FOTO: hotnews.ro

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui Dumitru Buzatu a fost reţinut sâmbătă dimineață pentru 24 de ore de DNA, după ce a fost prins în flagrant cu o mită de peste un milion de lei, informează hotnews.ro. Acesta a fost adus în jurul orei 04:00 la audieri, după ce, în prealabil, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţa acestuia din comuna vasluiană Ştefan cel Mare. Buzatu va fi dus în fața Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare pentru 30 de zile.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat sâmbătă, după şedinţa Biroului Permanent Naţional,că Buzatu a fost exclus din PSD, iar fiul acestuia, Tudor Buzatu, a demisionat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, fosta soție lui Dumitru Buzatu, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a fost suspendată din partid.

Ce se spune în comunicatul DNA transmis sâmbătă dimineață:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului Buzatu Dumitru, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

  • În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
  • În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. (…)

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”

Flagrant cu o mită de 1,25 mil. lei

El a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de sâmbătă să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Buzatu, unul dintre cei mai vechi lideri PSD și șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins în flagrant de DNA Iași pe când primea mită 1,25 milioane de lei.

Potrivit unor surse citate de ziarul Vremea Nouă ar fi vorba de o mită dată pentru continuarea drumului strategic Bârlad – Laza – Codăești.

Dumitru Buzatu, un lider din garda veche a social-democraților

Dumitru Buzatu, preşedinte al CJ Vaslui, a fost reales în ianuarie în funcţia de lider al filialei judeţene a PSD Vaslui.

El susținea atunci că social-democrații nu aveau cum să „sărăcească” Vasluiul, pentru că „vasluienii au fost dintotdeauna săraci”: „Când au fost vasluienii bogați, de i-am sărăcit noi?… Să nu avem niciun fel de jenă pentru că nu am făcut niciun lucru rău”.

Buzatu este la al treilea mandat în fruntea Consiliului Județean Vaslui, având o avere care a ridicat numeroase semne de întrebare privind legalitatea.

Buzatu este din garda veche a social-democraților. El a fost ales deputat PDSR în 1992 și a avut trei mandate în Parlament, până în 2004.

Averea uriașă a Baronului PSD Buzatu

Averea baronului PSD Dumitru Buzatu, care în ultimele trei decenii a lucrat doar la stat, a crescut constant, an de an, astfel că ultima declarație de avere, depusă în 2023, în calitate de președinte rerereales al Consiliului Județean Vaslui, este un „pomelnic” interminabil de posesiuni.

Dumitru Buzatu deține sau este coprieprietar pe 10 terenuri, agricole, forestiere sau intravilane și 5 imobile, toate construite de el.

„Aparent rivale și cu crezuri politice diferite, familiile Buzatu și Bichineț dețin împreună cel puțin două terenuri uriașe la Șaru Dornei, județul Suceava. O pășune de peste două hectare (21373 mp) și o pădure de aproape trei ha (28500 mp), ambele cumpărate în perioada boomului imobiliar de la sfârșitul anilor 2000 când prețurile terenurilor, peste tot în România, explodaseră efectiv”, scria Podul.ro.

De asemenea Dumitru Buzatu are o pensie pentru limită de vârstă de 95.820 lei, dar și o pensie specială de la Parlamentul României de 73.372 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here