FOTO: cursdeguvernare.ro

În România, salariul mediul al judecătorilor de la Înalta Curte de Casație este de peste 6 ori mai mare decât salariul mediu pe economie, situație ce are un singur corespondent în UE: Italia, arată o analiză publicată de cursdeguvernare.ro.

Înspre celălalt capăt al clasamentului se situează Germania, cea mai puternică economie a Europei, unde un judecător de la Curtea Supremă câștigă dublul salariului mediu pe economie. În termeni reali, un astfel de judecător, de instanță supremă, câștigă în Germania un salariu net cu doar 1.000 de euro mai mult pe lună decât colegul său din România.

Datele privind raportul dintre salarii apar în Tabloul de bord privind Justiția din UE ediția 2023, publicat săptămâna trecută de către Comisia Europeană.

„Deși reducerea temporară a remunerației în contextul măsurilor de austeritate nu a fost considerată o încălcare a acestei dispoziții (Article 19(1) TEU), Curtea Europeană de Justiție a stabilit că primirea de către membrii sistemului judiciar a unui nivel de remunerare proporțional cu importanța funcțiilor îndeplinite constituie o garanție esențială a independenței judiciare”, menționează raportul.

Citește mai departe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here