Cu încă un credit va fi îndatorat Municipiul Făgăraș! Este dorința primarului de a contracta un împrumut în valoare de 8 milioane de lei din Trezoreria statului pentru a acoperi cheltuielile devenite neeligibile prin greșeala lui la  proiectele cu finanțare europeană. Proiectul de hotărâre se află pe ordinea de zi a ședinței CL Făgăraș de astăzi unde mașina de vot va funcționa ca de obicei, fiind vorba despre consilierii locali: Ovidiu Popa, de la USR Paicu Cristina și Crăciun Monica, de la PSD Știrbu Cosmin, Butunoiu Nicolae, de la Partida Romilor Biza Radu și Colibași Mihai, de la FDGR Steigel Norbert și Șuteu Maagdalena, de la Pro România Clonț Vlentin și Aldea Iuliana.  Bugetul local al Făgărașului este tratat ca și pușculița primarului&Co și nu mai încape nicio îndoială că se face risipă din banii contribuabililor făgărășeni.  În timp ce primarul aruncă cu banii publici, orașul este spart de-a lungul și de-a latul, iar lucrările comandate și plătite din banii contribuabililor sunt de foarte slabă calitate. Îți rupi picioarele pe trotuare, iar bordurarea străzilor a transformat casele și curțile oamenilor în iazuri, iar străzile în mari piscine atunci când plouă. Este o bătaie de joc la adresa făgărășenilor! Mai mult străzile și trotuarele modernizate cu un an în urmă acum sunt decopertate și refăcute cu alte materiale, dar unele de proastă calitate, așa cum explică unii constructori. În plus, zonele verzi și copacii sunt trântiți la pământ pentru a face loc betoanelor. Dar acest dezastru îl văd toți  făgărășenii, însă  cei mai mulți nu știu încă ,,planurile“ primarului&Co.  Și asta pentru că transparența în administrația publică de la Făgăraș este pusă sub obroc de peste 7 ani, de când conduce primăria actualul primar. Analizând platforma de achiziții publice SICAP, se poate vedea că în ultimele două luni, primarul a plătit din banii constribuabililor   servicii, studii, calculatoare, materiale de construcții, presă, borduri și pavele. Nu mai puțin de 5 milioane de lei s-au evaporat  din bugetul local către firmele de casă sau de partid. Numai pe hidroizolația unei clădiri, primarul  plătește firmei de casă 218.018 lei, iar pe un branșament la apă, 15.000 lei. Ca să nu mai vorbim de transportul molozului de la demolarea făcută la numerele 41-43 din Libertății pentru care a acceptat la plată un million de lei și exemplele continuă.  ,,Este liber la furat“ spun făgărășenii care critică prestația celui care stă vremelnic în scaunul de primar al urbei.  Autoritățile statului, DNA sau alte organe de control stau deocamdată departe de ,,afacerile necurate“ din administrația publică locală de la Făgăraș. Monitorul de Făggăraș publică risipa din banii publici comandată și gestionată de primar, conform platformei de achiziții publice.

Banii pentru partid

Firma apropiată liderilor PSD Brașov, Afternet SRL,  este abonată la bugetul Făgărașului prin voia edilului. Este o firmă bună la toate, dacă privim lucrările încredințate fără licitație. În ultimele 2 luni această firmă a fost alimentată de primarul PSD cu nu mai puțin de 1.784.044 lei, vreo 357.000 euro. Aceste sume sunt plătite de la bugetul local, nicidecum din fonduri externe sau europene. Dar să vedem ce fel de lucrări au fost plătite cu astfel de sume din banii făgărășenilor.

  •   ,,Lucrări de alimentare cu energie electrică a locului de consum pemanent Autobaza transport public“ încredințate direct pentru SC  Afternet SRL din Brașov (Cătălin Petcu) pentru suma de  431.288,56 lei fără TVA (87.127 euro), sursa buget local.
  •   ,,Lucrări de reabilitare și modernizare ambulatoriu Spital Municipal Dr. Aurel Tulbure – lucrări electrice“, încredințate direct firmei  Afternet SRL pentru  suma 99.613 lei fără TVA (20.069 euro), sursa buget local. Chiar dacă reabilitarea și dotarea Ambulatoriului este cuprinsă într-un proiect European (Cod SMIS 126351).
  •  ,,Lucrări de spor de putere racord energie electrică Casa de Cultură Făgăraș“  încredințate direct firmei Afternet SRL din Brașov pentru suma de 124.144 lei (25.006 euro), sursa bugetul local.
  •  ,,Lucrări Retrofit tablou distribuție energie electrică și măsura în montaj semi-direct Cetate Fagaras“, încredințare direct, la 19 iunie a.c., firmei de casă Afternet SRL pentru  suma de 99.672 lei fără TVA, (20.093 euro), sursa bugetul local.
  •   Aceeași firmă Afternet SRL din Brașov mai încasează de la bugetul local suma de 871.982 lei fără TVA (175.682 euro), pentru ,,Lucrări extindere RED în Fagaras, strada Șos. Combinatului, nr.FN, nr.C1, nr.1A“, cu încredințare directă la 3 iulie 2023.
  •  Aceeși firmă a încasat suma de 44.453 lei (9.017 euro) în 4  mai 2023 pentru ,,Lucrări instalații electrice legare camera de supraveghere la rețea electică“
  •   Suma de 112.892,51 lei (22.903 euro) a plecat în contul SC Afternet SRl pentru ,,servicii de proiectare, execuție și racordare tablou electric“.

Firmele de casă ale primarului

Bugetul local îndestulează și conturile firmelor de casă ale primarului, cele din Breaza, Drăguș și Victoria. Deși făgărășenii au criticat calitatea lucrărilor realizate de aceste firme, primarul continuă să le încredințeze lucrări.

  •   S.C. I.C. Investments Group SRL din Victoria încasează suma de  619.890 lei fără TVA (125.129 euro),  sursa bugetul local pentru ,,Lucrări amenajare spațiu Evidența Persoanei“, încredințate la 10 iulie 2023.  Aceeași firmă a mai încasat suma de 900.179,22 lei (182.629 euro) pentru ,,Lucrări renovare și amenajare secție Ortopedie din Spital, prin încredințare directă la 3 mai 2023.
  •   Nu este uitată nici SC Petrabog Edil SRL-D care a primit, tot la 10 iulie a.c., ,,Lucrări tehnico edilitare branșament apă sala de sport de la Școala Ovid Densusianu (un branșament)  plătite cu  14.771 lei fără TVA (2.981 euro).
  •   Tot SC Petrabog Edil SRL-D mai încasează și  suma de 218.018 lei fără TVA, (43.925 euro) de la  bugetul local pentru ,,Lucrări hidroizolație planșeu și sistem scurgere ape Colegiul Tehnic Aurel Vijoli, tot prin  încredințare directă, la 3 iulie a.c.
  •   Tot Petrabog Edil SRL-D a primit prin încredințare directă, la 9 iunie a.c., ,,Lucrări de renovare la cabinetul medical de la CN Radu Negru în valoare de  22.763 lei (4.594 euro), sursa bugetul local.
  •   Nu a fost omisă din lista favoritelor, nici firma Royallalarms SRL căreia i-au fost încredințate direct ,,Servicii de mentenanță și service sisteme de securitate/alarmă și supraveghere video“ în valoare de 30.000 lei (6.055 euro), sursa buget local.
  •    Nu este uitată nici firma din Drăguș, cea care a demolat fostul ștrand, S.C. SPS 2017 TRAD SRL, care încasează de  la bugetul local suma de 538.500 lei fără TVA, (108.750 euro) pentru borduri și pavele  montate pe Șoseaua  Ileni, încredințare directă la 4 iulie a.c.
  •    Nu a fost uitată nici Salco Serv SA, fieful ,,pilelor“ edilului. Pentru ,,întreținere spații verzi“ s-a plătit de la bugetul local la 9 mai 2023 suma de 265.607 lei (53.932 euro), iar, în aceeași zi, pentru ,,tundere gard viu“ suma de 27.839 lei. Asta în condițiile în care zonele verzi și Parcul Regina Maria n-au văzut vreo mașină de cosit și sunt lăsate de izbeliște
  •  Road Construct SRL, firma care a chinuit Ocolitoarea, este nelipsită la împărțeală. A încasat suma de 33.000 de lei pentru ,,Servicii asistență tehnică modernizare străzi cartierul Galați“. Și aici locatarii spun că materialele și lucrările sunt de slabă calitate și le afectează gispodăriile.

Zilele Făgărașului

Într-un oraș spart din toate direcțiile, lipsea doar dezmățul de la stadion, numit ,,Zilele Făgărașului“. Cheltuielile pentru acest eveniment din luna august  au început să golească bugetul local încă din luna martie 2023, dar ele continuă.

  •   Suma de 10.000 lei fără TVA, (2018 euro) din bugetul local s-a dus  pe ,,Documentație pentru obtinere Aviz ISU pentru organizare Zilelor Fagarasului“, servicii încredințate direct firmei  S.C. STIGMA BUILDING MANAGEMENT S.B.M. S.R.L din Cristian.
  •   Pentru închiriere containere sanitare de la Algeco SRL din Sibiu s-a plătit, în 17 mai 2023, suma de 18.640 lei.
  •   Pentru ,,servicii de asistență medicală“ s-a plătit suma de 5.600 lei firmei First Care Unda SRL.
  •   Pentru cazare s-a plătit firmei Lopan Impex, cea care este stipulată cu nereguli  în raportul Curții de Conturi la controlul din pandemie (sericii plătite și neprestate), suma de 1.100 lei și suma de 5.733 lei.
  •   Servicii de cazare se plătesc și la SC Radis Com (Bulevard), respectiv  1.477 lei și 366 lei.  Lista continuă.
  •   Pentru ,,Servicii de filmare la Zilele Făgărașului“ a plătit 5000 lei firmei Red Media, cea care filmează ședințele CL Făgăraș.

Borduri și pavele din belșug

Banii făgărășenilor sunt cheltuiți pe borduri și pavele, chiar dacă prin  renumitele  ,,coridoare de mobilitate urbană“ care impart orașul sunt prevăzute lucrări de modernizare de acest fel.

  •   Suma de 20.371,79 lei fără TVA (4.125 euro) a fost încredințată la 19 iulie 2023 firmei Optica  Sofia SRL din Băilești, județul Argeș, acea firmă care a fost desemnată pentru lucrările din centrul orașului de la ,,mobilitate urbană“. Cu acești bani de la bugetul local se plătesc ,,lucrări de reparații (înlocuire parțială) canalizare preaplin – Lac Cetate“.
  •  Se va evapora din bugetul local suma de 897.456,80 lei fără TVA (181.649 euro), către S.C. ACG Construction & Projects S.R.L. din București,  pentru ,,Lucrări de îndepărtare și transport moloz, deșeuri construcții și pământ de pe terenul situat în str. Libertății, nr. 41-43“.  Durata lucrărilor 1 lună.
  •   Pentru ,,Lucrări de amenajare acces strada Negoiu nr.134 A (Centura Ocolitoare)“ plătește firmei  Geiger Brașov SRL, fostul Consal, prin încredințare directă la data de 3 iulie a.c., suma de  28.829 lei fără TVA (5.808 euro).
  •  Deși este un proiect European, Primăria Făgăraș plătește de la bugetul local  lucrările de ,,Interventie la partea nordica a laturii de Est a Zidului de Apărare Cetatea Făgăraș“, prin  încredințare directă la 21 iunie a.c.,  firmei SC Troia Premium Construct SRL din București, suma de  278.733 lei (56.161 euro).

Dacă am enumera și achizițiile directe din luna mai 2023, risipa banilor publici crește semnificativ. Conturile unei firme din Ghimbav au fost îndestulate cu peste 200.000 de euro.

  •   ,,Lucrări de reparatii trotuare încredințate direct firmei S.C. RS ACTIV S.R.L.  din Ghimbav, de 392.453 lei (79.059 euro), sursa buget local. Aceeași firmă a mai primit cu încredințare directă și ,,Lucrări de aducere la cotă camine, carosabil și trotuar“ în valoare de 118.504 lei (23.901 euro), dar și ,,Lucrări de reparații drum cu adaos de material (pietruire)“, în valoare de 539.970 lei (108.908 euro).
  •   Și SC Bogdan Electric SRL a încasat suma de 32.598 lei pentru ,,Branșament electric împământare și captator catarg portdrapel“.

Servicii de tot felul plătite scump

  •   Pentru ,,Servicii de mentenanță abonamente  pentru aplicatia Parcări“ Primăria Făgăraș plătește  la S.C. MINDSOFT IT SOLUTIONS S.R.L. S.R.L.  din Sibiu, suma de 10.932 lei fără TVA, (2.211 euro), sursa bugetul local. În condițiile în care nu sunt funcționale aparatele de parcare.
  •   Pentru ,,Servicii mentenanță imprimante, fotocopiatoare“ se plătește de la bugetul local suma de 17.455 lei fără TVA (3.534 euro),   firmei  SC Derayo IT Servce SRL din Făgăraș, str. Dr. Ioan Șenchea, tot încredințare directă.
  •   Suma de 27.300 lei fără TVA, (5.514 euro) este plătită de la bugetul local pentru ,,Servicii de   sănătate și securitate în muncă“,   încredințate direct la 7 iulie a.c. firmei   Kronstadt EHS S.R.L. din Brașov.
  •   Nu a uitat edilul nici de Bugetarea participativă 2022. Suma de 99.700 lei fără TVA (20.138 euro) o plătește, prin achiziție directă făcută la 7 iulie 2023, firmei Patrimonic Internațional SRL din Cluj pentru ,,Accesibilizarea Cetății Făgărașului – Machetă tactilă“.
  •   Pentru ,,Monitorizare postînchidere rampa de deșeuri Făgăraș (de pe Dealul Galațiului)“, servicii   încredințate direct la 29 iunie a.c., firmei S.C. Process Engineering SRL din București, se plătește de la bugetul local suma de 7.629 lei (1538 euro).  Cu aceeași firmă primarul a semnat încă un contract pentru aceleași servicii, în aceeași zi,  în valoare de 25.991,98  RON (5.242 euro).
  •   Primăria a cumpărat cartușe tonner de la SC Derayo IT Service în valoare de 15.366 lei (3.099 euro),   la 13 iunie a.c.
  •   Se mai adaugă facturile lunare plătite presei locale, valoarea totală fiind de 14.600 lei/lună. Un fel de abonament plătit din banii făgărășenilor pentru imaginea primarului și manipularea crasă a cetățenilor.

Achizițiile directe nu se opresc aici, edilul cheltuid banii contribuabililor făgărășeni și pentru tot felul de materiale de construcții. Numai în luna iulie a cumpărat materiale de la depozitul Janmar de peste 10.000 lei.  Iar produse de curățenie și pentru protocol sunt cumpărate zilnic din banii făgărășenilor. În acest context, amintesc  afirmația primarului legată de costul lucrărilor la fântâna artezială de la casa de cultură de aproape 600.000 de lei: ,,Dar ce este mult pentru bugetul Făgărașului?“ Risipă și interese! (Lucia BAKI)  

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here