Angajații de la Ocolul silvic ,,Pădurile Făgărașului“ au fost prentru o zi dascăli pentru o  clasă de elevi de la CN ,,Radu Negru“. Copiii s-au bucurat alături de pădurarii ocolului silvic de la Voila pe Valea Brezei unde au aflat câteva dintre tainele pădurii.

  • ,,Am încheiat un parteneriat cu această școală de la Făgăraș, iar clasa a VI-a C a venit alături de noi în ziua de 11 mai a.c. pe Valea Brezei.  A fost o acțiune frumoasă intitulată ,,Un mediu curat, o viață sănătoasă“ în care am explicat copiilor ce rol are pădurea, cum trebuie întreținută, ce trebuie să facem noi pentru a avea un mediu natural sănătos. Elevii au fost foarte receptivi și curioși, ne-au adresat întrebări pentru a afla cât mai multe despre mediul natural. Au fost și norocoși să vadă un cerb în apropierea noastră. Împreună cu ei am ecologizat zona. Cum era și normal i-am recompensat pe copii cu o masă în inima naturii, le-am pregătit un ceaun și dulciuri. Astfel de acțiuni am organizat și pentru elevii de la Liceul Teologic și de la Școala Gimnazială ,,Ovid Densușianu“. În perioada următoare intenționăm să atragem în astfel de acțiuni și școlile de la sate, dar să organizăm acțiuni de ecologizare și pe malul Oltului unde întradevăr este nevoie“ a spus ing. Ionel Lazea, șeful Ocolului silvic ,,Pădurile Făgărașului“ cu sediul la Voila.

Acțiuni de plantare de puieți

O acțiune importantă care este cuprinsă în planul  anual al ocolului silvic se referă la plantarea de puieți în diferitele zone pe care le administrează.

  • ,,Anual avem acțiuni de plantare de puieți. În acest an am plantat 48.000 de puieți de rășinoase, în special molid, pe văile montane, iar alte mii de puieți de stejar în zona de deal.  În acest an am plantat puieții de molid pe văile de la munte, Lisa, Brescioarei, Ucea, Sebeș, Dejani, Breaza, Pojorta. Acești puieți i-am achiziționat de la o firmă specializată, dar intenționăm să înființăm în viitor o pepinieră a noastră“ a adăugat șeful Ocolului silvic ,,Pădurile Făgărașului“.

Administrarea pădurilor

Ocolul silvic de la Voila administrează cea mai mare suprafață  din pădurile comunale făgărășene. Așa cum spune șeful de ocol, suprafața aflată în administrare depășește 15.500 hectare de pădure.

  • ,,Avem contracte cu mai multe primării, dar și cu composesorate. Numai în acest an am atras coposesorate noi, însemnând câteva sute de hectare“ a adăugat ing. Ionel Lazea.

La acest ocol silvic sunt 26 de angajați, ingineri (5), pădurari și personal administrativ. În Ţara Făgăraşului sunt patru ocoale silvice care administrează pădurile,  două private, Ocolul ,,Pădurile Făgăraşului“ cu sediul în Voila, Ocolul ,,Pădurile Şincii“ cu sediul în Şercaia,  și două patronate de Romsilva, respectiv   Ocolul silvic Arpaş şi Regia silvică  filiala Făgăraş. Primăriile sunt reprezentate în conducerile ocoalelor silvice, respectiv  în consiliile de administrație ale acestora, de persoane desemnate de consiliile locale.   Ocolul silvic de la  Voila  administrează pădurile comunale de la  Mândra, Lisa, Beclean, Recea, Hârseni, Făgăraș, dar și de la mai multe composesorate.  Ocolul ,,Pădurile Şincii”  administrează o suprafaţă mult mai mică decât ocolul ,,Pădurile Făgăraşului”, primăriile membre fiind Șinca, Drăguș, Părău. Romsilva administrează pădurile statului prin ocoalele silvice de la Făgăraş unde s-au înscris și primăriile Șercaia, Șinca Nouă, şi de la Arpaş unde și-au mutat pădurile comunale Voila, Viștea, Sâmbăta, Ucea. În fiecare an ocoalele silvice stabilesc amenajamentele silvice şi tarifele practicate, care sunt, conform legii, aprobate în consiliile locale.

 Modernizarea sediului de la Voila

Sediul în care își desfășoară activitatea Ocolul silvic ,,Pădurile Făgărașuli“ este  la Voila și a fost edificat prin anii 70. Sunt două clădiri și anexe, una era folosită pentru birourile administrative și alta era ,,casa pădurarului“. De atunci imobilele n-au mai fost modernizate, ocolul folosind doar o clădire.

  • ,,În acest an ne-am propus să renovăm sediul ocolului. Am început cu acoperișul clădirii din față pe care l-am schimbat. Am făcut reparații la magazia PSI, iar acum reparăm gardul din fața sediului. Toate lucrările le executăm în regie proprie, cu fonduri cât mai puține. Toți angajații ne-am implicat și am lucrat la aceste modernizări. In perioada următoare vom înlocui ușile și geamurile clădirii din fată unde vrem să mutăm sediul administrativ. Vom monta și o centrală termică. Se impuneau aceste lucrări de reparații și modernizare“ a mai spus Ionel Lazea, ședul ocolului silvic. (Lucia BAKI)

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here