Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO Mediu (ADI ISO Mediu) Brașov a semnat marți, 2 mai, contractele de finanțate pentru amenajarea a două centre de aport voluntar (CAV) în orașele Râșnov și Zărnești. Acestea sunt doar primele două contracte, pentru că în perioada următoare vor fi semnatecontractele de finanțare pentru alte trei investiții similare, în localitățile Predeal, Codlea și Tărlungeni. Investițiile sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Pilonul I „Tranziția Verde”, Componenta C3: „Managementul deșeurilor”, Investiția I1: „Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune”, Subinvestiția I 1. a „Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar”. Fiecare dintre cele cinci proiecte are o valoare de 4.558.788 lei, cu tot cu TVA, astfel că suma totală a celor 5 investiții este de 22.793.940 lei. ADI ISO Mediu Brașov a fost mandatată de consiliile locale din cele cinci localități să depună cererile de finanțare și să implementeze proiectele în vara anului trecut, iar dosarele au fost depuse la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în toamna anului 2022.

  • Perioada pe care noi și autoritățile locale am avut-o la dispoziție pentru pregătirea dosarelor a fost destul de scurtă, însă ne-am încadrat în termenele stabilite de organismul de finanțare. De acum începe etapa de implementare a proiectelor, termenul de finalizare fiind de 30 septembrie 2024”, a declarat președintele ADI ISO Mediu, Liviu Butnariu.

Conform contractului de finanțare, lucrările de amenajare vor fi realizate de beneficiari și decontate de Uniunea Europeană, iar echipamentele vor fi livrate și instalate de Ministerului Mediului. Cele cinci centre de aport voluntar vor fi de mici dimensiuni. La acestea, cetățenii pot depune, gratuit, mai multe categorii de deșeuri, de la moloz sau piese de mobilier, la baterii sau alte echipamente electrice.

  • Practic, la aceste centre vor putea fi depuse acele deșeuri ce nu pot fi  lăsate la platformele de gunoi”, a explicat președintele ADI ISO Mediu Brașov.

Prin amenajarea unor astfel de centre, reprezentanții ADI ISO Mediu Brașov se așteaptă la o reducere semnificativă a deșeurilor care sunt aruncate ilegal pe malurile apelor, pe terenurile agricole

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here