FOTO Fanatik

Agenția Europeană pentru Medicamente a emis o alertă cu privire la falsificarea unui medicament foarte popular. Falsurile, găsite în depozitele angrosiștilor.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a informat că a fost notificată de către autoritățile naționale competente cu privire la faptul că au fost identificate la angrosiștii din UE și din Regatul Unit stilouri preumplute, etichetate în mod fals ca fiind medicamentul pentru diabet Ozempic (semaglutide, 1 mg, soluție injectabilă).

Alertă de medicamente contrafăcute

Stilourile, cu etichete în limba germană, proveneau de la angrosiști din Austria și Germania. Stilourile au numere de lot, coduri de bare 2D și numere de serie unice provenite din ambalaje de Ozempic autentice.

În UE, fiecare ambalaj de medicamente are un cod de bare 2D și un număr de serie unic, astfel încât să poată fi urmărit într-un sistem electronic la nivelul UE.

Atunci când ambalajele de Ozempic falsificat au fost scanate, numerele de serie s-au dovedit a fi inactive, alertând astfel operatorii cu privire la o potențială falsificare, se arată în avertizarea EMA.

Autoritatea europeană precizează că au fost constatate diferențe de aspect între stiloul falsificat și stiloul original. Agenția germană pentru medicamente publicat o imagine a stiloului falsificat. Totuși EMA avertizează că imagina are caracter exemplificativ și că există probabil și alte stilouri falsificate cu alte caracteristici.

Autoritatea europeană a mai precizat că, până în prezent, nu există nicio dovadă că au fost eliberate din farmacii stilouri falsificate unor pacienți și ”nu există niciun raport de vătămare a pacienților în legătură cu medicamentul falsificat”.

A fost deschisă o investigație a autorităților de reglementare a medicamentelor din UE și poliției. EMA asistă autoritățile naționale în aceste investigații.

Autoritatea a transmis alerte către angrosiștii și farmaciile din țările afectate cu privire la ofertele suspecte de Ozempic către angrosiști. În plus, distribuitorii paraleli din întreaga UE au fost alertați.

Cererea de Ozempic a crescut foarte mult, în special din cauza utilizării medicamentului de persoane care doresc să piardă din greutatea corporală, ceea ce a dus la rupturi de stoc și a făcut ca medicamentul să devină foarte dificil de găsit în farmacii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here