În prezent, patru din cinci locuințe din România nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale.

Este vorba despre polița PAD, care este obligatorie și care acoperă daunele produse din cauza naturale, adică inundații, alunecări de teren și cutremure.

De luna viitoare intră în vigoare mai multe modificări legislative, astfel încât această asigurare să devină cu adevărat obligatorie. De asemenea, și preţul crește cu 30%.

La înscrierea unei locuințe în cartea funciară va fi cerută polița PAD.

O măsură foarte importantă este aceea că din noiembrie cartea funciară va reprezenta un punct de control al acestei polițe. Nu vei mai putea înscrie o locuință în cartea funciară sau nu vei mai putea face modificări în cartea funciară fără să prezinți dovada asigurării acelei locuințe prin polița PAD, prin polița obligatorie”, a declarat Cosmin Tudor, director de dezvoltare PAID.

Prețul unei polițe pentru locuințele din materiale rezistente crește de la 100 la 130 de lei pe an. Pe de altă parte, pentru locuințele care sunt construite din materiale mai puțin rezistente, de exemplu din chirpici, prețul nu va crește. Rămâne 50 lei, chiar dacă aceste case sunt și cele mai vulnerabile în cazul unui dezastru natural. Pentru că în general este vorba despre persoane cu venituri mici și este important ca oricine să își poată permite o astfel de asigurare, suma asigurată rămâne aceeași – 100.000 lei. Aproximativ 20.000 euro se plătesc dacă se întâmplă ceva sub formă de despăgubiri pentru locuințele rezistente și 50.000 lei pentru celelalte.

Cosmin Tudor: Primul motiv este inflația. Prima aceasta de asigurare nu s-a modificat din 2010. De la momentul respectiv și până astăzi am absorbit o inflație de peste 55%. Am făcut această absorbție a inflației doar pentru simplul motiv că nu au fost evenimente catastrofale, dar evenimentele catastrofale nu vor întârzia să apară. Nu știm când, nu știm sigur, dar statistica ne arată că o dată la 40-50 de ani avem un eveniment catastrofal“.

Un alt motiv al scumpirii este creșterea costului reasigurării. În cazul unui dezastru, casele afectate vor putea fi despăgubite.

Cosmin Tudor: „În cazul unui eveniment catastrofal, nicio societate de asigurare din lume nu are singură banii să despăgubească. De aceea există mecanismul reasigurării care, pe scurt și pe românește, înseamnă că așa cum te asiguri tu, la noi la fel ne asigurăm și noi la case mai mari și nu la una, ci la peste 50 de companii de reasigurare internaționale, tocmai pentru a avea acești bani la dispoziție oricând în cazul în care, ferească Dumnezeu ar apărea un eveniment catastrofal și cu siguranță vor fi afectate foarte multe locuințe în situația respectivă. Asta este garanția că societatea noastră vă putea despăgubi oricând în mod corect și complet proprietari de locuințe afectați”.

Pe de altă parte, autoritățile locale sunt încurajate de luna viitoare să facă controale și să dea amenzi pentru proprietarii care nu încheie această poliță.

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este primul pas în asigurarea locuinței. Pentru o acoperire completă este nevoie și de o poliță facultativă.

Cosmin Tudor: Când vorbim despre necesitatea poliției de asigurare și de faptul că oamenii nu sunt dispuși să plătească, haideți să ne aducem aminte de evenimentele recente din județul Gorj. Nu au mai fost cutremure de foarte mulți ani acolo și e o zonă liniștită din punct de vedere seismic. Iată că s-a întâmplat un cutremur care n-a fost mic, nu a fost catastrofal, e drept, dar nu a fost un cutremur mic, a speriat foarte mult populația în zonele respective. Ca să vadă toată lumea că această poliță își respectă menirea, așa cum ea este promovată, primele dosare de daună au fost plătite în opt zile de la cutremur“.

Sunt însă și veşti bune. Noua lege va aduce creșterea accesibilității poliței PAD. „Ea va putea fi distribuită de personalul instituțiilor statului, din administrația locală, de funcționarii primăriilor. De asemenea, înregistrările în Cartea Funciară nu vor mai fi posibile fără dovada încheierii unei polițe PAD. Practic, orice vânzare-cumpărare, orice moștenire sau orice înscriere de ipotecă nu se va putea face fără polița PAD. Din noiembrie, cei care au luat un credit pentru cumpărarea unei locuințe pot încheia o poliță PAD multianuală, pe perioada contractului de împrumut”, mai spune Cosmin Tudor, director de dezvoltare al PAID România.

Potrivit legislației, proprietarul unei locuințe neasigurate poate fi amendat cu până la 500 de lei, doar că nimeni nu aplică aceste amenzi. Aşa am ajuns pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de imobile asigurate – doar 20%. La începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinţe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare, potrivit uneianalize de la Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here