,,Sunteți niște circari toți! Declar ședința  închisă!“ Au fost expresiile consilierului local PNL, Florin Dobria, în calitate de președinte la ședința CL Făgăraș desfășurată joi, 27 aprilie 2023.

Și a avut un motiv întemeiat pentru a pune capăt circului creat de aceiași aleși locali care în majoritatea plenurilor au un comportament îndoielnic raportat la rolul pe care-l au în conducerea urbei. În ședința ordinară a lunii aprilie, pe ordinea de zi s-au aflat unele proiecte de hotărâre inițiate de primarul PSD pe care consilierii locali din opoziție  le-au considerat insuficient documentate. Așa se face că au fost cerute explicații, iar în loc să le primească primarul a trecut la atac. Cu superioritatea cu care i-a obișnuit pe cetățeni, edilul a recurs la atacuri la persoană, primul vizat fiind consilierul local cel mai activ  din legislativ, Lucian Cupu.  Dar nu s-a oprit după ce i-a adresat acuzații dure consilierului local liberal, toate cu iz penal, și a extins aria asupra întregii opoziții din CL Făgăraș, pe care a numit-o ,,voi, liberalii“. Astfel, s-a transformat ședința într-o arenă a luptelor politice, lăsându-se la o parte interesul cetățenilor. Lucian Cupu i-a amintit primarului și deopotrivă colegilor săi, consilierii locali,  de conținutul Raportului Curții de Conturi care prezintă o serie de abateri ale Primăriei Făgăraș  parafate de ordonatorul de credite, primarul PSD, prin cheltuirea banului public. Au fost prezentate din Raport plățile făcute de Primărie în pandemie către unele firme fără să existe serviciile prestate. S-a dat ca exemplu cazarea la pensiunile EMMA de la Sâmbăta de Sus, reprezentatul acestora aflându-se în sala de ședințe pentru a-l susține pe primar. Conform raportului sumele depășesc numai prin 2 facturi 160.000 lei.

Pas la Regulamentul de funcționare al CL Făgăraș

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de funcționare al CL Făgăraș a fost din nou motiv de circ. Majoritatea consilierilor locali au respins acest proiect de hotărâre considerând că există déjà un astfel de regulament adoptat la început de mandat. Atunci primarul susținut de ,,jurista dorită“ a trecut din nou la atac, acuzând consilierii locali, dar numai pe aceia care nu fac parte din mașina de vot a primarului PSD. ,,Nu știți să citiți Ordinul de ministru nr. 25/2023, acesta vă obligă…“. Ca de obicei consilierii locali aveau răspunsul primit de la semnatarul Ordinului, ministrul Attila Cseke, prin care stă scris negru pe alb că prevederile Ordinului nu sunt obligatorii ci orientativ. Acest proiect de hotărâre n-a fost adoptat. N-au fost adoptate nici proiectele de hotărâre care aveau nevoie de 2/3 din voturi, cele legate de patrimoniu, vânzări de imobile.

,,De ce pleacă medicii tineri din spital?“

Circul a continuat și la ,,Suplimentare“ unde erau două proiecte de hotărâre legate de Spitalul Municipal Făgăraș. Deși erau importante aceste două proiecte, fiind vorba despre modificarea organigramei și de strategia de dezvoltare a unității spitalicești, niciun reprezentant al spitalului n-a fost prezent în fața legislativului pentru a răspunde la întrebările aleșilor locali. Nici managerul Pandrea, nici Câju, președinta CA, care,  în anii trecuți era mereu prezentă la luarea deciziilor ce priveau Municipiul, iar în ședințele CL Făgăraș îi apostrofa pe aleșii locali.  Absența acestora în plen a fost justificată într-un  mod propriu și defectuos de primar: ,,De ce să vină, să le umiliți?“ Dar consilierii locali voiau să afle ce se întâmplă în spital în condițiile în care reprezentanții lor din CA n-au prezentat niciun raport de activitate privind situația din spital. Întrebări precum: De ce pleacă medicii tineri din spital? De ce s-au angajat doar rude pe diferite posturi? De ce Curtea de Conturi a semnalat abateri de la legislație? Ce explicații au cei din conducerea spitalului în privința deficiențelor stipulate de ei în strategia   care vor să fie votată? Toate aceste întrebări au rămas însă fără răspuns. Dar primarul cerea insistent votul pentru cele două proiecte privind  spitalul. A fost momentul în care s-au văzut interesele din CL Făgăraș.

De ce consilierele USR, Paicu și Crăciun, au sărit în barca primarului?

Paicu și Crăciun, consilierele USR, au cerut răspicat să vină în fața lor Pandrea și Câju pentru că în caz contrar nu vor vota cele două proiecte de hotărâre. La prima vedere, pare o abordare demnă de votul făgărășenilor, numai că poziția celor două consiliere USR a avut un scop bine stabilit care în realitate nu viza spitalul. Au susținut că nu vor vota, dar printr-un simplu calcul proiectele de hotărâre ar fi fost adoptate oricum de mașina de vot a primarului, însemnând 9 voturi din totatul celor prezenți, 16 consilieri (lipseau de la vot Gavrilă care era  prin telefon, dar convorbirea se întrerupsese, și cele două de la USR). Cu alte cuvinte  Paicu și Crăciun nu votează, deci sunt de acord cu opoziția, dar asigură votul pentru primar. Numai că opoziția a ieșit din sală. Rămăsese la vot 9 consilieri și președintele de ședință. S-a supus la vot, 9 voturi ,,pentru“, iar președintele de ședință a ieșit din sală pentru a nu vota, la fel ca și consilierele USR. Rumoare în sală!

  • ,,Ca președinte de ședință, am aceleași drepturi ca fiecare consilier. Dacă anumiți consilieri au avut voie să părăsească sala pentru a nu vota, același lucru am vrut să îl fac și eu. Mi-am îndeplinit atribuțiile de președinte prin supunerea la vot a proiectului, dar nu am dorit să votez acel proiect în niciun fel, astfel am părăsit sala, procedura de vot nefiind încheiată. Drept urmare acest proiect nu a trecut. Comportamentul celor din sală atunci când am supus la vot proiectul nu a fost demn, iar pe filmare se poate observa acest lucru“ a declarat Florin Dobria, președintele de ședință.

Junii din cârdășie

O explicație a acestui comportament al celor două USR-iste, Paicu și Crăciun, este recenta cârdășie a USR cu PSD la Brașov. Colegii de la argumentul.ro au surprins întâlnirea ,,întâmplătoare“ a primarului Brașovului, Alen Coliban, USR, cu reprezentanții PSD Brașov,  de la parada Junilor Brașovului. Le-a ,,consfințit“ întâlnirea George Scripcaru, fostul primar al Brașovului, un apropiat și al edilului de la Făgăraș.

Circul oprit de liberalul Florin Dobria, ,,Declar ședința închisă!“

A urmat un du-te vino al consilierilor, ba în sală, ba afară. S-a creat astfel haos. A ieșit în evidență, ca de obicei, primarul PSD și mașina de vot a lui care n-a găsit altceva de făcut decât să aplaude pentru a-și marca ,,victoria“. La proiectul privind strategia spitalului, aceeași situație. Au ieșit de la vot  9 consilieri, în sală rămânând mașina de vot a primarului și președintele de ședință. Numai că ,,victoria“ s-a transformat în eșec, atunci când și-au dat seama că trebuie să respecte legea. Consilierul Ovidiu Popa a sugerat să se aleagă alt președinte de ședință, propunând-o pe Paicu, apoi pe Butunoiu. O sugestie care demonstrează cât de bine cunoaște acesta regulamentul de funcționare al CL în baza căruia participă și votează actele normative ale Făgărașului. I-a scos din impas  însă președintele de ședință, Florin Dobria, PNL, care a spus simplu: ,,Sunteți toți niște circari! Declar ședința închisă!“ și a părăsit sala.   (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here