Ceasurile se dau înapoi cu o oră, la noapte.  România trece la ora oficială de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică. Astfel, în noaptea de 28 spre 29 octombrie, ora 04:00 devine ora 03:00. Câștigăm, teoretic, o oră de somn. Ziua de duminică va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă zi din an. România revine astfel la Timpul Legal Român, ora standard a Europei de Est + 2 UTC. În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară şi revenirea la Timpul Legal Român, ora 04:00 devenind ora 03:00.

Deocamdată se menține ,,schimbarea orei“

 Schimbarea orei a fost intens dezbătută în ultimii ani. Comisia Europeană a început să vorbească despre ideea de a renunța la schimbarea orei încă din septembrie 2018. A fost organizată o consultare publică, la care au răspuns 4,6 milioane de cetățeni europeni. 84% dintre aceștia s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare. În 2019, un număr de 410 eurodeputaţi au votat pentru propunere, 192 împotrivă şi 51 s-au abţinut.  România face parte din cele 76 de țări din lume care respectă această schimbare de oră.

Ora de iarnă în România și în lume

  • România a aplică sistemul orei de iarnă din anul 1931. Până în 1998, schimbarea avea loc în ultimul weekend din septembrie. Începând cu acel an, trecerea se face în octombrie, pentru a permite românilor să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.
  • Benjamin Franklin a propus, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie), potrivit timeanddate.com.
  • Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania, potrivit Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
  • La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.
  •   Ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here