Multe străzi din Făgăraș s-au transformat în ștranduri sâmbătă, 17 iunie, după o ploaie torențială. Sunt chiar străzile care au fost reabilitate și modernizate în ultimii ani de administrația publică locală. Apa a intrat și în curțile și beciurile făgărășenilor producând pagube însemnate. ,,Proiectul și lucrările au fost de proastă calitate, nu s-a ținut cont de nimic. Au pus borduri doar să cheltuiască banii noștri. Lucrările au fost făcute doar pentru a se încasa banii, nu s-au gândit la noi. A mai plouat și în anii trecuți, dar nu s-a făcut ștrand pe stradă și în curți“ spun făgărășenii de pe strada 1 Decembrie 1918. Și locatarii din cartierul Creangă sunt supărați și critică Primăria Făgăraș pentru lucrările de mântuială realizate de firmele alese de primărie, așa cum susțin ei. Lista nemulțumiților este însă mult mai lungă, multe străzi fiind acoperite de apă la ultima ploaie torențială. Niciun reprezentant al Primăriei Făgăraș, dar nici primarul n-au mers la fața locului pentru a sta de vorbă cu oamenii. Doar pompierii de la Detașamentul Făgăraș au mers la gospodăriile inundate ale oamenilor  pentru a scoate cu pompele apa din beciuri și din curți.

Lucrări de mântuială cu firme de casă

Cu trei proiecte s-a lăudat primarul Făgărașului în privința reabilitării și modernizării străzilor, trotuarelor și a rețelei de canalizare. An de an le-a rostogolit în fața făgărășenilor prin toate mijloacele de promovare posibile, presa locală, facebook, etc. Dar n-a spus niciodată contribuabililor făgărășeni că banii plătiți pentru lucrări au ajuns doar în conturile unor firme de casă, aceleași la fiecare proiect, care nu aveau angajați specialiști în domeniu, recomandându-le doar ,,prietenia și interesul“ cu edilul municipiului. Unele lucrări deși au fost bifate, plătite și recepționate, acestea s-au dovedit a fi realizate de mântuială.

  •   Proiectul ,,Modernizarea Școlii Gimnaziale nr. 7 și a Rețelei de străzi urbane, în vederea creșterii calității vieții în Municipiul Făgăraș“ a avut valoarea de 21.174.097,23 lei, finanțat din fonduri europene (POR 2014-2020).  Cu surle și trâmbițe s-a anunțat proiectul. A fost agreată aceeaşi Asociere de firme, SC Europan Prod SA- SC Route Concept SRL- SC Kranz Eurocenter SRL- SC Top Europroiect SRL, care a închis și groapa de gunoi de pe Dealul Galațiului.  Era   Contractul nr. 55184 din 09.12.2020 în valoare de  8.884.966,44 lei, tot achiziţie directă,  pentru ,,Proiectare (faza PAC + POE + PTE), asistenta tehnica din partea proiectantului si executie lucrări pentru obiectivul de investiția ,,Modernizarea Scolii Gimnaziale nr.7 si a Rețelei de strazi urbane, în vederea cresterii calitații vieții în municipiul Fagaras – Componenta B – Reabilitare rețea de străzi urbane în municipiul Făgăraș”. Printre cele 11 străzi se afla și strada 1 Decembrie 1018, cea inundată total la ploaia torențială de sâmbătă, 17 iunie a.c.
  •  Proiectul ,,Asfaltare și modernizare drumuri de interes local în Municipiul Făgăraș“ era finanțat prin PNDL cu 25 milioane de lei încă din 2014, dar n-a fost realizat în termenul stabilit, respectiv 2017, primarul blocând proiectul. Pentru că Primăria Făgăraș intenționa să încredințeze lucrările Asocierii VALNEL CONSTRUCT SRL-V&G HERNEACOVA SRL, eliminând abuziv firmele desemnate prin licitaţie în martie 2016, respectiv SC Consal SRL și Geiger SRL. Primăria Făgăraș anunța în 2020 o valoare a proiectului de 60.642.937 lei și nu 25 milioane de lei cât a fost aprobat, în 2014, prin PNDL. Instanța l-a obligat pe primar să respecte decizia din martie 2016 și să încredințeze lucrările asocierii dintre firmele Consal și Geiger. Au intrat în proiect str. Negoiu,   13 Decembrie, Cartierului Combinat (inclusiv Colonia), Cartierul Florilor (inclusiv Cvartal Narciselor). Sunt străzile inundate după ploaia torențială de sâmbătă, 17 iunie a.c.
  •  De la bugetul local s-au plătit 2.196.890,269 lei pentru lucrări de reabilitare a străzilor și trotuarelor din  cartierul Negoiu,  Strada Fără Nume, str. George Coşbuc, Chimistului, drumul spre Şona, str. Cetăţii, str. Oltului,  str. G Bariţiu, Negoiu,  Uniunii, O. Paler, 13 Decembrie, Mihai Viteazu, Tăbăcarii Vechi, Podului, str. Morii, Iazul Morii. Pentru trotuarele de pe Negoiu s-a plătit 1.141.393 lei, iar pentru cele de pe Dr. Ioan Șenchea 445.803 lei. Alte sume de bani de la bugetul local s-au dus pentru plombările de pe străzile Unirii (lot 5- 770.436 lei), Câmpului ANL (848.203 lei), Câmpului Nou (632.559 lei), Castanului (1.764.255 lei).  Cert este că   majoritatea dintre aceste străzi  s-au transformat în ștranduri la ultima ploaie torențială.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here