decât  de partea noastră“  spune  Nicolae Rad, liderul nădășenilor care n-a lipsit de la niciun termen de judecată indiferent la ce instanță și din ce oraș a poposit dosarul ,,Nadăș“.
  • ,,La  termenul din data de 20 aprilie 2023  se urmărește de către  intimatele Colțeu Viorica, Colțeu Mihaela (fiica) Ilieș Simona (fiica), introduse în cauză, urmare a decesului lui Colțeu Mihai Alexandru, suspendarea dosarului pentru a se tergiversa  soluționarea pe fond a cererii de revizuire. Sperăm   ca  instanța,  Judecătoria Brașov, prezidată de  dl. Magistrat Alexandru Răducu să nu accepte  o asemenea cerere  de suspendare, care nu reprezintă decât un gest disperat  al intimaților Colțeu de a stopa soluționarea  cererii de revizuire,  care   conform legii și probelor administrate nu  poate fi decât admisă de instanță, după 17 ani  de la pronunțarea unei sentințe  care a bulversat  întreaga  țară, fiind fără precedent a se retroceda o unitate administrativă a STATULUI ROMÂN, un sat“ a   explicat av. Coroiu Vasilica de la Baroul București, reprezentanta sătenilor din Nadăș.

Această cauză este cunoscută în întreaga țară, dosarul fiind judecat atât de instanțele penale cât și de cele civile.

Judecătoria Brașov, runda a 2-a

Instanțele penale, respectiv Curtea de Apel Timișoara,  secția penală, prin Încheierea penală nr. 415//21.12. 2015, pronunțată în Dosarul nr.1191/59/2016 a admis cererea parchetului DNA Timișoara și a desființat,  în temeiul art. 549 indice 1 c. pr. penală,  Certificatul de moștenitor nr. 5/31.01.2003 și actele subsecvente, încheierea penală rămânând definitivă prin Încheierea penală 603/09.06.2012, pronunțată în același dosar de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală.  După  emiterea de către ÎCCJ  a Încheierii penale nr. 603/09.06.2012, s-a solicitat de către Comisia Județeană Arad de Aplicare  a Legii 18/1991 și de către Comisia Locală Tauț, revizuirea sentinței civile nr. 657/2006, urmare a unei cereri de strămutare, dosarul de revizuire a  fost strămutat spre soluționare la  Judecătoria Brașov,  dosarul fiind înregistrat sub nr. 1265/246/2017 cu termen la 20 aprilie 2023.

  • ,,Inițial, contrar probelor  și contrar celor două sentințe penale adoptate de  Curtea de Apel  Timișoara și ÎCCJ,  cele două comisii și  sătenii  din Nadăș,  s-au confruntat  cu o soluție nefavorabilă din partea  Judecătoriei Brașov,  sentința civilă nr.733/2020  pronunțată  în Dosarul nr. 1265/246/2017 fiind contrară legii și  a hotărârilor penale  menționate de  magistrat  Andreea Beatrice Popa. Sentința nelegală a fost recurată de cele două comisii și de cei 75 de intervenienți persoane  fizice, săteni din Nadăș“ explică avocat Coroiu Vasilica din Baroul București, care îi reprezintă pe sătenii din Nadăș.

În recurs  cei  trei magistrați  care au constituit  completul de judecată, respectiv Mia Irina Bâlc, Ana Cîrloanță și Lia Spătăceanu,  prin Decizia civilă nr. 113/12.11.2020,  au dispus admiterea recursurilor formulate,  au casat sentința civilă nr. 733/2020  și au trimis cauza spre rejudecare la aceeași instanță, respectiv Judecătoria Brașov, cu termen la 20 aprilie 2023.

  •  ,,Credem  că într-adevăr   instanțele de la Brașov  investite cu soluționarea cererii de revizuire  să pronunțe o soluție corectă și să repare actul de  injustiție săvârșit prin sentința civilă nr. 657/2006. Este  important de reținut că familia Colțeu nu are niciun drept  asupra  imobilelor terenuri și construcții din Nadăș, întrucât nu are nicio legătură de rudenie cu fostul grof  Grosz Iosif și fosta  soție a acestuia, Grosz Helena, cu atât mai mult cu cât  în anul 1948  când  s-a efectuat naționalizarea  de Statul comunist  s-a preluat o suprafață de 4.700 ha pădure de la o societate  comercială, Societatea Forestiera Nadăș, nu de la familia Grosz așa cum în mod nelicit susțin  beneficiarii acestei retrocedări“ a mai explicat av. Coroiu Vasilica de la Baroul București.

Falsul susținut de angajați din instituțiile statului

Av. Coroiu Vasilica a mai explicat că instrumentul  des uzitat de familia Colțeu  pentru  dobândirea în mod  nelegal  unor bunuri imobile este falsul. În acest sens  familia Colțeu  a cooptat în anturajul său  și un expert topograf, Dămăcuș Gheorghe, care a întocmit  tot prin fals  ca și  notarul Vlai Adrian trei expertize topo false. Pentru a  sprijini și favoriza familia Colțeu, expertul a  modificat  hotarele proprietăților sătenilor: Biriș Iovu, Tolan  Ofelia și Ciobanu Iovu, de așa manieră încât numerele topo să  fie astfel configurate  încât  să fie cuprinse  în suprafața  retrocedată  familiei Colțeu. Instanța penală, de data aceasta Tribunalul Arad, Secția penală, prin Încheierea penală nr. 76/09.08.2022  a desființat ca fiind false  rapoartele de expertize întocmite prin fals de  expertul Dămăcuș Gheorghe, expertize  care au stat la baza retrocedării către familia Colțeu, a imobilelor deținute de Biriș Iovu. Tolan Ofelia și Ciobanu Iovu.  Nădășenii speră ca la termenul din 20 aprilie 2023 de la Judecătoria Brașov coșmarul să se încheie, iar satul să-și redobândească liniștea, uitând de familia Colțeu.

Dosare penale

După dobândirea de către familia Colțeu  a sentinței de retrocedare completată de numeroasele acțiuni  întreprinse împotriva sătenilor, le-au fost luate localnicilor sălașurile cu sau fără hotărâri judecătorești, inclusiv recoltele, au fost supuși  unor executări silite,  cetățenii satului Nadăș având ca lideri pe  Biriș Iovu și Rad au angajat  ca avocat să le apere interesele pe  avocat Coroiu Vasilica de la Baroul București.  ,,În ianuarie  2015  a fost  înregistrată o plângere penală împotriva  tuturor persoanelor care au contribuit  la obținerea  hotărârii judecătorești de retrocedare, inclusiv  împotriva  soților Colțeu  și a  notarului Vlai Adrian din Arad, care prin fals intelectual  a emis un certificat  de moștenitor, care a fost folosit  de familia  Colțeu  pentru a obține  suprafața de 8747 ha“ explică av. Coroiu Vasilica.

Prejudiciul stabilit de DNA, 27 milioane euro

Urmare a Plângerii penale  formulate de Biriș Iovu și Rad Nicoale, reprezentați de av. Cororiu Vasilica, a fost  emis, la data  de  5 martie 2021, de către DNA Structura Teritorială Timișoara Rechizitoriul prin care  au fost trimiși în judecată  în calitate de  inculpați Colțeu Viorica, Colțeu Mihaela, între timp a decedat Colțeu Mihai Alexandru, notarul Vlai Adrian și Ocolul Silvic Privat Nadăș, administrat de familia Colțeu  pentru săvârșirea infracțiunii de abuz  în serviciu și instigare la abuz în serviciu  cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul  fiind estimat  la 27.000.000 euro. În prezent  dosarul penal  constituit  în baza rechizitoriului  se află pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, înregistrat  sub nr. 374/59/2021.

  • ,,Anterior  emiterii rechizitoriului  autoritățile de cercetare penală au constatat că    Certificatul de moștenitor nr. 5/31.01.2003 a fost emis prin fals de către  notarul Vlai Adrian, cel care fusese condamnat  cu suspendare pentru fapte similare în alt dosar. Din păcate acest notar n-a mai fost sancționat penal în cazul Nadăș întrucât fapta săvârșită  a intrat în sfera prescripției penale. Dar  DNA  Timișoara a declanșat procedura de  desființare a certificatul de moștenitor ca fiind fals, acesta constituind actul de bază pentru obținerea  sentinței de retrocedare“ explică av. Coroiu Vasilica.

(Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here