FOTO: alba24.ro

În fiecare an, în data de 11 octombrie, UNICEF marchează Ziua Internațională a Fetelor pentru a promova egalitatea de gen și șanse egale pentru fetele din întreaga lume. Data de 11 octombrie a fost declarată la nivel internațional ca Ziua internaţională a fetelor.

Această zi are drept scop recunoaşterea drepturilor şi a problemelor cu care se confruntă fetele din întreaga lume şi subliniază inegalităţile de gen şi diversele forme de discriminare şi abuz suferite de tinere.

Potrivit www.un.org citat de Agerpres, în data de  19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 66/170, prin care ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua internaţională a fetelor.

„Femeile şi fetele ne pot conduce către un viitor mai echitabil… Să amplificăm vocile fetelor şi să ne angajăm din nou să lucrăm împreună, pentru a construi o lume în care fiecare fată să poată conduce şi să prospere”, a transmis cu această zi secretarul general al ONU António Guterres.

„Investeşte în drepturile fetelor: liderele noastre, bunăstarea noastră

Tema anului 2023 este: „Invest in Girls’ Rights: Our Leadership, Our Well-being” („Investeşte în drepturile fetelor: liderele noastre, bunăstarea noastră”).

Anul 2023, într-un moment în care asistăm la o serie de mişcări şi acţiuni pentru a reduce drepturile fetelor şi femeilor şi pentru a reduce progresul în materie de egalitate de gen, vedem impacturi deosebit de dure asupra fetelor.

De la îngrijirea sănătăţii materne şi sprijinul parental pentru mamele adolescente, la formarea digitală şi a abilităţilor de viaţă; de la educaţie sexuală cuprinzătoare la servicii de sprijin pentru supravieţuitori şi programe de prevenire a violenţei; este nevoie urgentă de o atenţie sporită şi de resurse pentru domeniile cheie care le permit fetelor să-şi realizeze drepturile şi să-şi atingă întregul potenţial.

Răspunzând apelurilor fetelor pentru schimbare, comunitatea globală trebuie să treacă dincolo de reafirmarea angajamentelor şi să investească cu îndrăzneală în acţiunile necesare pentru a face această schimbare.

Când suntem atenţi, vedem că, deja, multe fete susţin soluţii şi schimbări în comunităţile lor.

Împreună cu guvernul şi partenerii societăţii civile, UNICEF îşi imaginează o lume în care fetele au spaţiu pentru a modela politicile guvernamentale şi cheltuielile pentru a informa regulile şi normele după care ar trebui să funcţioneze întreprinderile şi pentru a direcţiona priorităţile pentru noi cercetări şi inovaţii. Aceste exemple nu ar trebui să fie noutăţi, ci o normă, arată sursa citata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here