Cincșorul este, în perioada 25 septembrie – 1 octombrie 2023,  gazda Reședinței Internaționale de Artă Vizuală, ajunse la a V-a ediție. Tema propusă, Florilegium, îi provoacă pe cei zece artiști invitați să se lase inspirați de peisajul transilvănean, de flora și frumusețile naturale și inedite ale locului. Finalul acestei ediții  va avea loc la   1 octombrie a.c, iar programul va fi unul bogat și diversificat:

Ora 11:00: Brunch transilvănean la șură în grădina fostei case parohiale evanghelice.

Ora 13:00: „De la grădină la parfum”: întâlnire cu Abderrazzak Benchaâbane în biblioteca fostei școli săsești din Cincșor. Etnobotanist, scriitor, fotograf, profesor și faimos creator de parfumuri și grădini, Abderrazzak Benchaâbane este o legendă a Marrakech-ului. Este fondatorul revistei Jardins du Maroc și al Festivalului Jardin’Art. În 1998 a început să restaureze Grădinile Majorelle din Marrakech, la solicitarea proprietarilor acestora, Yves St. Laurent și Pierre Berger. În 2001, Yves St. Laurent l-a însărcinat să dezvolte un parfum care să reprezinte Grădinile Majorelle. Abderrazzak Benchaâbane s-a implicat și în conceperea unor expuneri muzeale, pentru Musée de l’Art de Vivre și Musée de la Palmeraie din Marrakech.

  Ora 14:30: Vernisajul expoziției colective Florilegium, la biserica fortificată din Cincșor, în prezența artiștilor.

Ora 16:00: Concert Byron, la biserica fortificată din Cincșor. Concert în   beneficiul bisericii fortificate, toate fondurile obținute sunt folosite pentru restaurarea și întreținerea monumentului. În cei șaptesprezece ani de la înfiinţare, trupa rock Byron a devenit un nume-reper pe scena muzicii româneşti de calitate. O trupă care inspiră, o trupă cu muzică și versuri inteligente, Byron are la active șase albume de studio și trei de DVD-uri live. Sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari cu super-amplificare, în fața a mii de oameni, cât și în spații mai intime, pentru o mână de oameni. Relația lor cu Cincșorul este una specială – acesta este locul unde s-a născut albumul „Nouă”. În 2018, muzicienii de la Byron au petrecut o săptămână la Cincșor, în prima tabără de creație din istoria trupei. Acolo au luat naștere primele piese de pe ce avea să devină albumul „Nouă”. Doi ani mai târziu, în 2020, au revenit pentru a-l interpreta live în întregime într-o sesiune specială, #byronnouălive la Cincșor. În ultima zi de filmare, Byron împreună cu Lucia au înregistrat live piesa ”Nouă” chiar în biserica fortificată din Cincșor.

Cel mai important eveniment de la Cincșor

Reședința Internațională de Artă Vizuală Cincșor, inițiată în 2017, este cel mai important eveniment cultural din localitate, aducând laolaltă, anual, artiști români și străini care locuiesc și creează împreună, timp de o săptămână, inspirați de oamenii, cultura și natura locului. Anul acesta, tema pe care artiștii o vor interpreta plastic este Florilegium. Este primul an, dintr-un cinclu de trei, în care tema de inspirație este bogăția florei transilvănene. În ultimii trei ani, tema reședinței a fost Față în față și a pornit de la transformările profunde ale satului transilvănean care au condus la reconfigurarea identităților individuale și ale comunităților, în special din cauza dispariței sașilor.

Expoziție în biserica fortificată

Deloc întâmplător, expoziția organizată la finalul reședinței are loc în biserica fortificată din Cincșor, simbol al identității unei comunități astăzi aproape dispărute, care se află ea însăși într-o schimbare de paradigmă, în căutarea unui nou rost, în urma pierderii funcției cultice. În noul ei rol, acela de biserică culturală, biserica monumet istoric își recapătă relevanța și însemnătatea în viața comunității.  Curatorul evenimentului este Elisabeth Ochsenfeld, artist vizual si curator, fondatoare a Reședintei de artă Arthouse Wolfsberg/ Gărâna și Ochsenfeld Residency Award la Frankfurt/ Heidelberg. Participă artiștii: Georgiana Beloescu (România), Zoe Hawkins (SUA), grupul NOIMA (România, alcătuit din: Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Cosmin Frunteș, Dan Gherman), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Cristian Opriș (România), Ann Christin Schuhmacher (Germania) și Ema Harris Sintamarian (SUA). Acestora li se alătură istoricul de artă Maria Pașc (România) și invitatul special Abderrazzak Benchaâbane (Maroc), etnobotanist, parfumer, scriitor. fotograf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here