Două localnice din Veneția de Jos sunt concurente la emisiunea ,,Chefi la cuțite“ și în urma preparatelor prezentate i-au impresionat pe chefi, care le-au înmânat trei cuțite. Aurelia Stoica Bâță și Mariana Stoica au avut, prin participarea la această emisiune, dublu scop. Pe de o parte de a promova portul popular al satului, dar și pentru a aduce în actualitate mâncărurile pe care bunicii le făceau în casă.  Aurelia sau Reli cum i se spune în sat  și Mariana n-au fost lipsite de emoții nici când au gătit, dar mai ales când au ajuns în fața chefilor. Au gătit ciorbă de salată cu slăninuță afumată și tocăniță de pui cu găluște, binecunoscutul papricaș  ardelenesc.

  • ,,Să facem mâncăruri bune, să facem mâncărurile pe care le făceau bunicii noștri“ au spus cu mândrie cele două femei din Veneția de Jos.

Așa cum procedează de obicei în cadrul asociației ,,Cavaler Ioan Pușcariu“ unde activează a voluntare și aici și-au împărțit munca, Aurela a făcut ciorba, iar Mariana papricașul. Aurelia este meserie contabilă, a fost viceprimar și primar al comunei Părău, iar Mariana, subinginer chimist  la Combinatul Cgumic Făgăraș.

Costume populare vechi de 100 de ani

Venețiencele i-au încântat pe chefi cu portul popular și cu versurile ce descriu costumul și tradiția de la Veneția de Jos. Ele au purtat costume populare vechi de peste 100 de ani. Curiozitatea chefilor a fost legată însă de denumirea satului. De ce Veneția? Curiozitatea le-a fost spulberată de cele două localnice spunându-le povestea denumirii satului venită de undeva din vremuri străvechi. Un anume Gheorghe Venețianul a poposit în aceste locuri în drumul său prin lume, iar locul în care s-a stabilit, lângă cursul Oltului, i-a preluat numele. ,,Gheorghe Venețianul ar fi fost italian, dar nu există documente“ au explicat cele două localnice, concurente la emisiunea ,,Chefi la cuțite“. Le-au relatat chefilor obiceiurile satului, cele mai apreciate fiind șezătorile pline de veselie. Aurelia și Mariana vor continua competiția în etapa următoare.

  • Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău, este hotărât să inițieze un proiect de hotărâre prin care Aurelia și Mariana să fie declarate cetățeni de onoare ai comunei Părău pentru strădania lor în promovarea satului și a tradițiilor locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here