FOTO libertatea.ro

Turneul de nouă zile, efectuat în aprilie de președintele Iohannis în Brazilia, Chile și Argentina, a costat 2,7 milioane de lei, aproximativ 550.000 de euro, scrie Euronews, citând rapoartele de execuție bugetară ale Administrației Prezidențiale pe luna aprilie.

Potrivit libertatea.roAdministrația Prezidențială a refuzat să detalieze costurile deplasărilor externe ale președintelui, afirmând că aceste informații „sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor”. Euronews România scrie însă despre costurile desplasărilor externe ale președintelui, care au costat, anul acesta, aproape 3 milioane de euro, respectiv de 14.912.947 lei. Aceasta este suma înregistrată în aprilie 2023. În martie, suma se ridica la 2,5 milioane de euro, echivalentul a 12.212.638 de lei.

Acest lucru înseamnă că deplasarea din aprilie, respectiv turneul din America Latină, a costat 500.000 de euro. Deplasarea în America Latină a fost singura vizită externă efectuată în aprilie de Klaus Iohannis, prin urmare, suma reprezintă costul celor 9 zile în Brazilia, Chile și Argentina. Turneul a avut activități publice declarate doar pentru zilele de 18, 19, 22 și 25 aprilie, potrivit agendei oficiale prezentate de administrația prezidențială, patru din cele nouă zile oficiale ale turneului.

Iohannis schimbă avionul pentru Islanda

Din 16 mai, Klaus Iohannis se află la Reykjavik, în Islanda, într-o deplasare de două zile, în care participă la Summitul şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Consiliului Europei, potrivit agendei oficiale.

Publicația specializată în știri din domeniul aviației Boarding Pass a dezvăluit, luni, că a închiriat un avion privat de tip Dassault Falcon 7X de la compania luxemburgheză GlobalJet. Compania este aceeași ca în cazul vizitelor în Japonia, Emiratele Arabe Unite și America Latină, însă avionul este acum un model mai mic.

Avionul închiriat are o capacitate de transport de maximum 12 pasageri și poate zbura fără escală din București până în Islanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here