FOTO: adevarul.ro

Majoritatea  adulților își încep ziua cu o ceașcă de cafea. Cei mai mulți nici nu ne concepem viața fără cafea. Dar există unele afecțiuni ale căror tratamente nu se pot combina cu cafea pentru că aceasta le diminuează considerabil sau chiar anulează efectul pastilelorAdevărul., arată

Cafeaua poate stimula stomacul, arată studiile, modificând timpul necesar pentru ca alimentele să ajungă prin sistemul digestiv. Cu toate acestea, ceașca de cafea de dimineață poate interacționa, de asemenea, cu medicamentele pe care le luați și poate modifica și viteza cu care acestea sunt absorbite în fluxul sanguin.

Asta înseamnă că dacă beți cafea în același timp în care vă luați medicamentele, aceasta poate afecta modul în care acționează pastilele. În 2020, un grup de cercetători a analizat numeroase medicamente și modul în care acestea au fost afectate de cafea. Aceștia au raportat că cafeaua „afectează în mod semnificativ absorbția, distribuția, metabolismul și excreția multor medicamente”.

Totuși, nu toate medicamentele sunt afectate de consumul de cafea. Specialiștii au identificat zece tipuri de medicamente care nu ar trebui ingerate cu cafeaua, artă Health.

Medicamente pentru afecțiuni tiroidiene

Cei care suferă de hipotiroidism, când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian, pot experimenta creșterea în greutate, piele uscată, dureri articulare, căderea părului și perioade menstruale neregulate.

Multor persoane li se prescrie medicamente pentru tiroidă pentru a le ajuta să își echilibreze hormonii. Studiile arată că consumul de cafea în același timp cu administrarea medicamentelor pentru tiroidă poate reduce cantitatea de medicament absorbită de organism, făcând medicamentul mai puțin eficient. Și nu este un efect mic: Rapoartele de caz ale pacienților arată că,  în cazul medicamentelor pentru tiroidă, cafeaua poate reduce absorbția  cu mai mult de jumătate.

Medicamente pentru răceală sau alergii

Medicamentele pentru răceală sau alergii sunt folosite de milioane de oameni, iar acestea conțin adesea stimulenți ai sistemului nervos central, cum ar fi pseudoefedrina. Cafeaua este, de asemenea, un stimulent, așa că ingerarea medicamentelor pentru alergii cu cafea poate crește simptomele precum neliniștea și incapacitatea de a dormi.

Unele medicamente pentru alergii, cum ar fi fexofenadina, nu ar trebui să fie luate cu cafea, deoarece pot suprastimula sistemul nervos central, crescând simptomele de neliniște. Este întotdeauna o idee bună să cereți sfatul medicului în ceea ce privește combinația dintre cafea și medicamente pentru răceală sau alergii.

Medicamente pentru diabet

Dacă amestecați cafeaua cu zahăr sau lapte, acest lucru ar putea duce la o creștere bruscă a glicemiei și ar putea avea un impact asupra modului în care funcționează medicamentele pentru diabet. În plus, cofeina poate agrava simptomele persoanelor cu diabet, arată studiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here