Gabriela Scutea se pensionează cu un salariu de vis, informează gandul.ro. Fostul procuror general al României a prins trenul pensiilor speciale și cerut Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia act de eliberarea sa din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov. Magistratul a fost procuror general adjunct al României și secretar de stat în Ministerul Justiției pe vremea Ordonanței 13, care a aruncat Piața Victoriei în aer și a declanșat fenomenul cu același nume. Fără să aibă aviz CSM, a fost numită de Klaus Iohannis în funcția de procuror general.

Potrivit declarației de avere depusă în luna mai 2023, Gabriela Scutea a încasat în anul fiscal anterior 259.000 de lei salariu ca procuror general, 119.000 de lei pentru participarea la ședințele CSM și 33.000 de lei „diferențe salariale din hotărâri judecătorești”. Adică 34.250 de lei pe lună, echivalentul a 6.800 de euro/lună.

În condițiile în care legea pensiilor magistraților a fost declarată neconstituțională, Scutea va beneficia de o pensie de 80% din salariu brut, stabilit pentru gradul de Parchet General, deci mai mare decât veniturile pe care le avea în activitate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov.

În 2020, Gabriela Scutea, a fost propusă de ministrul demis al Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La momentul respectiv, a primit aviz negativ din partea procurorilor din CSM.

Avizul a fost consultativ, ultimul cuvânt pentru desemnarea procurorului general fiind la preşedintele României, Klaus Iohannis, care a și numit-o pentru un mandat de 3 ani. A candidat pentru un nou mandat, dar nu a mai fost nominalizată de fostul ministru liberal al Justiției, Cătălin Predoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here