Comisia Europeană propune alocarea a 33,9 de milioane de euro pentru a oferi sprijin României în urma daunelor cauzate de seceta severă din vara anului 2022. Banii vor proveni din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE). Propunerea urmează să fie analizată de către autoritatea bugetară.

  • ,,Sprijinul urmează să fie folosit pentru a acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de redresare. Sunt vizate repararea infrastructurii deteriorate, protecții pentru populație, asigurarea infrastructurii de prevenție și protejarea patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare. Aceste operațiuni pot fi finanțate retroactiv, începând din prima zi a secetei”, Dan Motreanu, europarlamentar PNL și prim-vicepreședinte PNL.

Propunerea Comisiei necesită aprobarea autorității bugetare, iar Comisia nu se poate antepronunța cu privire la avizul acesteia. După aprobarea propunerii de mobilizare de către autoritatea bugetară, Comisia va proceda la elaborarea deciziei de punere în aplicare a Comisiei privind acordarea asistenței FSUE. Odată adoptată decizia, ajutorul financiar poate fi plătit într-o singură tranșă. FSUE este unul dintre principalele instrumente ale UE pentru redresare în urma dezastrelor și reprezintă o expresie concretă a solidarității UE. El sprijină statele membre și țările candidate prin oferirea unei contribuții financiare în urma producerii unor dezastre naturale grave. Începând din aprilie 2020, în cadrul eforturilor UE de combatere a pandemiei de COVID-19, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins pentru a acoperi urgențele majore de sănătate publică.

  • FSUE a fost creat după inundațiile grave care au avut loc în Europa Centrală în vara anului 2002, în principal pentru a sprijini operațiunile de urgență și de redresare ale țărilor eligibile în urma producerii unor dezastre naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here