• Campion cu Atalanta la juniori

  •   Mijlocașul echipei Feralpisalo a reușit o promovare istorică în serie B

Românii care fac carieră în străinătate sunt prea puțin cunoscuți în țară, dar nici nu sunt atrași să performeze pentru România. În țările care i-au adoptat sunt considerați campioni, iar în țara lor de origine sunt trecuți la și alții. Sunt multe exemple la care România a rămas repetentă și continuă să meargă pe toboganul eșecurilor. Un copil cu origini românești, dar născut și crescut în Italia, s-a evidențiat în fotbal, campion al Italiei la juniori cu echipa Atalanta și jucătorul care a promovat o echipă în serie B, spre mândria clubului și a comunității locale. Este mijlocașul echipei  Feralpisalo pentru care a reușit o promovare istorică în serie B.  Este vorba despre Denis Hergheligiu cu origini în Făgăraș. Am stat de vorbă cu Denis, care și-a spus povestea pentru Monitorul de Făgăraș.

 Exodul făgărășenilor peste graniță

După 1990, foarte mulți făgărășeni au luat drumul străinătății, fiecare s-a stabilit pe unde a putut, în căutarea unui trai mai bun. A fost un exod al făgărășenilor peste graniță precum s-a întâmplat la începutul veacului trecut, pe la 1900, când localnicii au plecat peste ocean. Din fiecare casă din Țara Făgărașului a plecat atunci câte o persoană, dar au fost sate întregi care s-au mutat pe continentul american. Arpașul de Jos s-a transferat cu totul în America, după ce un incendiu a distrus vatra salului. Putem spune că și în primii 10 ani după 1990, Făgărașul s-a golit, familii întregi stabilindu-se în afara granițelor țării. Sunt localități din Italia, Spania, Germania sau chiar peste ocean unde se vorbește limba română, cei plecați neuitându-și originile sau pe cei dragi rămași acasă.

S-au stabilit definitiv în Italia

În Italia s-au stabilit  și soții Hergheligiu din Făgăraș, în regiunea Lombardia, localitatea  Chiari, unde au găsit locuri de muncă. Denis, fiul lor, s-a născut în noul lor cămin și este cetățean italian.  Denis Andrea Libera Hergheligiu  este acum un tânăr de 23 de ani, care s-a remarcat în fotbalul italian. Dar pentru el, Făgărașul este a doua casă, unde bunicii îl așteaptă în fiecare vacanță.  Datorită lor și mamei sale, Denis vorbește foarte bine limba română, deși a învățat doar în școlile italiene.

  • ,,M-am născut în Italia, dar părinții mei sunt din Făgăraș.  Ei au venit în Italia prin 1997, iar eu m-am născut în 1999. Când aveam 2 ani, tati a decedat într-un accident rutier. A fost o mare durere pentru familia noastră. Am rămas însă în  Italia. După vreo 6 ani, mama mea s-a recăsătorit cu un argentinian, un om deosebit, care m-a crescut ca și când era tatăl meu. Este o persoană foarte importantă pentru mine“ povestește Denis Hergheligiu.

În vacanțe, la bunici, la Făgăraș

Denis și-a petrecut toate vacanțele la Făgăraș, la bunici. De la ei, Nona și Bicu cum le spune el, a învățat rostul  lucrurilor, respectul față de origini și obiceiurile locului.

  • ,,În fiecare vară, din iunie până în august când era vacanță,  eu veneam la bunici în Făgăraș. Cu Nona și Bicu, așa cum le spun eu bunicilor din partea tatei,  am o legătură foarte puternică și îi iubesc foarte mult. Ei au fost și sunt un sprijin pentru mine, mai ales unul moral. La Făgăraș este și bunica din partea mamei, sunt mătușa, sora mamei, și unchiul meu, vărul meu. Îi revăd întotdeauna cu drag și îmi place foarte mult să stau în România, alături de ei. Revin în țară oridecâte ori pot, dar tehnica, telefoanele, ne ajută să ne auzim și să ne vedem foarte des. Sunt familia mea din România, din Făgăraș“ spune Denis.

Prima minge de fotbal

Când Denis era doar un țânc, a primit în dar o minge de la tatăl său. Dar era prea mic să dea importanță darului primit, dar în timp fotbalul a devenit pentru el o pasiune.

  • ,,Am început fotbalul când aveam 5 ani, la  Chiari, lângă Brescia, acolo unde m-am născut. Pasiunea pentru fotbal o moștenesc de la tatăl meu, Claudiu Hergheligiu, care era pasionat de fotbal. El mi-a dat prima minge cu care am jucat fotbal“ mai spune Denis.

  Atalanta, clubul care l-a crescut pe Denis

,,Când aveam 7 ani m-au sunat de la clubul Atalanta și m-au luat la ei. Am jucat pentru acest club până la 14 ani. Emilio, tatăl meu actual, a găsit de lucru în China și am plecat cu familia acolo. Mai am un frate mai mic, născut în 2008. Cei de la clubul  Atalanta m-au ajutat și am jucat la o echipă în China, Evergrande Guangzhou. A fost o experiență în China de 9 luni, după care am revenit la Atalanta. M-am întors singur din China, familia mea rămânând acolo. Aveam 15 ani când am stat singur în Italia. După un an am câștigat campionatul U17 cu Atalata. Apoi am fost luat la Clubul Feralpisalo unde am jucat  2 ani la juniori și am câștigat campionatul la U19. A fost momentul când  președintele clubului a decis ca 5-6 jucători să treacă la  echipa mare. Antrenorul m-a vrut pe mine și de atunci am început experiența cu echipa mare. De 5 ani joc la nivel profesional“ relatează Denis.

 Promovare în serie B

Denis Hergheligiu a sărbătorit recent promovarea în Serie B  cu echipa  Feralpisalo. Deși mai sunt 2 etape, matematic promovarea din Serie C1 este sigură. Denis Hergheligiu a fost jucător de bază la echipa care e gata să se bată cu echipe de tradiţie din fotbalul italian.

  • „A fost o experiență incredibilă și voi fi întotdeauna recunoscător pentru aceasta celor de la Atalanta. A fost un sezon plin de emoții și de realizări. Deși am avut trei probleme musculare, am trecut peste și am jucat. Am reușit să ajung la 100 de meciuri pentru Feralpisalo, echipa care mi-a dat posibilitatea să joc la nivel profesionist în Italia“ spune Denis.

Denis Hergheligiu a fost aproape de un transfer

La începutul sezonului, jucătorul a fost pe lista de transferuri a mai multor echipe din Serie B. Printre acestea şi Brescia, gruparea cu care Mircea Lucescu a reuşit să promoveze în Serie A după un singur sezon.

  • „Este adevărat că vara trecută câteva echipe din Serie B și-au arătat interesul față de mine, dar clubul Feralpisalo a dorit să continuăm, motiv pentru care mi-au reînnoit contractul pentru încă 2 ani. Suntem primii în serie B. Dar voi vedea ce urmează după vacanța de vară“  mai spune Denis.

Deși ar fi binevenită  o convocare la naţionala noastră, mijlocașul cu origini românești nu a fost contactat. „Nu m-a mai contactat nimeni de la Federația Română de Fotbal“ a recunoscut Denis. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here