FOTO: stiripesurse.ro

Atât femeile însărcinate, cât și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani vor avea prioritate la casieriile magazinelor sau instituțiilor publice și la serviciile acestora, potrivit unui proiect legislativ ce a primit miercuri semnătura președintelui țării, arată avocatnet.ro. În plus, magazinele și instituțiile publice vor trebui să amenajeze locuri de parcare destinate acestor persoane.

Proiectul de lege, ce mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica, stabilește o serie de măsuri pentru protecția gravidelor și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani.

Potrivit viitoarei legi, aceste persoane vor avea prioritate atât la casieriile/ ghişeele/ casele de marcat ale unităților comerciale publice sau private ori la cele ale instituțiilor publice, cât și la serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat ori ghișee speciale speciale pentru categoriile de persoane amintite.

În acest sens, angajații magazinelor sau instituțiilor publice vor trebui să pună afișe prin care să anunțe prioritatea de care beneficiază femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii mici.

Totodată, în spațiile de parcare de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale magazinelor, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de zece, vor trebui amenajate spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii – cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două.

Propunerea legislativă stabilește și sancțiuni pentru cei ce nu vor respecta noile reguli. Mai exact, pentru neacordarea de prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii se vor putea aplica amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

În schimb, pentru neamenajarea de locuri de parcare destinate acestor persoane, amenzile vor putea ajunge până la 10.000 de lei. Aceeași amendă – 10.000 de lei – o vor risca și șoferii care vor parca, fără a avea acest drept, pe locurile de parcare rezervate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii mici.

Pentru încălcarea viitoarelor reguli privind locurile de parcare destinate gravidelor nu vor putea fi sancționați însă angajații Ministerului Afacerilor Interne, ai unităților medicale (publice ori private) sau cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ce se află în exercitarea sarcinilor de serviciu.

„Ideea realizării acestui proiect de lege este fundamentată pe constatările și experiențele dobândite în realitatea cotidiană românească, însă are la bază și o serie de documente sau practici europene și de pe alte continente”, se subliniază în expunerea de motive ce însoțește proiectul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here