FOTO: hotnews.ro

Orez alb, brun sau roșu? Care este cel mai sănătos și care îngrașă mai puțin? Ce impact poate avea asupra sănătații arsenicul din orez? Există proceduri prin care poate fi redus? Mai multe studii și medici oferă răspunsurile adunate laolaltă de hotnews.ro.

Orezul este un aliment de bază pentru mai mult de jumătate din populația globului. Consumul de orez oferă mai mult de 20% din caloriile consumate la nivel mondial, fiind foarte răspândit în Asia și America Latină. Există mai multe tipuri de orez, de culori și consistențe diferite, însă oamenii mănâncă cel mai mult orez alb – asta pentru că are o durată mai mare de valabilitate și este ușor de gătit.

Rolul orezului în nutriție este pe cât de interesant, pe atât de controversat, arată studiile. În trecut, a existat chiar și o dietă cu orez, creată pentru a trata persoanele cu hipertensiune arterială și boli de rinichi. Era o dietă fadă, ce consta în principal din orez alb, fructe, suc de fructe și zahăr. Cu toate acestea, a avut efecte surprinzătoare asupra sănătății, inclusiv la capitolul pierdere în greutate. Fiind însă o dietă foarte restrictivă în grăsimi, este posibil ca rezultatele să nu se aplice consumului de orez.
Ce este orezul și ce conține?

O cereală. La bază, integrală. Trecut printr-un proces de rafinare, bobul de orez (care este alcătuit din trei componente principale: tărâțe fibroase, germen nutritiv și endosperm bogat în carbohidrați) pierde tărâțele și germenul, cele mai nutritive părți ale acestei cereale. De ce se supune orezul unui asemenea procedeu care îi ia din substanțele nutritive? Scopul acestui procedeu este de a-i îmbunătăți gustul, de a-i prelungi termenul de valabilitate și de a-l face mai rapid de gătit.

Există diferite tipuri de orez cu compoziții nutriționale diferite, însă, în general, orezul integral este o sursă excelentă de magneziu, fosfor, mangan, seleniu, fier, acid folic, vitamina B1. Și dacă tot vorbim despre ce conține, să amintim și de arsenic.

Ce este arsenicul și cum îl reducem ca să putem consuma orez
Arsenicul este un element chimic prezent în mod natural în apă, pământ, aer. Este foarte toxic, putând provoca anumite tipuri de cancer. Există arsenic organic (în plante și țesuturi de animale) și arsenic anorganic (produs industrial găsit în pământ, roci, apă, aer).

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că forma anorganică a arsenicului este cea mai toxică.

Există mai multe surse de contaminare la care suntem expuși zilnic. Apa contaminată (de la robinet sau cea folosită la irigarea culturilor), mâncarea contaminată (orezul, legumele, fructele, peștele și fructele de mare), aerul poluat (combustii de carbon, pesticide, incinerarea deșeurilor). Întorcându-ne la orez și conținutul de arsenic, este dificil de spus de unde provine orezul din punga pe care ai cumpărat-o. Într-un articol publicat de SmartLiving.ro, se arată că spălarea orezului în apă necontaminată înainte de gătire reducem conținutul de arsenic cu 10 până la 28%. De asemenea, cantitatea de apă în care fierbem orezul ar trebui să fie mai mare decât cea pe care o știai până acum. Deci proporția de o cană de orez la două de apă se schimbă în: o cană de orez și șase căni de apă.

Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb. Variantele mai sărace în arsenic sunt orezul basmati sau jasmine, se arată în același articol SmartLiving.ro.

Îngrașă sau nu orezul?

Dr. Rujuta Diwekar, medic nutriționist, a postat recent un videoclip pe Instagram, explicând de ce orezul, indiferent de soiul lui, nu îngrașă. Ba mai mult, nutriționistul spune că orezul alb, care are un conținut scăzut de calorii și de grăsimi, este alegerea perfectă. Orezul alb este o cereală fără gluten, care are un conținut scăzut de grăsimi și este ușor de digerat, ceea ce îl face în cele din urmă excelent pentru creșterea ratei metabolice, ceea ce accelerează procesul de scădere în greutate. Singurul lucru de care trebuie să ții cont când consumi orez este mărimea porției, spun specialiștii. Acesta ar trebui consumat în porții mici și fără a fi asociat cu alte alimente care conțin carbohidrați sau cu grăsimi. Modalitatea de preparare este, de altfel, la fel de importantă: evitați prăjirea orezului. Țineți-l la înmuiat câteva ore, apoi fierbeți-l și aruncați apa. Serviți alături de legume sau salată.

Și legătura dintre orezul brun și pierderea în greutate este dovedită de studii.

Tipuri de orez: brun, alb și roșu

Bogat în fibre, orezul poate combate obezitatea. Asta pentru că oferă senzația de sațietate.

Orezul brun este, cum spuneam, mai bogat în fibre, vitamine și minerale decât cel alb. Asta îl face perfect pentru persoanele cu diabet zaharat. Fibrele pe care le conferă consumul de orez brun ajută la scăderea colesterolului rău (LDL), ceea ce se traduce într-un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Orezul roșu, a cărui culoare este naturală, pare să fie cea mai sănătoasă opțiune. Antocianina, substanța responsabilă de acest pigment al cerealei, este un puternic antioxidant care protejează organismul de radicalii liberi, reducând în același timp și nivelul colesterolului. Atât orezul roșu, cât și cel brun pot reduce inflamația în organism și mențin sănătatea creierului.

Orezul alb conține carbohidrați sub formă de amidon și glucoză, însă conținutul de substanțe nutritive poate varia destul de mult, în funcție de marcă și de procesul de rafinare. Cum să alegi orezul în funcție de preparatul pe care îl dorești, poți afla din rețetele pe care le găsești aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here