FOTO: Europa Liberă

România trece prin cea mai gravă criză a istoriei sale recente. Natalitatea se prăbușește, iar predicțiile sunt îngrijorătoare. România ar putea avea, în 2050, aceeași populație ca după Primul Război Mondial, iar în 2100 ar putea ajunge la doar opt milioane de locuitori, arată Europa Liberă.. Care sunt soluțiile?

De fiecare dată când apar date demografice actualizate, un nou record e doborât: s-au născut cei mai puțini copii, populația a ajuns la cel mai scăzut nivel. România îmbătrânește, tot mai mulți oameni sunt singuri.

Cifrele care prezintă, sec, fotografia la minut a situației dezvăluie, de fapt, dezastrul demografic în care România se adâncește de la an la an. Milioane de oameni au plecat din țară în căutarea unui trai mai bun, iar cei rămași fac tot mai puțini copii și la vârste tot mai înaintate.

Datele recensământului din 2021 au demonstrat ceea ce specialiștii anunțau deja de ceva timp. În România mai trăiesc puțin peste 19 milioane de oameni, adică la fel ca în 1966.

Iar o statistică a Ministerului de Externe din același an arată că circa șase milioane de români trăiesc în străinătate, aproape un sfert. Copiii lor sunt acum copiii altor țări.

Tendința e de scădere continuă: în 2020, s-au născut în România cei mai puțini copii din ultimul secol; în 2021, din ultimii 130 de ani; în primul semestru din 2023, cel mai mic număr din ultimii 145 de ani.

„O să fim ca Israelul, mai mulți în afara granițelor decât în țară !!!!”

O știre publicată de Europa Liberă despre numărul mic de nașteri din primul semestru din 2023, cel mai mic din ultimii 145 de ani, a generat sute de comentarii pe rețelele de socializare. Ce spun românii?

Alex Sotir – E nevoie de mai mult sprijin pentru familii. Momentan, dacă vrei o locuință mai mare platesti TVA mai mare de parca ar fi lux să ai trei dormitoare. Prin alte țări primești facilități fiscale dacă ai copii.

Lucian Patrulescu – Viitorul aparține celor care or să vină aici din alte părți.

Camelia Alexe – Cine să mai facă în zilele noastre copii? Tinerii au plecat și pleacă în continuare din tară, statul nu face nimic pentru a stopa acest fenomen, așa că România o să fie populată în curând de migranți veniți din India, Pakistan, Siria etc.

John Pirva – Va trebui în curând să acceptăm imigranți din tot felul de rase și culturi diferite pentru a putea rezista ca țară. Vom fi un fel de „Creuză a Europei”.

Laurențiu Marian Negreţ – Șleata de incompetenți și hoți nu este în stare să implementeze un program banal, „masa caldă în școli”. Copiii nu votează, deci nu interesează pe nimeni. După ce vor mai crește de două ori pensiile speciale, poate vor arunca 10 lei la alocațiile mizerabile ale copiilor. Dezastrul demografic a fost anunțat demult, dar guvernanții sunt prea preocupați de viitorul lor, vulgul nu contează.

Alexandra Sava – E o extravaganță să faci și să crești un copil, bossilor, nu vedeți ce prețuri sunt în magazine?

Ionut Mocanu – Cu ce motivează statul roman creșterea natalității? Că reduce veniturile mamelor care intră în concediu de creștere a copilului? Că menține aceeași indemnizație indiferent de rata inflației? Sau că oferă alocații care nici pentru medicamente și pamperși nu sunt suficiente? Ce rușine!

Octa Octav – Cu alocatie de 250 de lei, nicio pisica nu poți ține.

Dorin Tamas – De 30 ani se știe că asta va urma și ăsta e doar începutul. Evident, nu îi pasă nimanui.

Ana Baba – Păi cine să mai nască copii în România, pensionarele? Tinerii frumoși și liberi au părăsit România, vor să-și educe copiii în țări civilizate.

Dorina Cetenici – Nici înainte de 89 nu își doreau femeile copii mulți. Doar că nu aveau metode contraceptive și nu aveau voie să gândească liber. Abia acum se vede cât de multe femei își doresc să fie mame.

Iuonut Calin Ioan – O sa fim ca Israelul, mai mulți în afara granițelor decât în țară !!!!

Citește mai departe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here