Podul de peste Olt de la Voila a fost  demolat vineri, 22 septembrie 2023, în jurul orei 19.00.  Echipa de domolări industriale din județul Mureș, formată din patru artificieri, s-a ocupat  de lucrări. Au fost prezenți și localnici curioși să vadă implozia podului.   Firma ,,Compania de Demolări Industriale SRL“ și artificierii Miklos Szaboles, Miklos Levente, Vig Alexandru, Badea Năstase au fost cei care au executat lucrările de împușcare la podul vechi de o sută de ani. Zgomotul imploziei s-a auzit pe câteva zeci de km.

  Se începe construcția noului pod

Vor urma lucrări de construcție pentru noul pod, în baza ordinului de reîncepere a lucrărilor  semnat de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică,  la 29 august 2023.

  • „După doi ani de chin s-a dat ordinul de reîncepere a lucrărilor. Toate problemele care au dus la blocarea proiectului au fost rezolvate. Urmează ca în maxim o lună să se demoleze podul existent. Acolo sunt condiţii speciale, pentru că demolarea prin implozie vor cădea în albia râului, iar acestea trebuie recuperate. După ce se va încheia această etapă, va începe şi construirea noului pod. Vom avea discuţii cu constructorul privind termenul de finalizare, dar eu estimez că noul pod fi gata anul viitor, în august sau septembrie. Va trebui ca pentru acest proiect să încheiem un act adiţional”, a declarat Șerban Todorică.

Soluţia tehnică agreată de proiectant și constructor vizează realizarea fundaţiilor pe cele ale actualului pod peste care se va monta scheletul metalic, care este la fața locului de peste un an.

Pod pentu baza NATO  
Peste podul de la Voila va trece și tehnica militară de la baza NATO de la Cincu. Este motivul pentru care a fost modificat proiectul inițial.

  • „Au fost aduse proiectului unele modificări, astfel că pe noul pod vor putea trece încărcături militare de până la 100 de tone. De asemenea, au fost reanalizate şi elementele ce ţin de înălţime şi lăţime. Vorbim de un pod pe care vor trece transporturi speciale”, a mai explicat Şerban Todorică.

Investiție de peste 15 milioane de lei

Noul pod va avea o lungime de 93,95 metri şi o lăţime totală de 13,50 metri, iar durata de exploatare va fi de 100 de ani. Finanţarea lucrărilor este asigurată prin Planul Naţional de Dezvoltare Locală, iar contractul de lucrări a fost semnat în luna ianuarie a anului 2021 cu Asocierea de firme SC Con-A SRL,  SC Con-A Operations SRL și SC Drum Inserv SRL.   Amplasamentul pentru construcţia podului de peste râul Olt, pe DJ 105 la km 0+660, în localitatea Voila, a fost predat încă din  26 ianuarie 2021.   Valoarea totală a contractului pentru execuţia proiectului „Pod peste râul Olt pe DJ 105 la km 0+660, în localitatea Voila” este de 15.656.698,36 lei, din care 14.422.685,20 lei sunt bani accesaţi prin PNDL, iar diferenţa de 1.234.013,16 lei este asigurată din bugetul judeţean.

Ce presupune contractul

  •    demolarea podului situat pe Drumul Judeţean 105
  •  construirea unui pod nou, cu o lungime de 93,95 metri şi o lăţime totală de 13,50 metri.
  •  Vor fi executate lucrări de refacere a albiei Oltului în amonte şi aval,
  •  vor fi construite rampe de acces,
  •  va fi amenajat drumul pe lungimile minime necesare,
  •  vor fi deviate rețelele de utilități din amplasament, urmând a fi refăcute utilitățile pe noua structură
  •  vor fi realizate lucrări pentru siguranţa circulației.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here