FOTO: Europa Liberă

Introducerea unei scheme de reducere a adaosurilor comerciale la produse alimentare de bază este urgența maximă a Guvernului, a anunțat noul premier al României, Marcel Ciolacu, în deschiderea primei ședințe a noului Executiv, informează Europa Liberă.

Noul prim-ministru a mai anunțat între priorități sprijinirea procesării de alimente, a unei scheme de sprijin în industria materialelor de construcții și a introducerii energiei verzi în fermele agricole din România.

Noul Guvern a adoptat un singur act normativ, Ordonanța de urgență privind absorbția de către Ministerul Economiei a Ministerului Turismului și Antreprenoriatului, respectiv desființarea Ministerului Sportului, prin transformarea sa în Agenția Națională pentru Sport în subordinea Guvernului.

În deschiderea ședinței de Guvern, Marcel Ciolacu a ținut să sublinieze că noul Guvern nu este nici al PSD, nici al PNL, ci al României, după care a anunțat proiectul prioritar din următoarea perioadă.

„Urgența maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază, pe întreg lanțul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea prețurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie. Vreau să discutăm despre această schemă cu marile lanțuri de magazine, cu producătorii, cât și cu distribuitorii”, a spus premierul Ciolacu.

Fără a oferi detalii despre cum ar urma să fie aplicată, el a menționat că inițiativa presupune un efort comun și reprezintă „un gest obligatoriu față de toți oamenii care au suportat efectele inflației înalte în ultimul an”.

„Este important să ducem inflația la o singură cifră cât putem de repede, dar la fel de important este să avem la fel, e important să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”, a adăugat acesta.

Noul premier a mai menționat alte trei proiecte prioritare:

„Aș dori să pregătim lansarea rapidă a unor proiecte, în opinia mea esențială: sprijinirea procesării de alimente, schema de susținere a industriei materialelor de construcții și introducerea energiei verzi în fermele agricole. Nu avem foarte mult timp de ezitări, oamenii trebuie să vadă că venim cu soluții eficiente și că le executăm ca la carte”, a spus el.

În briefingul de presă de la finalul ședinței de Guvern, Marcel Ciolacu a spus că a transmis miniștrilor responsabili de fiecare din inițiative draft-urile cu propunerile anunțate, care ar urma să se concretizeze sub forma unor ordonanțe de urgență.

Amintim, noul Guvern al României, condus de premierul Marcel Ciolacu, a depus jurământul joi la palatul Cotroceni, după ce componența cabinetului și programul de guvernare au primit validarea Parlamentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here