FOTO G4Media

Șase persoane propuse de partide pentru funcția de consilier al Curții de Conturi vor fi audiate marți, la Parlament, în comisiile de specialitate, începând cu ora 10, arată G4Media. Votul în plen este amânat pentru miercuri, ca urmare a vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit surselor G4Media, aceștia sunt senatorul PSD Ion Mocioalcă – pentru funcția de vicepreședinte, fostul viceprimar al Capitalei Aurelian Bădulescu (PSD), fostul secretar general în MAI Ștefania Ferencz (PNL), fostul șef ANAF Lucian Heiuș (PNL) și secretarul de stat din Departamentul pentru Relații Interetnice Lacziko Enikő Katalin (UDMR). Ar urma să fie numit și un consilier AUR, care avea dreptul la un loc, conform ponderii parlamentare. Acesta este Octavian Bădescu.

Curtea de Conturi este una dintre instituțiile cheie în stat, care controlează în primul rând modul în care a admistrațiile locale și centrale cheltuiesc banii publici. Mandatele celor 18 de consilieri sunt valabile timp de nouă ani. În octombrie 2014 au fost numiți Nicula Vasile Cosmin (vicepreşedinte), Dezsi Attila, Donovici Constanţa Anca, Firţescu Dan, Pieleanu Ileana Manuela, Vorniceanu Marius.

La începutul anului 2015, mandatele lui Marius Vorniceanu și al Ancăi Constanța Donovici au fost anulate, iar în locul lor au venit Miron Nica si Nicu Marcu. În octombrie 2015, a venit Ilie Sârbu în locul lui Ioan Anton, care avea mandat din 2011. Astfel, Ilie Sârbu ar fi trebuit să încheie mandatul în 2020, dar a preluat restul de mandat al lui Nicu Marcu.

Cine sunt noii consilieri:

  • Ion Mocioalcă este baron PSD de Caraș-Severin. Are cinci mandate de deputat încheiate și unul de senator, în curs.
  • Aurelian Bădulescu a fost viceprimar al Capitalei, în mandatul Gabrielei Firea. În prezent este liderul consilierilor PSD din Consiliul General al Municipiului București. Aurelian Bădulescu este cercetat pentru abuz în serviciu, fals, uz de fals și uzurpare de calități oficiale după ce, în noaptea de 11 spre 12 august 2018, a decis ridicarea unei scene improvizate de protestatari dintr-o rulotă si a auto-utilitară, în Piața Victoriei, potrivit Buletin de București.
  • Ștefania Ferencz este fost secretar general în Ministerul de Interne, eliberată la cerere în luna septembrie. Ferencz a fost numită secretar general în ianuarie 2021, când ministru de interne era Lucian Bode. A fost șefa de cabinet a premierului Emil Boc în perioada 2009 – 2012, apoi secretar general adjunct al guvernului, iar în 2014 a revenit la Cluj ca director general în primăria condusă de Emil Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here