FOTO: europafm.ro

La Constanța, a fost inaugurat ieri un muzeu închinat deținuților politici exterminați de regimul comunist la lucrările canalului Dunăre – Marea Neagră, între anii 1949 și 1953.

Proiectul a fost realizat exclusiv din cotizațiile foștilor deținuți.

„Cei care au murit la canal, Dumnezeu să îi ierte! Dumnezeu să îi ierte!”

Muzeul in aer liber al foștilor deținuți politici este amplasat la doi pași de Penitenciarul Poarta Albă.

Este alcătuit din 40 de plăci din granit negru pe care sunt gravate numele și datele a 840 de deținuți politic, care au putut fi identificați în arhive, dintre cei 5000 pieriți la lucrările Canalului din perioada 1949 – 1953.

„ Cel mai greu cred că a fost să observi cum, la sfârșitul iernilor, numărul deținuților care au decedat era mai mare și să îți închipui condițiile de detenție. Trebuie să fi fost infiorătoare”, a declarat arhitectul Andrei Georgescu, proiectantul muzeului.

Ani de zile s-au chinuit foștii deținuți politici să facă rost de fonduri pentru ridicarea muzeului. Fostul președinte al AFDPR Constanța, Paul Andreescu, care a murit anul trecut, a bătut in zadar la toate ușile, spune Aurel Șeitan, membru al asociației:

„Dorința noastră a fost să fie pusă în funcțiune cu ocazia Zilei Eroilor. A plecat dintre noi domnul președinte cu această părere de rău că nu a văzut realizat acest minunat pe care l-a conceput dânsul. Nu am fost ajutați de nimeni”.

Și astfel, pentru acest proiect, filiala Constanta a AFDPR a investit, până la epuizare, fondurile economisite exclusiv din cotizațiile și din contribuțiile membrilor săi. Aproape 500. 000 de lei. Foștii deținuți politici și-au propus, acum, să inceapă un alt proiect:

Ce scrie Istoria României despre Canal? Nu spune nimic despre Gulagul românesc. Domnule, ce învață copiii? Nu știu nimic. Cine a pătimit? Părinții lor, bunicii dânsului. Nu se știe nimic de Canal. Nu se poate treaba asta!”

Domnul Aurel Șeitan și colegii săi din AFDPR vor incerca, astfel, să convingă, autoritățile că cei care și-au jertfit viața in gulagul românesc nu trebuie uitați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here