FOTO Impact

Înainte de a sărbători Nașterea lui Iisus, creștinii ortodocși trec printr-un proces de pregătire spirituală numit Postul Crăciunului. Al doilea cel mai lung post din an și unul dintre cele mai importante, Postul Crăciunului 2023 vine cu o serie de interdicții pentru credincioși, printre care abținerea de la alimente de origine animală și băutură. Iată care este semnificația postului și ce implică, de fapt.  

Când începe Postul Crăciunului 2023 și cât durează?  

Postul Crăciunului este unul dintre cele două mari posturi din an și are o importantă deosebită pentru credincioși, arată Impact.ro. El se întinde pe parcursul a 40 de zile, timp în care credincioșii nu au voie să consume alimente de origine animală, ouă și nici produse care conțin lapte sau lactate. 

În 2023, Postul Nașterii Domnului începe pe data de 15 noiembrie, la o zi după Lăsata Secului pentru acest post, și se încheie pe 24 decembrie, cu o zi înainte de sărbătoarea Crăciunului. Credincioșii țin post în amintirea drepților din Vechiul Testament, care au trăit în post și rugăciune, așteptând cu speranță venirea Mântuitorului pe Pământ. 

Postul Crăciunului 2023 nu este un post atât de aspru precum Postul Paștelui, fapt pentru care mai este numit și Post al bucuriei. În timpul lui, Biserica dă dezlegare la pește, vin și untdelemn în mai multe zile. Potrivit Bisericii, în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să consume mâncare fără ulei și fără vin.  

În schimb, în zilele de marți și joi se face dezlegare la ulei și vin. Mai mult, zilele de sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin. De menționat că, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este cinstit vreun Sfânt mare, marcat cu cruce neagră în calendar, credincioșii pot consuma untdelemn și vin.  

Ce nu ai voie să consumi în Postul Nașterii Domnului? 

În fiecare an, în Postul Crăciunului, care se ține 40 de zile, credincioșii renunță la anumite alimente, se roagă mai mult și merg mai des la biserică. Cei care aleg să postească nu au voie să mănânce produse de origine animală, cum ar fi carne, lactate sau ouă, de pe data de 14 noiembrie, când are loc Lăsata Secului, și până în Ajunul Crăciunului.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here