FOTO doctorulzilei.ro

Cele mai consumate fructe și legume, cumpărate din centrele comerciale, sunt pline de pesticide, arată doctorulzilei.ro. Potrivit unor teste efectuate de ANSVSA, o persoană care consumă legume sau fructe ingerează până la 10 pesticide diferite.

Astfel, conform verificărilor efectuate de inspectorii sanitar-veterinari, cartoful este leguma cea mai plină de chimicale, iar mărul, cel mai nociv fruct, întrucât cel puţin un tip de pesticide a fost găsit în 98% din mostrele testate.

Cel puţin, asta arată testele efectuate recent de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, un pesticid periculos pentru sănătate.

Cele mai nesigure alimente pentru consum

Concret, conform ANSVSA, cele mai nesigure alimente pentru consum: cartofi, căpşunele, merele, nectarine, piersici, ţelină, struguri, cireşe, spanac, ardei gras, roşii, castraveţi. La polul opus, alimentele care conţin mai puţine pesticide sunt: avocado, porumb, ananas, varza, mazare, ceapa, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepenele.

Spre exemplu, în general, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase.

Se pare că bicarbonatul de sodiu (folosit în gastronomie, cât şi pentru curăţare sau ca ingredient în pasta de dinţi) este foarte bun la descompunerea a două tipuri de pesticide: tiabendazolul şi phosmetul.

Astfel, oamenii de ştiinţă spun că o soluţie pentru consumul de fructe şi legume în siguranţă este stropirea acestora cu un pic de bicarbonat de sodiu, în combinaţie cu spălarea normală.

Recomandările ANSVSA

În consecinţă, ANSVSA recomandă respectarea mai multor reguli, pentru a scădea cantitatea de pesticide ingerată: fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută.

Totodată, este recomandat să fie evitat consumul de fructe şi legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanţe chimice.

Roşiile, piersicile, merele, perele etc. trebuie spălate riguros timp de cel puţin trei minute, după care să fie lăsate într-un vas cu apă în care este adăugat puţin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a elimina unele pesticide.

Imazalil (E233) este pesticidul cancerigen care acoperă coaja citricelor, conform Asociaţiei InfoCons, citată de adevarul.ro. Acest pesticid este o substanţă autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012, până la 31 decembrie 2021, iar limita maximă admisă este 5 mg/kg, la citrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here