FOTO: EduPedu
Timpul total alocat temelor pentru acasă, la clasele I-IV, nu trebuie să depăşească 60 de minute, după cum se arată în scrisorea metodică a Inspectoratului Școlar Județean Neamț pentru învățători, arată EduPedu. Prevederea se regăsește în ordinul nr. 5893/28.11.2016, art. 3, alin (2). De menționat este că la clasa pregătitoare nu se dau teme.

În scrisoarea metodică a ISJ Neamț apare că tema se compune dintr-o parte comună, de nivel mediu, pentru toți elevii, la care se adaugă o parte diferențiată, care va avea rol de recuperare pentru unii elevi sau dezvoltare pentru alții.

La clasele I-IV, o altă caracteristică a temelor face referire la faptul să trebuie să fie diferențiate, relevante și să nu aibă un volum mare. În document este precizat că temele pentru acasă au rol de consolidare, remediere, recuperare, performanță și dezvoltare.

Verificarea temelor de către învățători

„Temele pe care elevii le efectuează acasă vor fi verificate și corectate (cantitativ si calitativ) de către cadrul didactic şi discutate cu elevii, altfel încât să aibă finalitate. Constatările făcute vor constitui punct de pornire pentru activitățile ulterioare. Pentru temele corectate se vor face aprecieri, recomandări care să aibă caracter constructiv pentru elevi”, potrivit sursei citate.

Sugestii pentru eficientizarea învățării prin efectuarea temelor pentru acasă, conform documentului:
  • „Temele să nu aibă rol punitiv!
  • Să fie relevante pentru copii, în concordanță cu activitățile de învățare derulate în cadrul lecțiilor!
  • Să necesite implicarea independentă (autonomia învăţării, dezvoltarea competenței-cheie de a învăța să înveți) a copilului, fără să fie necesar sprijinul unei alte persoane în rezolvarea sarcinilor de lucru!
  • Să fie atractive, fără sarcini repetitive!
  • Să aibă legătură cu viața copiilor!
  • Rezolvarea temelor să intre în rutina zilnică!
  • Să se respecte curba de efort!
  • Dozarea temelor pentru acasă să țină seama de comunicarea cu profesorii din consiliul clasei!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here