Europa este în stare de alertă pe fondul războiului dintre Israel și Hamas. Există riscuri uriașe de atentate teroriste în toate statele.

De aproape două săptămâni, de la izbucnirea conflictului din Orientul Mijlociu, Europa a intrat în stare de alertă. Există riscuri de atentate teroriste în toate statele de pe continent, arată fanatik.ro.

Riscuri de atentate teroriste în Europa: “Toate statele sunt vulnerabile”

Numai în ultima săptămână, două atacuri teroriste au lovit state europene importante: Franța și Belgia. Au existat și multe alte incidente, amenințări și alarme cu bombă în special în Europa de vest.

În Hexagon, un rus de 20 de ani monitorizat pentru radicalizare a ucis un profesor la Arras, în nordul statului francez. El ar fi acționat în numele grupării Stat Islamic (ISIS). Apoi, în urmă cu două zile, un tunisian, tot radicalizat, care trăia ilegal în Belgia, a ucis doi suedezi. Oamenii mergeau la un meci de fotbal. Și acest terorist ar avea legături cu gruparea jihadistă din Asia.

În urma acestor crime ale islamiștilor, liderul de la Paris, Emmanuel Macron, a spus că ”toate statele europene sunt vulnerabile” în fața revenirii ”terorismului islamist“.

De la Stockholm, premierul Suediei, Ulf Kristersson, a spus că ”niciodată în istoria recentă, Suedia şi interesele Suediei nu au fost atât de ameninţate ca astăzi“. Guvernul scandinav ridicase nivelul de alertă în august – la 4 pe o scară de 5, după o serie de incendieri ale Coranului, care au atras furia islamiștilor.

Expert în terorism: ”Ar trebui să ne așteptăm la un nou val de atacuri teroriste”

Europa și întreaga lume ar trebuie să se pregătească pentru mai multe atacuri teroriste, spune un specialist belgian în terorism. ”Cred că vom avea un val de terorism în lume. Ar putea fi în Europa… este deja în Europa. Astăzi, este în Franța și Belgia. Ar putea fi mâine în Statele Unite, poate oriunde, dar va fi un șoc terorist care va urma după ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, spune Claude Moniquet, la Euronews.

Expertul a avertizat că războiul izbucnit între Israel și Hamas ar putea încuraja mai multe atacuri. ”Ceea ce se întâmplă în Israel este o nouă motivație. Este un nou stimulent care permite jihadului să reapară și să crească. În mod fundamental, trebuie să înțelegem că islamul radical este problema de bază. Terorismul este doar un instrument care apare atunci când are un pretext bun să iasă în prim-plan”, a mai spus Moniquet.

În urmă cu câteva zile, o informare a Ministerului israelian de Externe spunea că Hamas face apel la ”toţi susţinătorii săi din întreaga lume să organizeze o zi a furiei” pentru a ”ataca israelieni şi evrei“. Au existat mii de manifestații anti-Israel în întreaga lume.

Tore Hamming, analist la Centrul Internaţional pentru Studiul Radicalizării din Londra,  avertizează că ”este probabil ca aceste atacuri să fie urmate de alte câteva, într-un efect de bulgăre de zăpadă”.El adaugă că ”până acum, toate par să fi fost comise de un actor singur şi nesofisticate. Dar acest lucru s-ar putea schimba”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here