Cel mai amplu dosar  investigat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală  a fost trimis în instanță prin  rechizitoriul finalizat la 27 iulie 2023. Dosarul ,,ENIGMA”  vizează combaterea traficului de droguri de risc și mare risc, desfășurat prin intermediul unui grup infracțional organizat pe o platformă de mesagerie numită sugestiv „Iarba Dulce”, precum și alte grupuri aflate în sfera investigației. În urma anchetei, 16 inculpați au fost trimiși în judecată, (șase inculpați în stare de arest preventiv, patru în arest la domiciliu, patru aflați sub măsura controlului judiciar, un inculpat în stare de libertate și un inculpat arestat în altă cauză), pentru săvârșirea unui spectru larg de infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc, inclusiv către minori cu vârste între 14 și 16 ani, îndemn la consumul ilicit de droguri de mare risc, efectuarea fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, pornografie infantilă și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Membrii grupului sunt din București,   Craiova, Brașov, Constanța, Cluj Napoca, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timișoara, Pitești și Ploiești.

Grupul infracțional organizat vizat în acest dosar a fost constituit în iulie 2022 de doi dintre inculpați, cu scopul de a comite trafic de droguri de risc și mare risc. Alți membri s-au alăturat grupului într-un interval scurt de timp, fiind atrași de perspectiva unei clientele stabile și de un cadru bine organizat pentru vânzarea drogurilor, sub protecția anonimatului. Platforma de chat online, în care a funcționat grupul infracțional, număra aproximativ 11.000 de membri în data de 10 aprilie 2023. Acești membri se ascundeau în spatele pseudonimelor și se foloseau de acest grup pentru a vinde și cumpăra droguri în vederea consumului propriu. Grupul de chat reprezenta o piață virtuală neagră, în care se realizau tranzacții și oferte pentru diverse tipuri de droguri, cu dealerii închiriind virtual „tarabe” pentru care plăteau o taxă lunară administratorului.

  • ,,Rolurile inculpaților în grup erau diverse, acoperind comandă, sprijin și execuție. Unii se ocupau de verificarea și validarea noilor membri, alții coordonau vânzările către consumatori, iar unii se ocupau de aprovizionarea și comercializarea drogurilor, inclusiv către tineri și adolescenți, cu vârste între 14 și 16 ani. În plus, aceștia stimulau consumul de droguri, inclusiv prin organizarea de tombole cu premii sub formă de droguri pentru cumpărătorii fideli“ se arată în rechizitoriul procurorilor.

Prin rechizitoriu, s-a cerut confiscarea specială a drogurilor confiscate în timpul perchezițiilor domiciliare, a mai multor terminale mobile, grindere și cântare electronice, a sumelor de bani identificate ca fiind provenite din vânzarea drogurilor și obligarea inculpaților la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în valoare de 160.000 de lei. Pe lângă aceste măsuri, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de bani existente în prezent sau care ar putea fi obținute în viitor din conturile a șase dintre inculpați, urmând ca instanța să decida aplicarea măsurii de siguranță a confiscării extinse. În cadrul anchetei, s-a constatat că există indicii temeinice pentru continuarea cercetărilor privind săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, având în vedere discrepanțele evidente între veniturile, proprietățile, stilul de viață și veniturile fiscalizate ale unora dintre persoanele cercetate. Dosarul a fost înaintat Tribunalului București pentru a fi soluționat de către instanța competentă. Acesta reprezintă un exemplu clar al muncii autorităților în combaterea traficului de droguri și a rețelelor infracționale, precum și a pericolelor reprezentate de mediul online în răspândirea și accesibilitatea la astfel de substanțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here