România ar putea trece la salariul minim european mai devreme decât a propus UE. Ce ar însemna asta pentru buzunarul românilor.

Salariul minim pe economie este acum 3.000 de lei. Este vorba de suma brută, din care 1.100 de lei ajung în bugetul statului sub formă de impozite și contribuții sociale. Astfel, românii plătiți cu salariul minim primesc suma netă de 1.898 de lei.

Românii, la un pas de salariu minim european

Suma ar putea crește, începând cu anul viitor, salariul minim pe economie urmând a fi majorat, în acord cu unele reglementări adoptate de Uniunea Europeană privind venitul minim european, care prevăd stabilirea unui ”salariu minim adecvat”.

Potrivit Directivei 2041/2022, acesta nu va avea aceeași valoare în toate țările, ci va fi calculat în funcție de veniturile medii din fiecare țară în parte, fiind stabilit la 50% din valoarea salariului mediu național.

Acest lucru ar însemna pentru salariații din România că vor rămâne în mână cu 2.250 de lei, iar taxele vor fi majorate la 1,550 lei, adică salariul brut ar urma să fie majorat la 3.800 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here